Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το παιχνίδι της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, για το Ολυμπιακό τουρνούα μπάσκετ του Πεκίνου. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης τόνισε ότι η ομάδα πρέπει να κοιτάξει την επόμενη μέρα, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την Ανγκόλα, το Σάββατο. Η ανάγκη για νίκη, εξάλλου, είναι επιτακτική. «Ήταν δύσκολο βράδυ για μένα ως προπονητής, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, θα παίξουμε καλύτερα», ήταν τα λόγια του «δράκου». «Παίξαμε με μία από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά», δήλωσε ο προπονητής των ΗΠΑ, Μάικ Σιζέφσκι.

Αναλυτικά, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε:

«Ο αντίπαλος είχε μεγάλο κίνητρο στο σημερινό παιχνίδι, καθώς είχε χάσει από εμάς το 2006. Προσπαθήσαμε να κοντρολάρουμε τον ρυθμό, στην αρχή είχαμε πάρει σωστές αποφάσεις, αλλά στην πορεία κάναμε λάθη, που τους έδωσαν εύκολα καλάθια. Ήθελαν να μας συντρίψουν και ήταν φανερό, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο βελτιωθήκαμε, σε κάποια σημεία και πιστεύω ότι μάθαμε πολλά από αυτό το παιχνίδι. Ήταν δύσκολο βράδυ για μένα ως προπονητής, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, θα παίξουμε καλύτερα. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Το επόμενο παιχνίδι θα είναι διαφορετικό από το σημερινό και το σημερινό είναι διαφορετικό από αυτό του 2006. Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ καλύτερα από ότι παίξαμε σήμερα».

Ο Αντώνης Φώτσης, εκ μέρους των παικτών, παραδέχτηκε ότι, παρά το καλό ξεκίνημα, οι Αμερικανοί έπαιξαν καλύτερα. «Ήταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Στην αρχή παίξαμε σχετικά καλά, αλλά κάναμε λάθη που τους έδωσαν εύκολα καλάθια. Την άλλη φορά πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτεροι. Οι Αμερικανοί είναι ομάδα με μεγάλες αθλητικές ικανότητες και αυτό είναι το στυλ τους, να σε αναγκάζουν να κάνεις λάθη».

Ο Κώστας Τσαρτσαρής δήλωσε πως: «Με 24 λάθη, σε τόσο σημαντικό τουρνουά, δεν κερδίζεις κανέναν αντίπαλο, αλοίμονο. Ξέραμε τις δυσκολίες του παιχνιδιού, απλά θέλαμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, κάτι που θεωρώ ότι θα κάνουμε στο μέλλον. Έχουμε "γυρίσει" πολύ δύσκολα παιχνίδια και έχουμε δείξει, πολλές φορές, χαρακτήρα, απλά δεν είναι εύκολο να καλύψεις διαφορά με μια τόσο αθλητική και καλή ομάδα. Ήρθαν εδώ, αποφασισμένοι να πάρουν το χρυσό. Είναι εξαιρετική ομάδα και διαθέτουν ποιοτικούς παίκτες, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όμως, αν ξαναβρεθούμε αντίπαλοι, θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Ο στόχος μας παραμένει ίδιος, να περάσουμε στα προημιτελικά, όπου είναι ένα ματς "νοκ άουτ". Είτε σε βάζει στα μετάλλια, είτε πας... σπίτι σου. Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους, και, μάλιστα, με την Ανγκόλα παίζουμε και τόσο πρωί, όπου θέλει διπλή προσοχή. Απλά, τα "νεκρά" διαστήματα που είχαμε και σήμερα με τις ΗΠΑ, αλλά και στο πρώτο ματς με την Ισπανία, είναι κάτι που μας απασχολεί και θα πρέπει να το διορθώσουμε».

Ο Νίκος Ζήσης συμπλήρωσε πως: «Είχαν πολύ περισσότερη ενέργεια και επιθετικότητα από εμάς. Περίμεναν δύο χρόνια αυτό το παιχνίδι. Για εμάς, δεν αλλάζει τίποτα από αυτήν την ήττα, ήταν θέμα γοήτρου αν κερδίζαμε, αλλά προτιμήσαμε να πάρουμε το επόμενο ματς, που είναι πιο σημαντικό από αυτό. Οι Αμερικανοί μας ήξεραν πολύ καλά και δεν μας έλεγαν με τα νούμερα, αλλά με τα ονόματά μας. Μας μιλούσαν άσχημα από την αρχή του αγώνα, ενώ στο ημίχρονο μάς είπαν αρκετά, όταν πηγαίναμε στα αποδυτήρια. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού ξέρουμε ότι έτσι είναι ο χαρακτήρας τους. Δεν αλλάζει τίποτα από την ήττα αυτή, θέλουμε νίκη με Ανγκόλα και το πιο σημαντικό παιχνίδι για εμάς, είναι στις 20 του μήνα με την Κίνα, πρέπει να πάρουμε αυτά τα δύο παιχνίδια και να προκριθούμε».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ΗΠΑ, Μάικ Σιζέφσκι, στάθηκε στην πολύ καλή άμυνα που έπαιξε η ομάδα του, ενώ στο τέλος, αγκαλιάστηκε για πολύ ώρα με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, δείχνοντας, όπως και, μέσω των δηλώσεών του, τον σεβασμό που τρέφει στο πρόσωπό του. «Είναι τιμή να παίζεις αντίπαλος με έναν φίλο και προσωπικότητα του μπάσκετ, όπως είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης ή και με τον Νίκο Λινάρδο, που δούλευε για εμάς στο Ντιουκ. Η Ελλάδα παίζει το σωστό μπάσκετ, παίζει σκληρά και ομαδικά και είναι δύσκολο να την κερδίσεις. Θεωρώ ότι παίξαμε με μία από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά, αλλά θεωρώ ότι παίξαμε πολύ καλή άμυνα», είπε, ενώ, όταν ρωτήθηκε για το αν η ομάδα του είναι ανίκητη, απάντησε:

«Δεν υπάρχει ανίκητη ομάδα σε κανένα άθλημα, γιατί οι παίκτες είναι άνθρωποι και, πόσο μάλλον, όταν είναι ένα γκρουπ παικτών. Απλά, προετοιμάζεσαι να αντιμετωπίσεις, με τον καλύτερο τρόπο, κάθε αντίπαλο, εμείς προετοιμαστήκαμε σκληρά, γιατί η Ελλάδα είναι μια ομάδα που μπορεί να μας νικήσει».

Ο Κρις Πολ τόνισε πως: «Παίξαμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Το περιμέναμε και το θέλαμε πολύ αυτό το παιχνίδι. Παίξαμε την καλύτερη άμυνα που έχουμε παίξει, από τότε που ο Σιζέφσκι είναι προπονητής μας. Αυτήν τη φορά αντιμετωπίσαμε πολύ καλά το πικ εντ ρολ και έκανε, σε αυτό το κομμάτι, πολύ καλή δουλειά ο Κρις Μπος».

Ο Λεμπρόν Τζέιμς επισήμανε πως: "Αγωνιζόμαστε, σε κάθε παιχνίδι, σαν να είναι το τελευταίο μας. "Κυνηγάμε" κάθε καλάθι, προσπαθούμε να επιβληθούμε σε κάθε αντίπαλο, έτσι, ώστε να δείξουμε σε όλους πόσο καλοί είμαστε. Καταλαβαίνουμε ότι, για να είμαστε σε θεση να νικήσουμε, θα πρέπει να παίζουμε καλή άμυνα. Πλέον, συνεργαζόμαστε καλύτερα, μιλάμε μεταξύ μας στην άμυνα και αυτό, φυσικά, βγαίνει στο παρκέ. Αυτό καταφέραμε να κάνουμε απέναντι στην Ελλάδα. Τους αναγκάσαμε να σουτάρουν από μακριά. Ομως, αυτό ήταν απλά ένα παιχνίδι και ο δρόμος μας είναι ακόμα μακρύς".

Τέλος, ο Μάικ Ντ΄Αντόνι τόνισε πως: "Παίξαμε πολύ δυνατά στο σημερινό παιχνίδι. Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο, νομίζω οτι δεν απειληθήκαμε ιδιαίτερα απο τους αντιπάλους και φτάσαμε σε μια ακόμα νίκη. Η άμυνά μας ήταν καταπληκτική και δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να κάνει το παιχνίδι της. Αυτήν τη φορά, είχαμε πολύ καλύτερες αντιδράσεις στην άμυνα, μετά από πικ εν ρολ, κάτι που μας είχε "σκοτώσει" στο Παγκόσμιο του 2006. Μπορεί ο αγώνας να μην ήταν για κάποιο μετάλλιο, όμως, πλέον, εμείς είμαστε πιο έτοιμοι για τις ευρωπαικές ομάδες και αυτό είναι φυσικό, αφού έχουμε τον ίδιο κορμό ομάδας την τελευταία τριετία και έτσι και οι παίκτες μαθαίνουν, με τον καιρό, καλύτερα το παιχνίδι των αντιπάλων. Τώρα, πρέπει να προετοιμαστουμε για την Ισπανία, με την οποία θα έχουμε ένα δυνατό ματς. Συνεχίζουμε βήμα βήμα για τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος απο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Η Ελλάδα είναι καλή ομάδα, όμως, απόψε, εμείς δεν της αφήσαμε πολλά περιθώρια".

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βανός, Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube