Ο Δαλάι Λάμα βρίσκεται από χτες στη Γαλλία για μια επίσκεψη 12 ημερών. Σήμερα ο ηγέτης του Θιβέτ ήταν σ’ ένα μικρό γραφείο της Γερουσίας για μιάμιση ώρα και εξηγούσε σε τριάντα βουλευτές και γερουσιαστές, πως έχει η κατάσταση με τους Κινέζους.

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζαν-Λουί Μπιανκό μετέφερε αυτά που δήλωσε ο Δαλάι Λάμα: «Στη διάρκεια των Αγώνων, η καταπίεση του Θιβετιανού λαού και η καταστολή συνεχίζονται. Υπάρχει μια επιταχυνόμενη πολιτική εποικισμού, με ίσως ένα εκατομμύριο επιπλέον Κινέζους που έρχονται να καταλάβουν το Θιβέτ για να πνίξουν και να αραιώσουν τον Θιβετιανό πληθυσμό». Πρόσθεσε ο Μπιανκό: «Μίλησε για μια τρομερή καταπίεση που δεν σταματάει παρά την ολυμπιακή εκεχειρία. Από τις 10 Μαρτίου, έχουν γίνει συλλήψεις, εκτελέσεις και έχει ενισχυθεί τρομερά η κινεζική στρατιωτική παρουσία, με νέα στρατόπεδα».

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, Ροζέ Καρουτσί, ανακοίνωσε σήμερα πως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα υποδεχθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Παρίσι όλους τους Νομπελίστες της Ειρήνης, μεταξύ των οποίων και τον Δαλάι Λάμα, με την ευκαιρία των 60 ετών από την παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube