«Αν εσείς το θέλετε αυτό πολύ, φανταστείτε πόσο το θέλω εγώ», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Νίκου Ηλιάδη, προπονητή του Ηλία Ηλιάδη, όταν ρωτήθηκε για το αν θα κατακτήσει κάποιο μετάλλιο ο Έλληνας τζουντόκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός του τζούντο τόνισε ότι ο Χουιζίνγκα δεν είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που θα μπορούσε να έχει ο Ελληνας πρωταθλητής, ενώ εξέφρασε και την αγωνία του, όσον αφορά τα "περίεργα" που βλέπει μέχρι τώρα στη διοργάνωση.

«Ξέρω ότι όλοι περιμένουν από τον Ηλία να κάνει την αρχή, όμως, σε καμία περίπτωση, δεν τόλμησα να τον βάλω σε μία τέτοια διαδικασία. Αν αισθανθεί πίεση, μπορεί και να του στοιχίσει και αυτό δε θα το ήθελε κανείς. Δύο ημέρες τώρα, παρακολουθεί από κοντά τους Αγώνες, ώστε να μπορέσει να μπει στο κλίμα ή πιο σωστά σε ρυθμό Ολυμπιακών Αγώνων. Ξέρω ότι βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και ελπίζω ότι αυτό θα βγει και μέσα στο τατάμι, από τον πρώτο, κιόλας, αγώνα, με τον Ολλανδό», δήλωσε ο Νίκος Ηλιάδης.

Όσον αφορά τον πρώτο αγώνα κόντρα στον Χουϊζίνγκα και πως θα του φαινόταν ως αντίπαλος στον μεγάλο τελικό: «Πιστεύω ότι πιο πιθανός θα ήταν ένας τελικός με τον Γεωργιανό, τον Ρώσο ή τον Ιάπωνα, παρά με τον Χουϊζίνγκα. Όχι πως δεν είναι σπουδαίος αθλητής, αλλά μερικά πράγματα δεν είναι παντοτινά».

Για τον μεγάλο στόχο του Ηλία Ηλιάδη, το χρυσό μετάλλιο: «Δε θέλω να το σκέφτομαι. Ο Ηλίας ήρθε εδώ με ένα και μοναδικό σκοπό: Το χρυσό μετάλλιο».

Για την προετοιμασία ως τώρα και το πρόβλημα τραυματισμού του Έλληνα τζουντόκα, είπε πως: «Η προετοιμασία μας πήγε καλά, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν παρατράγουδα με τραυματισμούς και άλλα προβλήματα. Από το Καϊμακτσαλάν έως και το Καζακστάν, πριν από λίγες ημέρες, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να φτάσουμε στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ο Ηλίας μπόρεσε να συμμετέχει κανονικά, αφού το πρόβλημα τραυματισμού που είχε πριν από, περίπου, τέσσερις μήνες, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Από πλευράς φυσικής κατάστασης, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, ενώ δουλέψαμε ακόμη περισσότερο το θέμα της τεχνικής, βασισμένοι πάνω στο πλάνο των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τέλος, μίλησε και για τις πρώτες μέρες του Ολυμπιακού τουρνουά. «Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Υπάρχουν αγώνες με περίεργη εξέλιξη και αυτό με ανησυχεί κάπως. Ελπίζω την Τετάρτη όλα να κυλήσουν όπως πρέπει και να μην έχουμε τίποτα περίεργο».

Σουφλέρης: «Οι μεγάλοι αθλητές φαίνονται στις μεγάλες διοργανώσεις»

Δηλώσεις για τον Ηλία Ηλιάδη έκανε και ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας τζούντο, Βαγγέλης Σουφλέρης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο Ολυμπιακό Χωριό και επεσήμανε ότι ο Έλληνας τζουντόκα είναι ο κορυφαίος στην κατηγορία του.

«Οι μεγάλοι αθλητές φαίνονται στις μεγάλες διοργανώσεις και ο Ηλίας Ηλιάδης είναι ο σπουδαιότερος τζουντόκα της κατηγορίας. Είναι ικανός για το χρυσό και αυτό θα θέλαμε όλοι να πανηγυρίσουμε, το βράδυ της Τετάρτης στο Πεκίνο».

Η προϊστορία «δείχνει» Ηλιάδη

Αν λάβουμε υπόψη μας την προϊστορία των αγώνων μεταξύ των δύο αντιπάλων, Ηλιάδη και Χουιζίνγκα, τότε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τη νίκη του Έλληνα τζουντόκα. Στις τέσσερις, συνολικά, αναμετρήσεις τους, από το 2006 μέχρι σήμερα, ο Ηλιάδης μετρά τρεις νίκες και, μάλιστα, συνεχόμενες. Η μοναδική νίκη του Ολλανδού αθλητή, ήταν τον Μάρτιο του 2006, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Πράγας. Από τότε ο «Mr Ippon» του ελληνικού τζούντο επικράτησε του Χουιζίνγκα, το 2006 στο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα, το 2007 στο Παγκόσμιο Σούπερ Α του Παρισιού και τον Σεπτέμβριο του 2007, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Βέβαια, την Τετάρτη, στο τατάμι δε θα μετρήσει μόνο η προϊστορία, αλλά και άλλες παράμετροι, όπως η θέληση, η ετοιμότητα, η τύχη και άλλα.

Επιμέλεια: Σπύρος Μιγαδάκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube