Κανονικά θα παραμένουν στο Πεκίνο οι 35 αθλητές που εκπροσωπούν τη Γεωργία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αποστολή έλαβε την εντολή από την κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής χώρας να μη φύγει από την κινεζική πρωτεύουσα, ώστε να υπηρετήσει το «εθνικό συμφέρον», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της γεωργιανής κυβέρνησης. Αυτό, παρά την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Το μήνυμα του προέδρου, Μιχαήλ Σακασβίλι, προς τους αθλητές της αποστολής δόθηκε, μέσω της «πρώτης κυρίας» της χώρας, που βρίσκεται στο Πεκίνο.

«Η ομάδα ελάχιστα κοιμήθηκε. Ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε και περιμέναμε, έως πολύ αργά, την απόφαση της κυβέρνησης. Η Σάντρα Σακασβίλι μίλησε στην ομάδα, στο Ολυμπιακό χωριό και μας είπε ότι πρέπει να παραμείνουμε εδώ, για το συμφέρον της χώρας».

Νωρίτερα, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Γεωργίας είχε ανακοινώσει ότι υπήρχε το ενδεχόμενο αποχώρησης της αποστολής, λόγω της βίας που επικρατεί στη χώρα. Κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα, ώστε να βοηθήσει και να σταματήσει τις επιθέσεις της Ρωσίας. Στην επιστολή που υπογράφουν οι αθλητές, αναφέρεται ότι: «Η Γεωργία καλεί την διεθνή κοινότητα να καταστήσει σαφές στη Ρωσία, πως η εισβολή και ο βομβαρδισμός μιας περιοχής ενός ανεξάρτητου έθνους είναι απαράδεκτη τον 21ο αιώνα και ότι τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από κανέναν».

Πάντως, η ΔΟΕ φάνηκε ευχαριστημένη από την απόφαση των Γεωργιανών. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, συναντήθηκε, το πρωί της Κυριακής, με τους επικεφαλής της γεωργιανής αποστολής στο Πεκίνο και χάρηκε, μαθαίνοντας πως θα παραμείνουν στην κινεζική πρωτεύουσα. Την ικανοποίηση του Καναδού παράγοντα εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Γκιζέλ Ντέιβις.

«Ο πρόεδρος και ο γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Γεωργίας, μαζί με τον Υπουργό Αθλητισμού της χώρας, επισκέφτηκαν τον Ζακ Ρογκ και του γνωστοποίησαν την απόφασή τους να συνεχίσουν οι αθλητές να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή η απόφαση εκφράζει το πνεύμα και τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν απόλυτα σωστή», τόνισε η Ντέιβις.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube