Αυτό συμβαίνει γιατί το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα «ξεζουμίζει» τους σταρ του. Δεν υπάρχει ευκαιρία να ξεκουραστεί κάποιος, οι τραυματισμοί είναι πολλοί και συχνοί

Το 1999 στη Βαρκελώνη είδαμε για τελευταία φορά τελικό μεταξύ δύο ομάδων οι οποίες την ίδια χρονιά πήραν και τα πρωταθλήματα στη χώρα τους. Δεν είναι τυχαίο πως από τότε που το Τσάμπιονς Λιγκ γιγάντωσε με 32 ομάδες, είτε με διπλό γύρο ομίλων είτε με τον έξτρα γύρο των νοκ άουτ στους «16», τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν έγιναν απλώς σπάνιο φαινόμενο: εξέλειψαν τελείως!

Αυτό όμως για να εξηγηθεί, χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο και όχι μια στήλη σε εφημερίδα. Μπορεί οι ομάδες να προπονούνται περισσότερο, να έχουν διαιτολόγους και διατροφολόγους, γιατρούς και φυσιοθεραπευτές, να υπάρχουν ρόστερ με 25 παίκτες, αλλά η σεζόν είναι τόσο απαιτητική που δεν βγαίνει! Τα πρωταθλήματα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία έχουν 20 ομάδες, οι αγώνες είναι συνεχείς και εξουθενωτικοί. Τα Κύπελλα σε κάθε χώρα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αλλά μικρή διαφορά κάνουν. Υπάρχουν οι υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες, οι οποίες δεν είναι μόνο το ενενηντάλεπτο στο γήπεδο, αλλά και τα ταξίδια, τα οποία τσακίζουν τους ποδοσφαιριστές. Ειδικά οι Λατινοαμερικάνοι, με τον τεράστιο όμιλο προκριματικών για το Μουντιάλ της πατρίδας, τους αναγκάζονται να κάνουν πάμπολλα υπερατλαντικά ταξίδια. Τα πόδια γίνονται βαριά, ο οργανισμός εξασθενεί και ο τραυματισμός καιροφυλακτεί.

Δεν είναι τυχαίο πως από το '99 και μετά αυτοί που έφτασαν σε τελικό αναγκάστηκαν να θυσιάσουν άλλα πράγματα. Κλασικότερη περίπτωση από τη φετινή Λίβερπουλ δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Αν και η τέταρτη θέση με τις γκέλες της Εβερτον τον τελευταίο καιρό έμοιαζε απόλυτα προσιτή για τους «ρεντς», πέταξαν βαθμούς στα τελευταία ματς που είναι να απορείς. Οπως δεν κέρδισαν παρά μόνο τα δύο από τα 14 ματς που υπήρχαν φέτος στην Πρέμιερσιπ αμέσως έπειτα από ευρωπαϊκή βραδιά! Η Μονακό πέρυσι, αν και σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια Γαλλίας μέχρι τα Χριστούγεννα, κατέρρευσε μόλις ξεκίνησαν τα νοκ άουτ που την έφεραν μέχρι τον τελικό. Η Πόρτο πήρε το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, αλλά εκεί το επίπεδο είναι τόσο χαμηλό που μόνο να το… έχανε η ίδια θα μπορούσε!

Το 2003 η Μίλαν πήρε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά τον τελευταίο καιρό αναγκάστηκε να επιλέξει ένα στόχο, μένοντας πίσω από τη Γιουβέντους στο δρόμο για το σκουντέτο. Η Ρεάλ το 2002 έχασε τον τίτλο στην Ισπανία από τη Βαλένθια, όπως και η Λεβερκούζεν κατέρρευσε στο τέλος στη Γερμανία, αν και ήταν αγκαλιά με τον πρώτο τίτλο της στην Μπουντεσλίγκα. Το 2000 και το 2001 η Βαλένθια, αν και έπαιξε συνεχείς τελικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην Ισπανία δεν μπόρεσε να είναι ανταγωνιστική. Οσο για τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 2000 σώθηκε, αν και πέμπτη στη χώρα της από την επικράτηση στον τελικό του Παρισιού, και ξαναβρέθηκε στο Κύπελλο Ευρώπης από την… πίσω πόρτα!

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κανείς μάντης ούτε να διαβάζει βουλωμένο γράμμα για να καταλάβει πόσο άλλαξαν οι βαθμοί δυσκολίας τού να διακριθείς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και εντός και εκτός έδρας. Ομάδες που έχουν δυναστεύσει τα πρωταθλήματά τους την τελευταία δεκαετία, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπάγερν, δεν μπορούν στην Ευρώπη. Οι Βαυαροί πήραν το Κύπελλο στο μοναδικό τους τελικό από το '99 και μετά, στο Μιλάνο το 2001, και οι «κόκκινοι διάβολοι», μετά το απίστευτο τρεμπλ του 1999, μόνο το 2002 πλησίασαν σ' έναν τελικό!

Η Λιόν κερδίζει κάθε χρόνο το γαλλικό πρωτάθλημα από το 2002, αλλά δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση έξω από τα σύνορα, η PSV Αϊντχόφεν, αν και παίρνει τους τίτλους με περίπατο στην Ολλανδία, μόλις φέτος ξεπέρασε το σκόπελο των ομίλων και παραλίγο να πάει και στην Πόλη!

Αυτό συμβαίνει γιατί το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα «ξεζουμίζει» τους σταρ του. Δεν υπάρχει ευκαιρία να ξεκουραστεί κάποιος, οι τραυματισμοί είναι πολλοί και συχνοί, το άθλημα έχει πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και απαιτεί περισσότερα πράγματα απ' ό,τι το 1970 ή το 1980. Ακόμα και από τις αρχές του 1990 οι απαιτήσεις άλλαξαν σε τέτοιο βαθμό που δύο τίτλοι την ίδια σεζόν μοιάζουν ουτοπία. Για τη Μίλαν λοιπόν, που διεκδικεί και το πρωτάθλημα στην Ιταλία, οι επόμενες μέρες θα είναι βασανιστικές. Ηδη η κούραση έχει επηρεάσει τους μεγάλης ηλικίας παίκτες της και αυτό φάνηκε στο προχθεσινό ματς. Ομως, όταν έχεις μπει πια στο χορό, πρέπει να χορέψεις!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!