Οι πιο πολλοί ξαφνιάστηκαν που ο Χενκ Τεν Κάτε αντί να εκθειάσει την εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση του Γκάμπριελ στο φιλικό με τη Σαρλερουά προτίμησε την κριτική στα κενά που άφηνε αμυντικά. Ο Ολλανδός τεχνικός δεν είναι τρελός, ούτε περίεργος. Απλώς έχει μάθει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από τον πολύ κόσμο. Κάποτε, τη δεκαετία του '70, όταν ο Βαλερί Λομπανόφσκι έβαλε τα μαθηματικά στο ποδόσφαιρο, δημιουργώντας την ομάδα-μοντέλο της Ντιναμό Κιέβου, μίλησε πρώτος για τη μεθοδολογία της ενδεκάδας. Επέμενε πως σε ένα ματς κάθε παίκτης είναι υποχρεωμένος να κάνει τεχνικές και τακτικές κινήσεις. Οι τεχνικές είναι οι εύκολες για το μάτι του οπαδού. Κάνεις τριάντα καλές ενέργειες και κάποιος εντυπωσιάζεται. Οφείλεις, όμως, να κάνεις και τριάντα τακτικές για να έρθει το παιχνίδι σε ισορροπία. Αλλιώς η δουλειά της ενδεκάδας πάει περίπατο.
Ο Λομπανόφσκι επέτρεπε σε κάποιον χαρισματικό παίκτη, όπως ο Ολεγκ Μπλαχίν, να κάνει περισσότερες τεχνικές ενέργειες από τακτικές, αλλά μόνο αν είχε κάποιον άλλον που θα έκανε περισσότερες τακτικές από τεχνικές για να φέρνει τα πράγματα στα ίσα. Το τόταλ φουτμπόλ των Ολλανδών απαιτεί συνεχή κίνηση του παίκτη με και κυρίως χωρίς την μπάλα και τακτική παρουσία, που υπερτερεί της τεχνικής. Οταν μια ομάδα πρέπει να κινηθεί στον χώρο και να πρεσάρει ψηλά, αν τυχόν οι αντίπαλοι ξεπεράσουν αυτό το στάδιο και βγάλουν την μπάλα καλά από την άμυνά τους, δημιουργούν αριθμητική υπεροχή.
Γι' αυτό και ο Τεν Κάτε δεν πρόκειται να ζητεί συνεχώς να πρεσάρει ψηλά η ομάδα του, αλλά να πρεσάρει σωστά. Πράγμα που σημαίνει σε απλά ελληνικά πως ο Παναθηναϊκός, όπως έδειξε ήδη στα πρώτα φιλικά, θα πιέζει τακτικά. Οχι όπως γινόταν κάποτε με βάση τη φυσική κατάσταση (που θα είναι καλύτερη από πέρυσι δεδομένα), αλλά με γνώμονα τη θέση της μπάλας, τον αντίπαλο και τον χώρο. Η Ολλανδία στο Euro με το 4-2-3-1 που παρέταξε έκανε ακριβώς αυτό στο επιθετικό κομμάτι, αλλά αμυντικά και τακτικά η κίνηση που ζητεί ο Τεν Κάτε για τον Παναθηναϊκό που έχει στο μυαλό του πλησιάζει πιο πολύ στην αγωνιστική μορφολογία της Ρωσίας του Χίντινκ. «Το πρέσινγκ δεν είναι να τρέχεις χωρίς λόγο, ούτε να δουλεύεις σκληρά στο γήπεδο», επέμενε ο Αρίγκο Σάκι, δημιουργώντας την ομάδα-μοντέλο της Μίλαν πριν από δύο δεκαετίες.
«Το ποδόσφαιρο γίνεται απλό όταν κοντρολάρεις χώρο. Κάνεις τον αντίπαλο να αισθάνεται ευάλωτος όταν συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί όπως έχει μάθει», υποστήριζε ο Ιταλός τεχνικός και ο Τεν Κάτε αυτό έχει δείξει στις ομάδες που δούλεψε πως έχει ως βάση. Ο κόσμος έχει μάθει να αναγνωρίζει το προφανές, δηλαδή το λεγόμενο πρέσινγκ ψηλά, με τον επιθετικό να πιέζει συνέχεια τους μπακ. Είναι εύκολο στο μάτι να το καταλάβεις και πολλοί προπονητές το ζητάνε, γιατί τους κάνει αρεστούς στην κερκίδα. «Κοίτα πώς πρεσάρει η ομάδα, μπράβο στον προπονητή», σκέφτεται ο οπαδός και πολλές φορές και οι ίδιοι οι παίκτες. Αν ελευθερωθεί η μπάλα από την πίεση και μία ομάδα έχει την ικανότητα με μία κάθετη πάσα να σου εξουδετερώσει τους πέντε που πρεσάρουν ψηλά, τότε τι κάνεις; Τρέχεις και δεν φτάνεις. Και τότε αν ο δεξιός ή ο αριστερός σου μπακ δεν είναι στη θέση τους, κάποιος θα πρέπει να βγει στα άκρα και να καλύψει, δημιουργώντας αυτό που ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει αποκαλέσει ανισορροπία στον τρόπο άμυνας μιας ομάδας. Ο Τεν Κάτε δουλεύει ήδη πολύ στον ΠΑΟ και αυτό φαίνεται. Αν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν γέρικα σκυλιά σε νέα κόλπα, μένει να αποδειχτεί.
Η εικόνα της Πέμπτης ήταν ενθαρρυντική, διότι ο Ολλανδός τεχνικός φαίνεται κάθετος στο τι ζητεί. Να μην κάνει κάποιος παίκτης δεύτερη επαφή με την μπάλα, συνεχή κίνηση και την παρουσία μαχητών μέσα στο γήπεδο. Το ότι ο Παναθηναϊκός κυνήγησε σε φιλικό ματς περισσότερα γκολ ακόμα και όταν το σκορ ήταν 3-1 είναι απόρροια της φιλοσοφίας του Τεν Κάτε. Σε όλες τις ομάδες που δούλεψε πίστευε πως το 2-0 πρέπει να γίνεται 3-0. Πέρυσι μέσα σε ένα μήνα έπαθε δύο στραπάτσα με τον Αγιαξ που θα του μείνουν αλησμόνητα, όταν και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στον πρώτο γύρο του ΟΥΕΦΑ η ομάδα του, αν και νίκησε εκτός, αποκλείστηκε χάνοντας μέσα στο Αμστερνταμ! Ο Τεν Κάτε θεωρεί μεγάλο πάθημα αλλά και τεράστιο μάθημα αυτή την εμπειρία, γι' αυτό και από την πρώτη μέρα έδειξε σε όλους στον ΠΑΟ ποιος κάνει κουμάντο στα αποδυτήρια. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η ομάδα είναι έναν κεντρικό αμυντικό, όπως έγραφα και πριν από δύο εβδομάδες. Εναν παίκτη που θα κάνει τη διαφορά. Αν τον βρει ο ΠΑΟ, ξεκινά ως το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα τη νέα χρονιά.