Η Εθνική επικράτησε εύκολα του Πουέρτο Ρίκο με 88-63 παίρνοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Μαθήματα μπάσκετ από την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη που για ακόμα μια φορά προσέφερε θέαμα στο ελληνικό κοινό. To αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς για τρίτη φορά. Κορυφαίος της «επίσημης αγαπημένης» ο «οδοστρωτήρας» Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που τελείωσε το παιχνίδι με 13 πόντους. Μεγάλη εμφάνιση από τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος είχε 9 πόντους και 10 ασίστ.

Το ματς

Η Εθνική ξεκινώντας με την συνήθη της πεντάδα: Διαμαντίδης, Σπανούλης, Βασιλόπουλος, Φώτσης και Τσαρτσαρής και πιέζοντας από την αρχή σε όλο το γήπεδο και από την επαναφορά της μπάλας προηγήθηκε με 8-2 στο 2’. Η άμυνα της «επίσημης αγαπημένης» ήταν για ακόμη μια φορά σεμιναριακού επιπέδου με αποτέλεσμα τα λάθη από πλευράς Πουέρτο Ρίκο και με τη διαφορά να φτάνει γρήγορα σε διψήφιο νούμερο (15-4 στα 5:35 πριν τη λήξη της περιόδου). Η είσοδος του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη έδωσε άλλη δυναμική κάτω από τα καλάθια με την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη κλείνει την πρώτη περίοδο προηγούμενη με 19-11. Μοναδικό μελανό σημείο σε αυτό το διάστημα ο τραυματισμός του Νίκου Ζήση στον δεξί ώμο σε προσπάθεια να αποφύγει ένα σκριν του Πουέρτο Ρίκο. Ο άσος της ΤΣΣΚΑ επέστρεψε στην δεύτερη περίοδο χωρίς ωστόσο να μπορεί να συνεχίσει το ματς. Απώλεια όμως είχε και το Πουέρτο, καθώς ο Κάρλος Αρόγιο δεν μπορούσε να συνεχίσει το ματς και δεν αγωνίστηκε στο υπόλοιπο του παιχνιδιού.


Ο Παναγιώτης Γιαννάκης επέλεξε τη χρησιμοποίηση τριών γκαρντ στην αρχή της δεύτερης περιόδου (Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης) για ακόμα περισσότερη πίεση. Οι Πορτορικανοί όμως βρήκαν τις λύσεις για να μειώσουν σε 21-15. Η Εθνική όμως έδειξε χαρακτήρα και στηριζόμενη σε αυτό διάστημα στα σουτ τριών πόντων του Βασίλη Σπανούλη ξέφυγε με 29-20. Το Πουέρτο Ρίκο όμως δεν το έβαλε κάτω για να μειώσει και πάλι στους έξι. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με ένα φόλοου ήταν εκείνος που ξεκόλλησε επιθετικά την ομάδα μας, η οποία λίγο αργότερα κάνοντας ένα σερί 9-0 προηγήθηκε με 42-27. Με τον Θοδωρή Παπαλουκά να σερβίρει και τους ψηλούς της Εθνικής να εκτελούν η ομάδα μας πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 48-35.

Οι Πορτορικανοί είναι πεισματάρηδες και με τον Μπαρέα να πετυχαίνει κάποια πολύ δύσκολα καλάθια έριξαν τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (53-45). Ράμος και Σαντιάγκο δεν μπορούσαν να νικήσουν τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτης , ο οποίος με συνεχόμενα καλάθια έστειλε και πάλι τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (58-47) στα 5:19 πριν τη λήξη της περιόδου. Το Πουέρτο Ρίκο δεν τα παρατούσε, αλλά με τον Θοδωρή Παπαλουκά να εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του η «επίσημη αγαπημένη» συντηρούσε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο. Κάπως έτσι η Εθνική έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενη με τη μεγαλύτερη της διαφορά (68-50).

Η Εθνική είχε καθαρίσει την υπόθεση νίκη με την τελευταία περίοδο να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Άλλωστε η συνέπεια που έδειξε όλες αυτές τις μέρες η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν άφηνε περιθώρια για κάτι το διαφορετικό. Η «επίσημη αγαπημένη» συνέχισε να προσφέρει θέαμα στους περίπου 13.500 που βρέθηκαν στο γήπεδο με τη διαφορά να φτάνει στο +20 (78-58) στα 3:52 πριν το τέλος του παιχνιδιού. «Πάμε στο Πεκίνο να πάρουμε χρυσό» το σύνθημα του κόσμου. Για την ιστορία η διαφορά έφτασε στην μεγαλύτερη τιμή της στο 83-58 (+25).

Τα δεκάλεπτα: 11-19, 35-48, 50-68, 63-88

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9, Μπουρούσης 10, Ζήσης , Σπανούλης 14, Βασιλόπουλος 10, Φώτσης 6, Πρίντεζης , Γλυνιαδάκης , Τσαρτσαρής 11, Διαμαντίδης 15, Σχορτσανίτης 13, Πελεκάνος

Πουέρτο Ρίκο (Θιντρόν): Ράμος 6, Μπαρέα 16, Ριβέρα 8, Αρόγιο , Μοχίκα 3, Καμάτσο Τζόουνς 4, Αγιούζο 2, Σάντσεζ 6, Βιλαφάνε , Φαλκόν 4, Λι 7, Σαντιάγκο 7

Θωμάς Κολοβός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube