Τέσσερα χρόνια μετά το έπος της Πορτογαλίας, το σκηνικό είναι θλιβερό. Η εθνική, η οποία το 2004 μας ανέβασε στους επτά ουρανούς με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, επιστρέφει στην Ελλάδα άπρακτη και χωρίς να δικαιολογήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης με τον οποίο πήγε στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Χθες στο ματς με τη Ρωσία προέκυψε ο αποκλεισμός. Τα πάντα όμως ή σχεδόν τα πάντα είχαν χαθεί στο παιχνίδι με τη Σουηδία. Εκεί που οι διεθνείς μας κατέβηκαν με αμυντικό προσανατολισμό, με τάση να μην παίξουν πραγματικό ποδόσφαιρο απέναντι σε μία ομάδα που δεν ήταν δα και το μεγαθήριο.

Χθες το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Η ομάδα αυτή τη φορά προσπάθησε όσο μπορούσε. Είχε νεύρο, είχε κίνηση, επιχείρησε και έπαιξε σε κάποιες στιγμές αρκετά καλά. Ατύχησε όμως δύο φορές. Η πρώτη είχε να κάνει με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη και τον τραυματισμό του. Ο Έλληνας άσος είχε μπει κεφάτος στο γήπεδο και βοηθούσε πολύ, τόσο στο ανασταλτικό κομμάτι, όσο και σε αυτό της δημιουργίας. Η αποχώρησή του με τραυματισμό μάς κόστισε πολύ. Από την άλλη, δεχτήκαμε και πάλι αστείο γκολ. Η αρχή είχε γίνει στο ματς με τη Σουηδία και μιλάμε για το δεύτερο γκολ, του Χάνσον. Χθες χάθηκε το ματς σε μία φάση, στην οποία κάλλιστα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μοιραίο.

Επίσης, στην ήττα που μας κόστισε την πρόκριση στην επόμενη φάση έπαιξε το ρόλο της και η λανθασμένη αλλαγή του Ρεχάγκελ. Ο Αμανατίδης και όχι ο Λυμπερόπουλος έπρεπε να βγει για να μπει ο Γκέκας. Ο Λυμπερόπουλος απασχολούσε τους Ρώσους αμυντικούς, κρατούσε τη μπάλα όπως έπρεπε και θα λειτουργούσε ακόμη πιο καλά έχοντας στο πλευρό του τον Γκέκα αντί του Αμανατίδη.

Γενικώς, η ομάδα ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το ματς με τη Σουηδία και κάτι που συντέλεσε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το πιο ορθολογικό σχήμα που παρέταξε ο Γερμανός προπονητής. Πάντως, κάτι που πρέπει να σημειωθεί-και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μομφή κατά των διαιτητών-είναι το εξής: είμαστε η μοναδική ομάδα στο τουρνουά που δεν έχει κερδίσει φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Με κάποιο τρόπο, με κάποια «μπούκα», θα έπρεπε να αποσπάσουμε τέτοια φάουλ, κάτι που σίγουρα θα αύξανε τις πιθανότητές μας για κάποιο γκολ.

Από εδώ και πέρα, μας μένει το ματς με την Ισπανία, στο οποίο κάθε άλλο παρά αδιάφοροι πρέπει να παραταχθούμε. Πρέπει να τα δώσουμε όλα. Να πραγματοποιήσουμε καλή εμφάνιση και να ψάξουμε τη νίκη απέναντι σε μία ομάδα, η οποία είναι δικαίως μέχρι τώρα η πρώτη στον όμιλο.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία με την επιστροφή και του Αρσάβιν στο ματς με τη Σουηδία μπορεί να προκριθεί. Χθες έδειξε πολύ καλά στοιχεία, έφτιαξε φάσεις για γκολ και γενικά εμφάνισε ένα σύνολο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!