Ο Αλεξάντερ Τσάπιν έχει την εμπειρία της ελληνικής Α1, αφού έχει αγωνιστεί με τις φανέλες των Πανιωνίου, Πανελληνίου και γνωρίζει κάποια πράγματα για το ελληνικό μπάσκετ, ενόψει της πιθανής περίπτωσης να αγωνιστεί η Ελλάδα με τη Σλοβενία στο Προολυμπιακό τουρνουά. Ο διεθνής φόργουορντ των «πράσινων» αναφέρθηκε, μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα του Προολυμπιακού, στα όσα αφορούν τη διοργάνωση του Ιουλίου στο ΟΑΚΑ και πιστεύει πως θα γίνουν μεγάλες αναμετρήσεις στην Αθήνα.

Στην αρχή αναφέρθηκε στα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε. «Ήταν δύσκολο για μένα. Είναι δύσκολο, πιστεύω, για κάθε παίκτη. Ειδικά, σε τόσο μεγάλα ραντεβού με την ομάδα σου, τους συμπαίκτες σου να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό, όταν δεν μπορείς να βοηθήσεις, είναι πραγματικά πολύ άσχημο για σένα».

Αναφέρθηκε στην απουσία τη δική του και του Σάνι Μπετσίροβιτς από το Ευρωμπάσκετ του 2007 στη Μαδρίτη. «Ο Σάνι θα είναι σημαντική προσθήκη για την ομάδα. Αυτό που ελπίζω, πραγματικά, είναι να είμαστε όλοι καλά, υγιείς και να είμαστε εκεί. Αν είμαστε όλοι παρόντες, πιστεύω ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Έχουμε ταλέντο, υπάρχει η εμπειρία και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Δεν έχει ξεχάσει ακόμα το «κάζο» από την Ελλάδα στα προημιτελικά της Μαδρίτης, αν και έχει ξαναπεράσει από τέτοια διαδικασία. «Ναι, έχει ξαναγίνει… Έχουμε ταλέντο, έχουμε καλούς παίκτες, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη διάκριση που θέλουμε, τα τελευταία χρόνια».

Αναφέρθηκε στην αξία και στις ικανότητες της ομάδας του. «Είμαστε ομάδα, που έχει πολύ καλούς παίκτες στο ρόστερ της. Γρήγορους, δυνατούς, με καλό άλμα. Το παιχνίδι αυτό μας ταιριάζει. Και ο προπονητής μας είναι πολύ καλός, ξέρει πολύ καλά τον καθένα μας, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει και μας βοηθά σε αυτόν τον τομέα. Εκμεταλλεύεται τα δυνατά σημεία του κάθε παίκτη, ξέρει πως να μας βοηθήσει να συνδυαστούμε, να "βγάλουμε" τα θετικά που έχει ο καθένας μας και τις σωστές συνεργασίες μέσα στο παρκέ».

Θεώρησε πως η χώρα του βγάζει πολλούς μπασκετμπολίστες. «Μπορεί να είμαστε μικρή χώρα, αλλά το μπάσκετ το αγαπάμε. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες. Δεν υπάρχει μυστικό σε αυτό. Υπάρχει η πεπατημένη: Πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν με παιδιά από τις μικρές ηλικίες, που θέλουν να κάνουν αυτήν τη δουλειά και, από εκεί και πέρα, προπονητές που τους δίνουν ευκαιρίες, από, σχετικά, μικρή ηλικία να παίξουν, να κερδίσουν εμπειρίες, να γίνουν καλύτεροι».

Θεωρεί πως οι «πράσινοι» δεν είναι το φαβορί για την πρόκριση στο Πεκίνο. «Η Ελλάδα, πιστεύω, ότι είναι το μεγαλύτερο φαβορί. Παίζει στη χώρα της, στην έδρα της, αλλά για μένα, βασικότερο από αυτό είναι ότι έχει πολύ καλή ομάδα, με εξαιρετικούς παίκτες. Μετά μπορεί να είμαστε εμείς, η Κροατία… Πιστεύω, πάντως, ότι οι καλύτερες ομάδες είναι οι ευρωπαϊκές».

Αναφέρθηκε στην ελληνική πραγματικότητα ορισμένων παικτών της Σλοβενίας. «Θα ήθελα να παίξουμε σε γεμάτο γήπεδο, ακόμη κι αν ο κόσμος δεν είναι μαζί μας, στην περίπτωση που παίξουμε με την Ελλάδα, ειδικά. Όμως, πιστεύω ότι ο κόσμος θα έρθει και θα πρέπει να έρθει, γιατί θα δει πολλούς καλούς παίκτες και, σίγουρα, πολύ μεγάλα παιχνίδια, αφού το κίνητρο είναι πραγματικά πολύ μεγάλο για όλους: Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube