Με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ζήτησε από την Πολιτεία την αναβολή της νομοθετικής ρύθμισης στο θέμα των κινήτρων για το φθινόπωρο, δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ του εξορθολογισμού των κινήτρων προς τους αθλητές, ωστόσο διαχώρισε τηn θέση του όσον αφορά τη μη παροχή κινήτρων εάν επιθυμούν μελλοντικές διακρίσεις και μετάλλια. Αφορμή στάθηκαν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, σχετικά με την θέσπιση μέτρων κατά του ντόπινγκ.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Σεβαστή:
«Προσωπικά έχω τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Πίστευα και πιστεύω ότι τα κίνητρα στον αθλητισμό μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση του φαινομένου του ντόπινγκ, όταν είναι υπερβολικά και δεν έχουν συγκεκριμένη στόχευση.
Πολιτική Ηγεσία, Αθλητικοί Φορείς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να πάμε, μεταξύ των άλλων, σε έναν εξορθολογισμό του πλαισίου κινήτρων. Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, δήλωσε πρόσφατα, εκπροσωπώντας προφανώς την κυβέρνηση, ότι θέλουμε μετάλλια, αλλά χωρίς τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων.
Προφανώς δεν υπάρχει κανείς στην οικογένεια του ελληνικού αθλητισμού που μπορεί να διαφωνήσει με αυτή τη θέση. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Μετάλλια χωρίς κίνητρα στη σημερινή εποχή δεν μπορούν να υπάρξουν.
Θεώρησα και θεωρώ ακόμη τιμητική τη συμμετοχή μου στην αρμόδια για την υποβολή προτάσεων επιτροπή που συγκρότησε η Πολιτεία. Ειδικά για το θέμα της ορθολογικοποίησης των κινήτρων παρουσίασα ολοκληρωμένη και γραπτή εισήγηση, που μονοπώλησε ουσιαστικά τη συζήτηση στη συνεδρίαση της επιτροπής της προηγούμενης Τετάρτης (16/4).
Μετά από δίωρη τουλάχιστον συζήτηση, και με σύνθεση αντιτιθέμενων πολλές φορές απόψεων, διαμορφώθηκε μία πρόταση που είχε σημαντικές περικοπές σε σχέση με το σημερινό πλαίσιο, αλλά διατηρούσε ένα ικανοποιητικό πλαίσιο κινήτρων, προκειμένου να συνεχίσουν οι νέοι να έχουν τα στοιχειώδη κίνητρα, ώστε να ασχολούνται με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό στα λοιπά, πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ, Ολυμπιακά αθλήματα.
Δυστυχώς αυτό το μίνιμουμ πλαίσιο κινήτρων που εκπλήρωνε τόσο το κριτήριο του μέτρου, όσο και αυτό του εξορθολογισμού, ανατράπηκε ριζικά στην επόμενη συνεδρίαση, στην οποία δεν παραβρέθηκα, με αποτέλεσμα στο θέμα των κινήτρων να παρουσιαστεί μία πρόταση, η οποία από το ένα άκρο, δηλαδή την υπερβολή, μας οδηγεί στο άλλο άκρο, δηλαδή την τελμάτωση και το μηδενισμό.
Κάνω έκκληση προς τους αρμόδιους υπουργούς, όπως πιστεύω και σύσσωμος ο ελληνικός αθλητισμός:
1ο Να αναβληθεί η νομοθετική ρύθμιση στο θέμα των κινήτρων για το Φθινόπωρο, γιατί αυτή την ώρα οι πρωταθλητές μας προσπαθούν να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και όλα αυτά δημιουργούν χείριστες προϋποθέσεις για το ηθικό και την καλή ψυχολογία που θα έπρεπε να έχουν.
2ο Γιατί πιστεύω ότι ο χρόνος θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους να σκεφτούμε ψύχραιμα και λογικά και να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο, που να μην αποτελεί κίνητρο να ωθούνται οι νέοι στις απαγορευμένες ουσίες, παράλληλα όμως να δίνει σοβαρούς και ουσιαστικούς λόγους στους νέους για να κατευθύνονται, να παραμένουν για χρόνια και να διακρίνονται στον αθλητισμό».