Τραγικό ήταν αυτό που συνέβη στο Χέιζελ, του Κάρσον ήταν απλά ένα λάθος!
Xρειάζεται ο άνθρωπος να έρχεται αντιμέτωπος με τους δαίμονες του. Να τους ξορκίζει, αντί να υποκρίνεται πως δεν υπάρχουν. Η μοίρα έφερε ακριβώς 20 χρόνια μετά πρόσωπο με πρόσωπο τη Λίβερπουλ με τη Γιουβέντους. Το βράδυ του Χέιζελ δεν σημάδεψε μόνο την επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πάνω από όλα, χάραξε τις ζωές των οικογενειών 39 ανθρώπων, που έφυγαν αναίτια από τον μάταιο τούτο κόσμο. Στο Λίβερπουλ για πολλά χρόνια έκρυψαν το κεφάλι στην άμμο. Υπήρξαν στιγμές μιλώντας με ντόπιους, που θαρρείς πως αναφέρονταν σε γεγονός που αφορούσε «άλλους», όχι αυτούς. Μια ένοχη σιωπή, που τροφοδοτείτο και από τον τοπικό Τύπο. Θυμάμαι το '89, την επαύριο της καταραμένης μέρας του «Χίλσμπορο» που χτύπησε εξίσου άδικα και αναίτια, η «Liverpool Echo» δεν έγραφε κουβέντα για το Χέιζελ στον πίνακα με τις μεγάλες τραγωδίες! Λες και δε συνέβη ποτέ! Λάθος ή παράλειψη; Η ουσία ήταν η ίδια. Αντιμετώπιση δια της μεθόδου του στρουθοκαμηλισμού.
Ξαφνικά, η κληρωτίδα της Νιόν, διαδραματίζοντας ρόλο δικαστή που αποδίδει δικαιοσύνη, έβγαλε το ζευγάρι. Και οι δύο ένιωσαν άβολα. Η Γιουβέντους βολευόταν στο λήθαργο της εικοσαετίας, με τις δικές της επίμονες Ερινύες. Στο βωμό εκείνων των νεκρών μπόρεσε να φτάσει στο πρώτο της Κύπελλο Ευρώπης Πρωταθλητριών ομάδων, που το '73 και το '83 είχε μείνει χίμαιρα. Απραγματοποίητος πόθος, που γιγάντωνε όσο περνούσαν τα χρόνια. Το εξαργύρωσε δια της αναγκαστικής μεθόδου της διεξαγωγής του τελικού, τη στιγμή που ο ανθρώπινος νους προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε. Η Λίβερπουλ δεν μπορούσε πια να κερδίσει εκείνη τη νύχτα. Δεν έπρεπε άλλωστε. Η αντίδραση στο πέναλτι, που δεν έγινε ποτέ, ήταν η απόλυτη απεικόνιση των συναισθημάτων. Ούτε ένας παίκτης της Λίβερπουλ δεν είπε κάτι στον Ντάινα. Οι πανηγυρισμοί του Πλατινί έφεραν ανακατωσούρα στο στομάχι. Ο άνθρωπος, που σήμερα θέλει να διοικήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είχε και αυτός τη δική του ευκαιρία με τη φετινή κόντρα να τακτοποιήσει λογαριασμούς. Τα έκανε θάλασσα. Επεσε σε περισσότερες αντιφάσεις από αυτές που κάποιος καλόπιστα θα χρέωνε υπέρ του, λόγω του χρόνου που έχει περάσει.
Η κλήρωση λοιπόν ανάγκασε πολλούς να δουν κατάματα την αλήθεια. Η πόλη άνοιξε την αγκαλιά της και ζήτησε συγγνώμη δημόσια. Η «Liverpool Echo», με ένα τεράστιο «SORRY!» στην πρώτη σελίδα, έσυρε το χορό. Τα κασκόλ με τη διπλή όψη εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Οι πατεράδες σε ηλικία τέτοια που το Χέιζελ τους σημάδεψε παντοτινά, έντυσαν τα πιτσιρίκια τους με τα χρώματα της Γιουβέντους σαν ελάχιστο φόρο τιμής. Οι κινήσεις θερμές και εγκάρδιες, βγαλμένες από την ψυχή. Τα ονόματα των νεκρών στο πρόγραμμα, αντί για τις συνθέσεις των ομάδων. Το ΚΟΡ, με τον τρόπο που μόνο εκείνο ξέρει, οργάνωσε ένα έστω και καθυστερημένο μνημόσυνο με την ανάρτηση του πανό «Σε ανάμνηση και φιλία».
Ενός λεπτού σιγή σε ποδοσφαιρική αρένα ήταν και είναι η πιο ανατριχιαστική σκηνή. Αν δεν ακουστεί τίποτα, αισθάνεσαι δέος. Αν πάλι παραβιαστεί αυτή η άτυπη ιερή στιγμή, σε πλημμυρίζει οργή. Αυτό έγινε στο «Ανφιλντ». Η ασέβεια των Ιταλών -λίγων, αλλά και... αρκετών για να κάνουν τη ζημιά- με τις γυρισμένες πλάτες και τα υψωμένα δάχτυλα επέφερε ένα σάστισμα. Ο Χριστιανισμός, και ειδικά ο Καθολικισμός που οι Ιταλοί λατρεύουν να υπηρετούν, έχει ως κύριο μότο την άφεση αμαρτιών.
Οι οπαδοί των «γιουβεντίνων» επέλεξαν να μην την προσφέρουν. Αγωνιστικά, μπορεί και να τους στοίχισε. Το πρώτο εικοσάλεπτο της Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ» βγήκε από οργή και παράπονο! Το 2-0 έμοιαζε και λίγο, αλλά δεν εξηγείτο διαφορετικά, παρά μόνο μεταφυσικά.
Το λάθος του Κάρσον έβαλε ξανά την ομάδα του Καπέλο στο κόλπο. Eνα λάθος από αυτά που στη δημοσιογραφική καθημερινότητα ως κλισέ αποκαλούνται τραγικά. Δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα αθλητικό λάθος. Τραγικό ήταν αυτό που έγινε στο Χέιζελ και στοίχισε ζωές. Τα ποδοσφαιρικά λάθη στοιχίζουν (μερικές φορές) αποκλεισμούς. Αλλά με ενενήντα λεπτά ακόμη απόψε, ίσως και 120, με τη φανέλα των «ρεντς» βαριά όσο ελάχιστες στην πιάτσα, ποτέ δεν ξέρεις!



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!