Αξιόπιστο χαρακτήρισε το ελληνικό πρωτάθλημα από την στιγμή που μετατράπηκε σε Σούπερ Λίγκα ο πρόεδρος της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος. «Το θεωρώ αξιόπιστο. Το θέμα είναι να μπορέσουμε εμείς να διορθώσουμε κάποια πράγματα». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο μεγαλομέτοχος των ακριτών και εκ των εμπνευστών της ιδέας του συνεταιρισμού των ομάδων δήλωσε ευχαριστημένος με την έως τώρα εικόνα του πρωταθλήματος τα δύο τελευταία χρόνια και πρότεινε για πρόεδρο της επόμενης σεζόν έναν εκπρόσωπο της ΑΕΚ: «Η γνώμη μου είναι ότι την προεδρία την τρίτη χρονιά πρέπει να την αναλάβει ένας εκπρόσωπος μιας άλλης μεγάλης ομάδας, που είναι η ΑΕΚ».

Αναλυτικά:

«Δεν περίμενα διαφορετικά πράγματα, αφού είναι πολύ δύσκολο μετά από 27 χρόνια να αλλάξουν όλα μέσα σε δύο σεζόν στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το γεγονός και μόνο ότι η Super League έγινε συνεταιρισμός τα λέει όλα από μόνο του. Ένα πράγμα είναι σίγουρο με τη δημιουργία της ελληνικής λίγκας: η κάθε ομάδα παίρνει από την αρχή αυτό που της αναλογεί οικονομικά και μπορεί να ελέγξει οικονομικά τη διοργανώτρια αρχή ανά πάσα στιγμή με ορκωτούς λογιστές. Επίσης, κανένας από τους προέδρους δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για το αν τα πάντα γίνονται νομότυπα μέσα σε αυτό που λέγεται Super League. Η αρχή της οικονομικής διαφάνειας είναι κάτι σημαντικό γι' αυτούς που επενδύουν».

Γιατί δεν πηγαίνετε στις συνεδριάσεις;

«Από την πρώτη στιγμή που μου προτάθηκε να είμαι ο πρώτος πρόεδρος του νέου φορέα, είπα ότι είναι κάτι που δεν το ήθελα. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο, κατά την εκτίμησή μου, έπρεπε να κάνω στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχε βρεθεί η φόρμουλα και έγινε. Δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ με την προεδρία και επιπλέον πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι πιο ικανοί από μένα και με πιο φρέσκες ιδέες, που μπορούν να προχωρήσουν αυτό που αρχικά εγώ πρότεινα να γίνει. Πήγα μόνο στο πρώτο συμβούλιο και προήδρευσα τιμής ένεκεν».

Οι Γ. Βαρδινογιάννης και Π. Κόκκαλης πώς τα πήγαν ως πρόεδροι της λίγκας;

«Όλα αυτά τα οποία πρεσβεύαμε τα υπηρέτησαν και οι δύο με πάθος, ήθος και σοβαρότητα. Αρκετές φορές, μάλιστα, αφήνοντας λίγο και το συμφέρον της ομάδας τους απ' έξω, προκειμένου να εκφράσουν το σύνολο των ομάδων. Πιστεύω ότι όποια αντιπαράθεση σε δηλώσεις των δύο οικογενειών και υπήρχαν και υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θα ήταν παράλογο να συνέβαινε το αντίθετο».

Ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος;

«Ο πρόεδρος πρέπει να είναι ένα επώνυμο άτομο με προσωπικότητα και με κύρος προκειμένου να εκπροσωπεί τη Super League και με τον «όγκο» που προσωπικά διαθέτει, να ανοίγει δίαυλους επικοινωνίας σε όλους τους τομείς για τον συνεταιρισμό. Η γνώμη μου είναι ότι την προεδρία την τρίτη χρονιά πρέπει να την αναλάβει ένας εκπρόσωπος μιας άλλης μεγάλης ομάδας, που είναι η ΑΕΚ».

Τι δεν έχει λειτουργήσει καλά στον νέο φορέα;

«Κατ' αρχήν να πω ότι ο προγραμματισμός διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι κάτι σχετικά εύκολο. Και πριν γινόταν καλά με την ΕΠΑΕ και τώρα γίνεται ακόμα καλύτερα. Όμως, στο εμπορικό κομμάτι, εδώ και ενάμισι χρόνο έχουμε κάνει από ελάχιστα πράγματα έως τίποτα».

Πού το αποδίδετε αυτό;

«Τα πάντα είναι θέμα ανθρώπων. Πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Και στη συνέχεια πρέπει αυτός ο άνθρωπος να συγκεράσει γνώμες και θέσεις 16 ΠΑΕ, προκειμένου να πάρει απ' αυτές κάποια «κομμάτια» τους για να τα πουλήσει ως ενιαίο μπλοκ και ως Super League. Καλώς ή κακώς, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Κι εμείς ακόμα οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ δεν έχουμε ωριμάσει αρκετά, έτσι ώστε να δώσουμε κάποια «κομμάτια» στην κοινή εκμετάλλευση».

Ποια είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να ανέβει κι άλλα σκαλοπάτια το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Δεν μπορούμε να γίνουμε ξαφνικά ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήδη, πάντως, έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Σε αυτό έχουν συμβάλει και οι «μικροί» και οι «μεγάλοι» παράγοντες με προεξέχοντες τους Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και οι «μεγάλες» ομάδες έχουν καταλάβει ότι η αντιπαλότητα είναι μόνο μέσα στο γήπεδο».

Σε τι πρέπει να δώσει βάρος ο συνεταιρισμός σας;

«Υπάρχουν τα εξής στοιχεία που πρέπει να δει η Super League: α) εμπορικότητα, β) στοίχημα, γ) διαιτησία και δ) αθλητική δικαιοσύνη. Στο θέμα της εμπορικότητας ο φορέας πρέπει να βρει λύσεις και, όπως προανέφερα, οι 16 πρόεδροι οφείλουμε να δώσουμε κάποια δικά μας κομμάτια προς εκμετάλλευση. Πέρα απ' αυτό η υπόθεση του ποσοστού των ομάδων από το «Πάμε Στοίχημα» είναι το μεγάλο... στοίχημα για τον συνεταιρισμό. Το τανγκό για να το χορέψουν πρέπει να είναι δύο άτομα. Από τη μία η Super League και από την άλλη το ελληνικό κράτος. Στην Πορτογαλία και την Τουρκία οι κυβερνήσεις δίνουν ποσοστό από το Στοίχημα στις ομάδες. Πρέπει να βρούμε την κοινή συνισταμένη με το ελληνικό κράτος, προκειμένου οι ΠΑΕ να πάρουν ένα ελαχιστότατο κομμάτι απ' αυτή την πίτα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό κράτος έχει έσοδα εκμεταλλευόμενο το όνομα και τα αποτελέσματα των ομάδων μας. Και εδώ μπορώ να σας πω ότι είναι μέσα στις προθέσεις του συνεταιρισμού να θέσει άμεσα το θέμα του ποσοστού. Όσον αφορά την αθλητική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το κύρος και τη δυναμική κάθε ομάδας».

Κάθε Κυριακή βράδυ οι πρωταγωνιστές στις αθλητικές τηλεοπτικές εκπομπές δεν είναι οι ποδοσφαιριστές, αλλά οι διαιτητές.

«Η διαιτησία είναι ένα κομμάτι το οποίο ανήκει στην ΕΠΟ και σαν νέος φορέας θα μπορούσαμε να κάνουμε λίγα πράγματα μέσα σε δύο χρόνια. Θεωρώ ότι από πλευράς του κ. Γκαγκάτση έχουν γίνει κάποιες ειλικρινείς προσπάθειες. Για παράδειγμα η Super League έχει ως εκπρόσωπο της στην ΚΕΔ τον κ. Μπίκα, που ασχολείται με τους παρατηρητές. Παρ' όλα αυτά, οι παρατηρητές διαιτησίας έχουν κάνει σημαντικά λάθη βαθμολογώντας κάποιες διαιτησίες, έτσι όπως δεν θα τις βαθμολογούσε ο απλός Έλληνας φίλαθλος. Εκεί πρέπει να βρεθούν κάποιες λύσεις».

Ποια η ευθύνη της ΕΠΟ και προσωπικά του προέδρου της, Βασίλη Γκαγκάτση, για το χάλι της διαιτησίας;

«Ευθύνη για το επίπεδο της διαιτησίας έχουμε όλοι διαχρονικά. Και πρώτα απ' όλα, χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου, οι παράγοντες των ομάδων. Την ευθύνη όμως απέναντι σε όλους εμάς και στον φίλαθλο κόσμο, καλώς ή κακώς, μέχρι σήμερα την έχει η ΕΠΟ. Αυτή έχει και το μαχαίρι, και το καρπούζι».

Υπάρχουν διαιτητές, όπως ο Μαζαράκος στο ματς Λεβαδειακού-Καλαμαριάς, που προκαλούν το κοινό αίσθημα με τις αποφάσεις τους.

«Θεωρώ ότι κραυγαλέα σφάλματα πρέπει να τιμωρούνται, για την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια, αλλά πρέπει να φαίνεται».

Θεωρείται αξιόπιστο το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Το θεωρώ αξιόπιστο. Γιατί αυτά που γίνονται εδώ, με τις διαιτησίες, γίνονται και σε χώρες με αναπτυγμένο το ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι να μπορέσουμε εμείς εδώ, προσαρμοσμένοι στις ελληνικές συνθήκες, να διορθώσουμε κάποια πράγματα».

Δεν υπάρχει αγωνιστική στον β' γύρο που να μην έχει εκδοθεί ανακοίνωση κατά της διαιτησίας...

«Από την αρχή που έγινε ο συνεταιρισμός ειπώθηκε πως πρέπει να δεσμευθούν όλες οι ομάδες ότι δεν θα βγαίνουν ανακοινώσεις για τις διαιτησίες. Εμείς είμαστε η μόνη ομάδα που δεν συμφωνήσαμε σε αυτό. Θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός τρόπος, χωρίς ακρότητες, να προστατεύσω τα συμφέροντα της ομάδας μου λέγοντας και κοινοποιώντας το αυτονόητο και την αλήθεια. Αν δεν είσαι ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, η αλήθεια, πολλές φορές, δεν λέγεται και περνάει στο ντούκου».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Ξάνθη