Την Κυριακή τα βλέμματα των φίλων του Παναθηναϊκού δεν θα είναι μόνο «καρφωμένα» στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στην «Λεωφόρο». Θα είναι στραμμένα και σε έναν παίκτη που κάποτε ήταν ένας από τους αγαπημένους της «πράσινης» εξέδρας. Ένας ποδοσφαιριστής που όποτε πήγαινε να πάρει θέση κάτω από τα δοκάρια του, από την Θύρα 13 ακουγόταν ρυθμικά το όνομα του. Πλέον, ο ίδιος έχει αλλάξει «στρατόπεδο» και έχει φορέσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα, με αποτέλεσμα να γίνει από… πράσινη σημαία, κόκκινο πανί. Ο λόγος, φυσικά, για τον Αντώνη Νικοπολίδη…

Ο επί χρόνια «στυλοβάτης» του «τριφυλλιού» επιστρέφει στην «Λεωφόρο» ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Και μάλιστα… εχθρός, αφού από το καλοκαίρι του 2004 αγωνίζεται στον Ολυμπιακό. Είναι σίγουρο ότι η… υποδοχή από τους οπαδούς των «πρασίνων» δεν θα είναι και η καλύτερη στον Νικοπολίδη. Η μεταπήδηση του στο λιμάνι τους έχει κάνει να τον θεωρούν… προδότη και το κλίμα μονό ιδανικό δεν θα είναι για τον, άλλοτε, Αντωνάκη της «Λεωφόρου».

Η καριέρα του με το «τριφύλλι»

Ο Αντώνης Νικοπολίδης από μικρός ήξερε μονό ένα. Ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής. Τα σωματικά του προσόντα αλλά και η αντίληψη του τον βοηθούσαν να γίνει τερματοφύλακας, κάτι που το έπραξε. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Αναγέννηση Άρτας και το 1989, πραγματοποιεί το μεγάλο άλμα. Παίρνει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Τα πρώτα χρόνια δύσκολα, αφού μπροστά του έχει τον Γιόζεφ Βάντσικ, κάτι που του «απαγόρευε» να ξεκινήσει βασικός. Ωστόσο, ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα στα αποδυτήρια και πάντα δούλευε με σκοπό να γίνει καλύτερος.

«Εφιαλτικό» ντεμπούτο

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική, κόντρα στον Ολυμπιακό (πως τα φέρνει η μοίρα…), στο Καραϊσκάκη, τη σεζόν 1989-90. Ο νεαρός, τότε, τερματοφύλακας, δέχεται πέτρες από την Θύρα 7 και σφαδάζει από τους πόνους, στο χόρτο. Η συνέχεια… άκρως επεισοδιακή. Η αναμέτρηση διακόπτεται δυο φορές, με αποτέλεσμα να κρατήσει πάνω από τρεις ώρες, ώσπου να ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, οι «πράσινοι» παίρνουν τη νίκη με 4-3 και το ματς έμεινε «χαραγμένο» στο μυαλό του Νικοπολίδη.

Η καθιέρωση…

Ο Νικοπολίδης, μπορεί να… άσπρισε, στην «σκιά» του Βάντσικ, αλλά τελικά κατάφερε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Έστω και αν πέρασαν 11 ολόκληρα χρονιά. Το 2000 παίρνει θέση βασικού στο «τριφύλλι» και πραγματικά εντυπωσιάζει. Η αντίληψη του και η σταθερότητα του κάτω από τα δοκάρια τον κάνουν τον καλύτερο Έλληνα γκολκίπερ και οι «πράσινοι» μπορούσαν να λένε ότι είχαν έναν άξιο αντικαταστατή του μεγάλου, Γιόζεφ Βάντσικ. Κατακτά ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο, με το «τριφύλλι» και γίνεται ένας από τους πιο αγαπητούς της εξέδρας. Ένα ποδοσφαιριστής- σύμβολο για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2004…


Παίκτης και… μέλος του Ολυμπιακού

Καλοκαίρι του 2004, λοιπόν, κι αυτό που ίσως κανένας φίλαθλος δεν φανταζόταν γίνεται. Ο Νικοπολίδης παίρνει μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Μετά από 14, και κάτι, χρόνια παρουσίας στον Παναθηναϊκό, αποφασίζει να… κατηφορίσει για λιμάνι. Οι φήμες περί συμφωνίας του με τον Σωκράτη Κόκκαλη, από τα μέσα της σεζόν είχαν κάνει τους οπαδούς του «τριφυλλιού» να τον έχουν…μισήσει. Ήταν χαρακτηριστικό, ότι στην φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Νικοπολίδης αποδοκιμάζεται έντονα και τα συνθήματα περί… Θρύλου και Πειραιά, δίνουν και παίρνουν.

Μετά την μεταγραφή του στους «ερυθρολεύκους», κάνει μια κίνηση που εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους… εχθρούς του. Γίνεται μέλος στους Πειραιώτες και δηλώνει οπαδός του Ολυμπιακού. Πλέον, οι άλλοτε σχέσεις αγάπης με τους «πράσινους» φιλάθλους έγιναν σχέσεις μίσους και οργής και ο Έλληνας τερματοφύλακας μετατράπηκε σε… προδότης για την Θύρα 13.

Την Κυριακή, ο Νικοπολίδης επιστρέφει στο «Απ. Νικολαίδης», σαν αντίπαλος και αναμφισβήτητα θα είναι το πρόσωπο του αγώνα. Ο διεθνής πορτιέρο θα περάσει ένα ψυχολογικό τεστ που ίσως να είναι το δυσκολότερο της καριέρας του…

Επιμέλεια: Διονύσης Δεσύλλας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube