Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στις 13:00, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» η κλήρωση του Προολυμπιακού τουρνουά που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι αγώνες θα γίνουν στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με τη συμμετοχή των: Καμερούν και Πράσινο Ακρωτήρη (Αφρική), Πουέρτο Ρίκο, Βραζιλία και Καναδάς (Αμερική), Λίβανος και Κορέα (Ασία), Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία και Σλοβενία (Ευρώπη) και Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία).

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η FIBA:

«H Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα φιλοξενήσουν την κλήρωση του Προολυμπιακού Τουρνουά Ανδρών. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008 στη 1μ.μ. στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» (Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου 2).

Στις 9 Δεκεμβρίου 2007, ύστερα από σύσκεψη στο Σικάγο, το κεντρικό συμβούλιο της FIBA αποφάσισε ότι το Προολυμπιακό Τουρνουά Ανδρών θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα (Ελλάδα) στο 18.000 θέσεων ΟΑΚΑ, που βρίσκεται στο Μαρούσι, από τις 14 ως τις 20 Ιουλίου 2008.
Οι εννέα ομάδες που έχουν ήδη κλείσει το εισιτήριό τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Πεκίνο, Κίνα (10-24/8/2008) είναι οι εξής: Ανγκόλα (πρωταθλήτρια Αφρικής), Αργεντινή (φιναλίστ Αμερικής), Αυστραλία (πρωταθλήτρια Ωκεανίας), Κίνα (Διοργανώτρια), Ιράν (Πρωταθλήτρια Ασίας), Λιθουανία (Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ), Ρωσία (πρωταθλήτρια Ευρώπης), Ισπανία (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια) και ΗΠΑ (πρωταθλήτρια Αμερικής).

Οι τρεις τελευταίες κενές θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008 θα κριθούν στο Προολυμπιακό Τουρνουά της FIBA στο οποίο θα πάρουν μέρος 12 ομάδες: Καμερούν και Πράσινο Ακρωτήρη (Αφρική), Πουέρτο Ρίκο, Βραζιλία και Καναδάς (Αμερική), Λίβανος και Κορέα (Ασία), Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία και Σλοβενία (Ευρώπη) και Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία).

Στην κλήρωση της επόμενης εβδομάδας οι 12 ομάδες που προαναφέρονται θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Κάθε ομάδα θα παίξει με τις άλλες του ομίλους της. Οι δύο πρώτες θέσεις κάθε ομίλου θα προκριθούν στους προημιτελικούς. Οι δύο νικήτριες των ημιτελικών προκρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ενώ οι δύο ηττημένες θα αναμετρηθούν για την τρίτη και τελευταία θέση που οδηγεί στο Πεκίνο.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής του Προολυμπιακού Τουρνουά Ανδρών, υπάρχει αναφορά στο Δελτίο Τύπου # 53/2007 στο ακόλουθο link:
http://www.fiba.com/pages/eng/fc/news/presRele/p/newsid/22428/presReleArti.html
Όσοι εκπρόσωποι του Τύπου ενδιαφέρονται στην κάλυψη της κλήρωσης παρακολούνται να αποστείλουν ένα e-mail με τα στοιχεία τους και τον αριθμό διαβατηρίου τους, σε μία από τις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

• Marcos Beltra (FIBA’s Press Director): beltra@fiba.com
• Γιώργος Βαλαβάνης (Γρ. Τύπου ΕΟΚ): gval789@yahoo.gr

Τέλος, να ενημερώσουμε ότι οι δικτυακοί τόποι της FIBA (www.fiba.com) και της EOK (www.basket.gr) θα έχουν ελεύθερη κάλυψη της κλήρωσης, ώστε όσοι ενδοαφέρονται να μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσω του διαδικτύου».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube