Σε ηλικία 10 ετών οι γιατροί του διέγνωσαν έναν όγκο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καρκίνο στο χέρι. Επρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση άμεσα, αλλά η οικογένειά του δεν είχε τα χρήματα.
Ενας φίλος της οικογένειας, γιατρός, πήρε πάνω του την ευθύνη και κάλυψε την επέμβαση, σώζοντας τον μικρό από τα χειρότερα. Η ζωή για τον νεαρό Πάτο δεν υπήρξε εύκολη ποτέ. Αλλά οι ευκαιρίες που του δόθηκαν δεν πήγαν χαμένες. Στην Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε όλοι έμειναν άφωνοι από τη εκτελεστική δεινότητα του πιτσιρικά και το όνομά του σύντομα έκανε τον γύρο του κόσμου. Το πλήρες όνομά του είναι Αλεσάντρε Ροντρίγκεζ ντα Σίλβα, αλλά το Πάτο (που σημαίνει πάπια) του το... κόλλησαν από την περιοχή που γεννήθηκε, το Πάτο Μπράνκο. Την Κυριακή έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μίλαν και δεν χρειάστηκαν πολλά λεπτά για να καταλάβει το κοινό του «Σαν Σίρο» πως μπροστά του είχε έναν αληθινό σταρ. Το 5-2 της Μίλαν επί της Νάπολι, η πρώτη εντός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα των πρωταθλητών Ευρώπης, εκτός από το εμφατικό του σκορ, θα μείνει στην ιστορία και ως η μέρα που το κοινό απόλαυσε ένα από τα αστέρια της επόμενης δεκαετίας.
Οταν το καλοκαίρι στον Καναδά, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων, η Βραζιλία είχε τον Πάτο στην ενδεκάδα της, ο Κάρλο Αντσελότι πήγε προσωπικά για να τον δει. Ενας από τους υπεύθυνους της ΦΙΦΑ για τη διοργάνωση ήταν ο Πατρίκ Κομνηνός (ο εκτελεστικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας) και του ζητήθηκε από τη Μίλαν να διευκολύνει τον προπονητή της κατά την άφιξή του. Ο Πάτο στο ματς που τον παρακολούθησε ο Αντσελότι ήταν κάκιστος και η Βραζιλία έχασε από τις ΗΠΑ. «Τώρα τι θα κάνετε;», ήταν η εύλογη απορία του Ελληνα delegate. «Θα τον αγοράσουμε έτσι κι αλλιώς, γιατί τον παρακολουθούμε σχεδόν ενάμιση χρόνο», απάντησε ο τεχνικός των «ροσονέρι». Η (κάθε) Μίλαν σε αυτό το επίπεδο δεν αγοράζει από κασέτες και βλέποντας έναν παίκτη σε δύο ή τρία ματς σε μία διοργάνωση. Παρακολουθεί καιρό, σημειώνει αντιδράσεις σε εύκολα και δύσκολα ματς, σε σύλλογο και εθνική ομάδα, και αποφασίζει.
Ο τεχνικός του στην Ιντερνασιονάλ, ο Αντέου Μπράγκα, προειδοποίησε τους Ιταλούς πως αν έχουν υπομονή μαζί του, σε δύο χρόνια θα έχουν στα χέρια τους το νέο φαινόμενο, κάνοντας παραλληλισμό με τον Ρονάλντο στην ίδια ηλικία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Βραζιλίας, Ντούνγκα, σε ανύποπτο χρόνο υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην καλεί τον Πάτο στην εθνική Ανδρών, λέγοντας πως είναι καλύτερος από τον Ρονάλντο σε αυτή την ηλικία, αλλά οφείλει να τον προστατέψει από την υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα! Στη Μίλαν έβαλαν πάνω από τον Πάτο όλο το τεχνικό και ιατρικό επιτελείο και κατάφεραν να τον εντάξουν σταδιακά στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η Μίλαν είχε δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσει από τις αρχές του έτους, αφού ο εργατικός νόμος στην Ιταλία απαγορεύει τη χρησιμοποίηση εργαζομένων που προέρχονται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από τη συμπλήρωση των 18 ετών. Αν και ο Πάτο ενηλικιώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η προθεσμία για να δηλωθεί είχε εκπνεύσει.
Στη Βραζιλία οι υποστηρικτές του λένε πως συνδυάζει όλα τα καλά στοιχεία των φορ του παρελθόντος. Την ντρίμπλα του Καρέκα, την προσωπικότητα του Ρομάριο, τη δύναμη του Ζαρντέλ στον αέρα, την αίσθηση του γκολ του Ρονάλντο και τη μόρφωση και το επίπεδο του Κακά. Ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά; Μάλλον όχι, αν ήδη είδατε το πρώτο δείγμα. Σαφέστατα πάντα υπάρχει ίχνος υπερβολής σε οποιαδήποτε ανάλογη συζήτηση, αλλά το αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει ένα: ο Πάτο είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε καινούργιο φορ σε όλο τον πλανήτη. Εχει μυς που συναντάς σε σπρίντερ, καλύπτει σε σχεδόν 10"7 τα 100 μέτρα και έχει την εκρηκτικότητα που χαρακτήριζε τον Ρονάλντο σε αυτή την ηλικία. Κάποιοι που τον είδαν χθες μιλούν στο Μιλάνο για έναν παίκτη με τη φινέτσα του Φαν Μπάστεν. Επαναλαμβάνω, ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά. Ομως σπάνια θυμάμαι ένα τέτοιο ντεμπούτο από 18χρονο, φορώντας μία από τις πιο βαριές φανέλες του αθλήματος, αυτή της Μίλαν.