Τα 33α γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, Θοδωρής Ζαγοράκης. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, τιμά τον αρχηγό, σκιαγραφώντας το προφίλ του.

«Ένας καταξιωμένος μέσος παίκτης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο σε όλα εκείνα που η εθνική του ομάδα κατάφερε και ήταν εξαιρετικός στην κάμψη της αντίστασης των αντιπάλων όταν η ομάδα του αμυνόταν.

Ο αρχηγός της Ελλάδας, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Εθνική αμέσως μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, στη νίκη της επί των Νήσων Φερόε με 5-1 στις 7 Σεπτεμβρίου. Έχει επίσης συμμετάσχει στην προκριματική φάση τριών Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και δύο Παγκοσμίων.

Στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου της Πορτογαλίας, ο Ζαγοράκης οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή του έκτου ομίλου, μπροστά από την Ισπανία και την Ουκρανία, παίζοντας και στους οκτώ αγώνες και βοηθώντας την ομάδας του σε έξι νίκες και στην απευθείας πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Όντας αρχηγός της ομάδας την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου και στη συνέχεια αναδείχτηκε «Παίκτης του τουρνουά», για τις εμπνευσμένες εμφανίσεις του στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Επίσης, «έσπασε» το ρεκόρ συμμετοχών στην Εθνική ομάδα του Στράτου Αποστολάκη. Όλα τα παραπάνω στάθηκαν ικανά για να κερδίσει τη μεταγραφή του στην Μπολόνια.

Μετά το ξεκίνημα της καριέρας του στη Καβάλα, στην οποία έφτασε στην επίτευξη έξι τερμάτων σε 114 παιχνίδια, ο Ζαγοράκης μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ την περίοδο 1992-93. Ο Ζαγοράκης έγινε ο αγαπημένος των φίλων της ομάδας. Σπάνια απουσίαζε από παιχνίδια και συχνά σημείωνε σημαντικά γκολ, κυρίως την περίοδο 1994-95, όταν έφτασε στα τέσσερα, το καλύτερο ρεκόρ του. Στη συνέχεια μετέβη στην Πρέμιερσιπ και τη Λέστερ το 1997, έναντι του ποσού του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο σύλλογος και ο παίκτης πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή παραμονή στην κατηγορία και κέρδισαν το Λιγκ Καπ το 1998 και 2000.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και υπέγραψε στην ΑΕΚ το 2000. Συμμετείχε και στα 26 παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι που δεν κατάφερε κανείς συμπαίκτης του. Επίσης σκόραρε τρία γκολ στα οκτώ παιχνίδια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ένα από αυτά στο Σαν Σιρο απέναντι στην Ίντερ. Ακολούθησε άλλη μια χρονιά στην ΑΕΚ και στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η ομάδα έμεινε αήττητη. Κατα τη διάρκεια του 2003-2004 παρά τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου, ο Έλληνας αρχηγός παρέμεινε πιο πολύτιμος από ποτέ, απουσιάζοντας μόλις σε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος».

Επιμέλεια:Αγγελική Ράπτη

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube