Με δεκαεπτά ομάδες θα διεξαχθούν τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2009, που θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια στην Πολωνία. Τα προαναφερόμενα ανακοίνωσε η FIBA Europe, κατά τη διάρκεια της γενικής της συνέλευσης στην Πράγα. Εκεί, οι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ανακοίνωσαν και το σύστημα διεξαγωγής. Οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκρισή τους στη διοργάνωση της Ανατολικής Ευρώπης.

Ρωσία, Ισπανία και Λιθουανία προκρίνονται απευθείας, εξαιτίας της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Σλοβενία προκρίνονται επίσης, κατευθείαν, λόγω της συμμετοχής τους στο Προολυμπιακό τουρνουά του ερχόμενου καλοκαιριού. Τέλος, το «εισιτήριο» παίρνει και η Πολωνία ως διοργανώτρια.

Για την πρόκρισή στα τελικά θα παλέψουν Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία. Ολες αυτές οι ομάδες θα χωριστούν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων και έναν των πέντε. Οι νικητές κάθε γκρουπ και οι τρεις καλύτεροι δεύτεροι θα προκριθούν στο Ευρωμπάσκετ. Η τελευταία θέση θα εξασφαλιστεί, μέσω του επιπρόσθετου προκριματικού γύρου. Η κλήρωση των προκριματικών θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2008 στη Βενετία.

Όσον αφορά τις γυναίκες, η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των γυναικών θα συμμετάσχει στα προκριματικά της αντίστοιχης διοργάνωσης του 2009 και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα γήπεδα της Λετονίας. Ήδη, εκεί έχουν προκριθεί Ρωσία, Ισπανία, Λευκορωσία, Λετονία και Τσεχία. Στα προκριματικά θα συμμετάσχουν ακόμα και οι: Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Ουκρανία.

Όλες οι προαναφερόμενες ομάδες θα χωριστούν σε τρεις ομίλους των πέντε ομάδων και σε έναν όμιλο των τεσσάρων. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ και οι δύο καλύτερες τρίτες θα προκριθούν στο Ευρωμπάσκετ. Η θέση που θα περισσέψει θα βγει από τον έξτρα προκριματικό γύρο, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2009.

Η κλήρωση των γυναικών θα γίνει, μαζί με αυτήν των ανδρών, στη Βενετία την ίδια ημερομηνία.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube