Στην Ιταλία τα πράγματα δεν ήταν καλά ποτέ. Μόνιμα υπήρχε μία υποβόσκουσα κόντρα ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς και την αστυνομία. Κρατάει από τότε που οι «ερυθρές ταξιαρχίες» εξαρθρώθηκαν, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80. Αυτόματα τη δουλειά του αντάρτικου πόλεων ανέλαβαν τα «μπουμπούκια» των συνδέσμων, φυσικά για να καλύπτουν τις όποιες παράνομες δραστηριότητές τους. Ναρκωτικά, ληστείες, πορνεία. Στην περίπτωση όμως του θανάτου του οπαδού της Λάτσιο το Σάββατο υπήρξε υπερβάλλων ζήλος. Χωρίς λόγο, από ό,τι δείχνουν και τα στοιχεία, ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε, έστω και άθελά του, έναν άνθρωπο που ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του. Η σπίθα αρκούσε για να τινάξει και πάλι μία μπαρουταποθήκη, που παραμένει πάντα το ιταλικό ποδόσφαιρο, στον αέρα. Ο Κλάρενς Ζέεντορφ, που τα έχει δει όλα και τα έχει κάνει όλα στην καριέρα του, εξερράγη και μίλησε με σκληρή γλώσσα στην τηλεόραση και στις εφημερίδες για την υποκρισία που συνοδεύει αυτή την ιστορία. Μάλιστα, δεν φόρεσε το μαύρο περιβραχιόνιο σε ένδειξη πένθους που είχε ορίσει η ομοσπονδία και το δικαιολόγησε με αφοπλιστικό τρόπο. «Οταν πέθανε ο αδελφός του Καλάτζε δεν είδα να γίνει κάτι ανάλογο. Δεν ήξερα τον άνθρωπο αυτόν και δεν νομίζω ότι η περίπτωσή του αφορά το ποδόσφαιρο». Ακούγεται σκληρό. Ο 26χρονος οπαδός της Λάτσιο μάλλον βρέθηκε σε κακό σημείο την ακατάλληλη ώρα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια στην Ιταλία με πρόφαση τις ποδοσφαιρικές πεποιθήσεις κακοποιά στοιχεία φορούν ένα κασκόλ και επιδίδονται σε σειρά βανδαλισμών. Η εικόνα πολλές φορές θυμίζει εμφύλιο πόλεμο και η αστυνομία, ευνουχισμένη και χωρίς αληθινές αρμοδιότητες, αδυνατεί να εμποδίσει αυτή την αναρχία.

Οι Ιταλοί, αν αυτό μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, είναι χειρότεροι ακόμα και από μας στα απλά πράγματα. Και σε αυτούς ισχύει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, υπάρχουν κάμερες στα γήπεδα και ο νόμος προβλέπει φυλάκιση. Τι έχουν καταφέρει με όλα αυτά; Μια τρύπα στο νερό. Το μοντέρνο ποδόσφαιρο, των χρημάτων και της νίκης με κάθε κόστος, που κατηγορούν κάποιοι, έχει παίξει ρόλο. Αλλά όχι αυτόν και μόνο που θέλουν να επισημαίνουν. Και παλιότερα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη κοινωνία, στο ποδόσφαιρο διακυβεύονταν μεγάλα ποσά και η νίκη είχε την υπέρτατη σημασία.

Τι συμβαίνει τώρα, που διαφοροποιεί τα πάντα; Ο εκφυλισμός των κοινωνικών αξιών και μία γενιά ανθρώπων που μεγάλωσε με μίσος και με περιφρόνηση απέναντι στην ίδια τη ζωή δημιουργεί τις συνθήκες για αναταραχή και εκμαυλισμό σε ανατριχιαστικό σημείο των όποιων ηθικών αναστολών. Με μηδενιστικές λογικές και αφορισμούς, μερικοί επιτήδειοι καθοδηγούν άβουλα και ανώριμα πλάσματα επιχειρώντας να δημιουργήσουν αναταραχή. Η γκρίνια των οπαδών για την Κυριακή είχε μια βάση. Γιατί όταν σκοτώνεται ένας αστυνομικός τα ματς αναβάλλονται και όταν σκοτώνεται ένας οπαδός γίνονται κανονικά; Σωστό, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε ζυγαριές. Από την άλλη, όπως επισημαίνει εύστοχα ο Καντίντο Καναβό στην «Gazzetta dello Sport»: «Η κατάργηση της όποιας νομιμότητας μέσα από τη λογική της καταστροφής οδηγεί σε αδιέξοδα». Τώρα σκέφτονται στην Ιταλία το δικό μας μέτρο, την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Είναι τελικά αυτή η λύση; Αποδεικνύεται ότι σε χώρες που δεν μπορούν να ελέγξουν τα απλά πράγματα αποτελεί ένα κάποιο μέτρο. Και στην Αγγλία της έντονης αστυνόμευσης, που είναι η χώρα στην οποία ανά τέσσερα άτομα υπάρχει μία κάμερα σε καθημερινή βάση για να καταγράφει τις κινήσεις, τα επεισόδια δεν λείπουν. Στο ντέρμπι του Μπέρμιχαμ την Κυριακή είχαμε φασαρίες. Η διαφορά είναι ότι οι 17 συλλήψεις που έγιναν ήταν ένα δείγμα πως κάτι υπάρχει... Και θα γίνουν τουλάχιστον άλλες τόσες με βάση το υλικό από τις κάμερες. Και οι τιμωρίες θα είναι αυστηρές και άμεσες, όχι σε δύο ή τρία χρόνια με τις συνεχείς δικαστικές αναβολές, οπότε ποιος θα θυμάται τι έγινε;

Η Ιταλία βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι η χώρα που μαστίζεται περισσότερο από τον χουλιγκανισμό και την τυφλή γηπεδική βία, καθώς και την εγκληματική δραστηριότητα έξω από αυτά στον βωμό της οπαδικής ιδέας. Το ποδόσφαιρο δεν δημιουργήθηκε για να αποτελεί άλλοθι των κατακαθιών της κοινωνίας. Εγινε το πλέον δημοφιλές παιχνίδι στον πλανήτη επειδή έχει τέτοιες και τόσες συγκινήσεις που δεν συγκρίνεται με άλλο σπορ. Αν κάποιοι θέλουν να παίζουν μπιλιάρδο στην πλάτη του, δεν ευθύνεται. Την ευθύνη έχουμε όλοι όσοι το επιτρέπουμε.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!