Στην ταινία «Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ» η κεντρική ηρωίδα, Τζεσμίντερ «Τζες» Μπάμρα, τρέχει σαν τρελή από έναν οικογενειακό γάμο για να προλάβει να αγωνιστεί σε έναν τελικό αγώνα Κυπέλλου με την ομάδα γυναικών των Χάνσλοου Χάριερς. Φτάνοντας στο γήπεδο λίγο καθυστερημένα, σκίζει το ινδικό της φόρεμα και μπαίνει στον αγώνα ακριβώς πάνω στην ώρα, για να χαρίσει στην ομάδα της τη νίκη με εκτέλεση φάουλ.

Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, έτσι δεν είναι; Σωστά, εκτός και αν η ιστορία αφορούσε τον Σόρεν Λέρμπι. Σαν σήμερα, πριν από 22 χρόνια, ο τότε σούπερ σταρ της εθνικής Δανίας, ο οποίος μόλις είχε πρωταγωνιστήσει στα γήπεδα της Γαλλίας, στο Euro του 1984, ο Σόρεν Λέρμπι, αντιμετώπισε το διαχρονικό δίλημα των ποδοσφαιριστών στην ακμή της καριέρας τους: εθνική ομάδα ή σύλλογος; Σήμερα η ΦΙΦΑ αλλάζοντας το καλεντάρι και έχοντας θεσπίσει ημερομηνίες εθνικών αγώνων, δεν δημιουργεί τόσο μεγάλα προβλήματα στους παίκτες, αλλά τότε ακόμη και αν οι εθνικές ομάδες είχαν επίσημα ματς οι σύλλογοι μπορούσαν να παίζουν επίσης την ίδια μέρα! Ετσι ο χαρισματικός αριστεροπόδαρος Δανός διεθνής χαφ αντιμετώπιζε το δίλημμα που σήμερα έχει λυθεί, αλλά τότε πολλές φορές οδηγούσε σε συγκρούσεις των ποδοσφαιριστών με τις ομάδες που τους πλήρωναν. Ο Λέρμπι έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ματς που έδινε στις 13 Νοεμβρίου η εθνική ομάδα της χώρας του, η οποία αντιμετώπιζε στο Δουβλίνο την Ιρλανδία στον τελευταίο αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986. Εχοντας ξαφνιάσει όλο τον κόσμο με την πορεία τους έως τα ημιτελικά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το '84, οι Δανοί ήθελαν τη νίκη για να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση του ομίλου και την πρόκρισή τους στα τελικά του Μεξικού. Η ηγετική φυσιογνωμία του Λέρμπι στον χώρο της μεσαίας γραμμής ήταν απαραίτητη. Λίγο αργότερα όμως την ίδια μέρα ο σύλλογος που τον ακριβοπλήρωνε, η Μπάγερν Μονάχου, αντιμετώπιζε την Μπόχουμ σε αγώνα για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας. Και εκεί η συμμετοχή του ήταν αναγκαία και όχι απλώς επιθυμητή. Ως περήφανος «Βίκινγκ» ο Λέρμπι δεν μπήκε καν στον κόπο να διαλέξει. Μίλησε με τη διοίκηση της Μπάγερν και βρήκε τον πιο πρωτότυπο τρόπο που έως τότε κάποιος είχε επιλέξει στη θέση του: θα έπαιζε και στα δύο ματς. Οι εφημερίδες που το δημοσίευσαν στις 12 Νοεμβρίου μάλλον το έγραψαν για να γεμίσουν κάποιο μονόστηλο, παρά γιατί πίστευαν πως ειλικρινά θα συνέβαινε!

Και όμως, ο Λέρμπι αγωνίστηκε κανονικά με την εθνική του ομάδα στο Δουβλίνο και τη βοήθησε να πάρει ένα ασφαλές προβάδισμα με 3-1, στο 58’. Τότε ζήτησε αλλαγή και αντικαταστάθηκε. Με το που βγήκε, φάνηκε να βιάζεται αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο και πήγε απευθείας στα αποδυτήρια. Οι λιγότερο μυημένοι πίστεψαν πως είχε δυσαρεστηθεί από την αντικατάστασή του. Πόσο έξω έπεφταν, δεν μπορούσαν ούτε να το φανταστούν. Η Δανία τελικά επικράτησε 4-1, αλλά ο Λέρμπι δεν ήταν παρών στους πανηγυρισμούς για την πρόκριση στην τελική φάση του Μεξικού. Απλούστατα γιατί την ίδια ώρα βρισκόταν καθ’ οδόν για το Μόναχο, χρησιμοποιώντας ένα ιδιωτικό τζετ, που είχε μισθώσει για να τον μεταφέρει από την Ιρλανδία η διοίκηση της Μπάγερν!

Ο «ιπτάμενος Δανός» έφτασε στο Ολυμπιακό Στάδιο ακριβώς πάνω στην ώρα για να περάσει ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο στο ισόπαλο 1-1. Μετά το τέλος του αγώνα του Μονάχου δήλωσε: «Αισθάνομαι πολύ κουρασμένος. Ο αγωνιστικός χώρος στο Δουβλίνο ήταν πολύ βαρύς».

Η Μπάγερν Μονάχου νίκησε στον επαναληπτικό κι έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο Λέρμπι ήταν ο αρχηγός της εθνικής Δανίας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού το 1986, όπου η ομάδα του νίκησε τη Σκωτία, την Ουρουγουάη και τη Δυτική Γερμανία, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου της, αλλά στη φάση των νοκ άουτ αγώνων αποκλείστηκε γνωρίζοντας τη συντριβή με 5-1 από την Ισπανία. Δεν είχε ποτέ ξανά την ευκαιρία να λάβει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Δανία, αλλά παραμένει έως και σήμερα ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της χώρας του και με τον σύλλογό του την ίδια ημέρα σε διαφορετικές χώρες.

Όταν τα συστήματα πάνε περίπατο

Πριν από μερικούς μήνες, τον περασμένο Φλεβάρη, η ΑΕΚ έκανε σαφέστατη επιλογή στο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν, γιατί ακολουθούσε το ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟ αντίθετα δεν έκανε κάτι ανάλογο με τη Λανς, παλεύοντας, χάνοντας επίσης, αλλά στο ντέρμπι νίκησε 4-1 με τρία γκολ στο πρώτο εικοσάλεπτο. Σήμερα ακούω πολλή συζήτηση για την ΑΕΚ που είναι ξεκούραστη και τον Παναθηναϊκό που αγωνίστηκε στην Κοπεγχάγη. Ο Φερέρ κάτι ξέρει όταν λέει πως η νίκη σε ανανεώνει, ενώ ο Πεσέιρο ρίσκαρε μεν στη Δανία, αλλά δικαιώθηκε με την επιλογή να χτυπήσει το ματς. Το αποψινό ματς δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε συστήματα και αρκεί, όπως έδειξε το ματς του πέρασμένου Φλεβάρη, ένα τρίλεπτο και μία φάση για να πεταχτούν από το παράθυρο. Οποιος επίσης λέει πως η ήττα από τον Ηρακλή θα λυγίσει ψυχολογικά την «Ενωση», κάνει λάθος. Ο Φερέρ έχει έμπειρους παίκτες, που έχουν ήδη αφήσει πίσω τους το ματς της Κυριακής. Για τον ΠΑΟ είναι το δεύτερο ντέρμπι στην έδρα του από τα κλασικά της πρωτεύουσας και ήδη έχει φέρει 0-0 με τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα, οπότε αν δεν νικήσει και σήμερα θα έχει απολέσει σημαντικό αβαντάζ. Σωστά, αλλά μην ξεχνάμε ότι το πρωτάθλημα πολλές φορές δεν κερδίζεται στα ντέρμπι, αλλά στη συμπεριφορά στα ματς με τους λεγόμενους μικρούς. Για την ΑΕΚ κάποιοι λένε πως αν χάσει το αβαντάζ των πέντε πόντων σε δύο εβδομάδες μέσα θα έρθουν τα πάνω κάτω. Σωστά επίσης, αλλά από την άλλη η σημερινή ήττα θα είναι εντός προγράμματος, σε αντίθεση με αυτή από τον Ηρακλή. Το θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι την επόμενη μέρα. Η λογική σε ένα ματς που και οι δύο διακυβεύουν πολλά λέει «ισοπαλία». Και όμως, επαναλαμβάνω, αρκεί ένα περιστατικό σε τέτοια ματς για να έρθουν τα πάνω κάτω. Και αυτό ας το έχει υπόψη του όποιος επιχειρήσει βαθυστόχαστες αναλύσεις πριν από ένα ματς ανάμεσα σε Ιβηρες τεχνικούς και αρκετά σπουδαία ονόματα, μπαρουτοκαπνισμένα σε τέτοιο επίπεδο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!