Συνήθως οι αυτοκράτορες χάνουν το θρόνο ύστερα από μάχη. Η καθαίρεση της Πόρτο από το θρόνο του πρωταθλητή Ευρώπης έγινε στο Μιλάνο χωρίς τυμπανοκρουσίες. Σπάνια κάποια ομάδα έμεινε αναίμακτα έξω από τη συνέχεια, υπερασπιζόμενη τα κεκτημένα της, όπως η πορτογαλική ομάδα. Μήπως απλώς έτυχε πέρυσι και τελικώς δεν πέτυχε; Θα ήταν άδικο αν λέγαμε πως δεν άξιζε η Πόρτο αυτά που κατέκτησε με τον Μουρίνιο στον πάγκο. Και να η άμεση απάντηση: η φυγή του τεχνικού που μετέβαλε σε αληθινούς «δράκους», από άκακα αρνάκια, τους ποδοσφαιριστές της Πόρτο. Φεύγοντας μάλιστα, η αφαίμαξη ήταν σημαντική, με Καρβάλιο και Φερέιρα, συν τον Ντέκο, ο οποίος πήγε στην Μπαρτσελόνα.

Η φετινή Πόρτο, που άλλαξε τρεις προπονητές και μάλιστα τον έναν στην καλοκαιρινή προετοιμασία, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει αισθητή την παρουσία της στη διοργάνωση. Για να βρει κανείς κάτοχο του τίτλου που δεν θα είναι στην οκτάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, πρέπει να γυρίσει δώδεκα σεζόν πίσω, όταν η Μπαρτσελόνα του Κρόιφ έπαθε πλάκα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποκλειόμενη με τρία γκολ σ' ένα ημίχρονο στο «Καμπ Νου». Η προηγούμενη ομάδα που επίσης δεν μπόρεσε να φτάσει στους προημιτελικούς ήταν η… Πόρτο του 1987-88, λίγους μήνες μετά το θρίαμβό της στη Βιέννη επί της Μπάγερν. Η Ρεάλ αποδείχτηκε πολύ σκληρή για τα δόντια των παικτών του Τόμισλαβ Ιβιτς και οι δύο νίκες με 2-1 έστειλαν τους Μαδριλένους στην οκτάδα.

Οι χειρότερες εμφανίσεις από κατόχους πάντως έχουν γίνει από τη Σέλτικ το 1967, τη Λίβερπουλ το 1978, τη Νότιγχαμ το '80 και τη Φέγενορντ το 1970, οι οποίες είπαν αντίο στον πρώτο γύρο, μετά την κατάκτηση του τροπαίου. Οι Ολλανδοί μάλιστα έπεσαν θύμα της μεγαλύτερης έκπληξης στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αφού τους άφησε έξω από τη συνέχεια η ομάδα των σπουδαστών του ρουμανικού πανεπιστημίου της πόλης Αραντ, με δύο ισοπαλίες 1-1 και 0-0, εξαιτίας του εκτός έδρας γκολ. Αξίζει επισήμανσης πως η ομάδα που έχει αποκλείσει τις περισσότερες φορές κάτοχο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, χωρίς η ίδια να έχει φτάσει ούτε καν στον τελικό, είναι η ΤΣΣΚΑ Σόφιας!

Ο αποκλεισμός της Πόρτο δίνει συνέχεια και στην παράδοση η οποία θέλει από το 1980, χρονιά που η Νότιγχαμ Φόρεστ του Κλαφ διατήρησε το Κύπελλο με νίκη επί του Αμβούργου στη Μαδρίτη, να μην υπάρχει άλλη ομάδα πλην της Μίλαν του Αρίγκο Σάκι (τη διετία '89 και '90) που να έχει υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο της. Και η αλήθεια είναι πως η Πόρτο έμοιαζε αδύνατο να έβαζε τέλος σ' αυτήν την παράδοση!
401λ


ΕΙΠΑΝ ΑΝΤΙΟ ΝΩΡΙΣ
--------------------------------
1967-68 ΣΕΛΤΙΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ 1-2 1-1
1970-71 ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ - ΟΥΤΑ ΑΡΑΝΤ 1-1 0-0
1978-79 ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ – ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 2-0 0-0
1980-81 ΤΣΣΚΑ ΣΟΦΙΑΣ -ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ 1-0 1-0


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ «16»

1973-74 ΑΓΙΑΞ – ΤΣΣΚΑ ΣΟΦΙΑΣ 1-0, 0-2
1983-84 ΑΜΒΟΥΡΓΟ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ 3-2, 0-3
1986-87 ΣΤΕΑΟΥΑ – ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ 1-0 0-3
1987-88 ΠΟΡΤΟ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1-2 1-2
1992-93 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 0-0, 2-3



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!