Ποινή διετούς αποκλεισμού λόγω ντόπινγκ είχε επιβληθεί, όπως αποκαλύπτει η «Ελευθεροτυπία», στους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου για την απουσία τους από τρεις ελέγχους ντόπινγκ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η συγκεκριμένη τιμωρία είχε τεθεί σε ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου 2004 και σύμφωνα με παράγοντες της διεθνούς ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού (IAAF) δεν τίθεται θέμα «αθώωσης» ή «δικαίωσης», όπως ισχυρίζεται η πλευρά των δύο αθλητών.
«Πρόκειται για κανονική ποινή αποκλεισμού για δύο χρόνια. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικά τρικ για να χρυσωθεί το χάπι», τονίζει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της IAAF, Νικ Ντέιβις και προσθέτει: «Οι δύο αθλητές αποδέχτηκαν ότι είχαν παραβιάσει τον κανονισμό, οπότε ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ παράβαση ντόπινγκ, μία μέρα προτού η IAAF θα παρέπεμπε αυτή την υπόθεση στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο. Επίσης, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό για δύο έτη, όπως καταγράφεται και στο σχετικό ντοκουμέντο στην ιστοσελίδα της IAAF. Σε αυτή την περίοδο ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ. Οι αθλητές τέθηκαν σε προσωρινή διαθεσιμότητα από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου του 2004. Με την προϋπόθεση πως θα συμμορφώνονταν με τον κανονισμό που αφορά πρόσθετους ελέγχους, ορίστηκε ότι θα ήσαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες στις 22 Δεκεμβρίου του 2006».
Ο νομικός σύμβουλος της Κατερίνας Θάνου, Γρηγόρης Ιωαννίδης, ισχυρίζεται το αντίθετο: «Δεν υπάρχει τιμωρία», δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» και πρόσθεσε: «Οι αθλητές βρίσκονταν σε προσωρινή διαθεσιμότητα όσο εκκρεμούσε το αποτέλεσμα της έφεσης της IAAF. Όπως γνωρίζετε, η έφεση αποσύρθηκε πριν εκδικαστεί, οπότε δεν υπάρχει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Επειδή η περίοδος διαθεσιμότητας ήταν ανάλογης διάρκειας με τη δικαστική διαμάχη, συμφωνήσαμε να μείνει αυτή ως διαθεσιμότητα και όχι ως ποινή αποκλεισμού. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν λάθος πληροφόρηση, ενώ μερικά καθοδηγούνται από την IAAF».
Πάντως, η IAAF επιμένει: «Στην ομοσπονδία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι δύο αθλητές εξέτισαν ποινή διετούς αποκλεισμού», δήλωσε ο Έλληνας διευθυντής επικοινωνίας της IAAF, Γιάννης Νικολάου, ενώ αποκάλυψε πως πιθανότατα η διεθνής ομοσπονδία θα υποχρεωθεί να εισηγηθεί να δοθεί το χρυσό μετάλλιο που αφαιρέθηκε από τη Μάριον Τζόουνς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην Κατερίνα Θάνου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αν δεν βρεθεί κάποιο νομικό παράθυρο, το μετάλλιο παίρνει η πρώτη επιλαχούσα», τόνισε.