Είναι αλήθεια πως εμφανίστηκαν πολλοί υποψήφιοι αγοραστές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όμως κανείς δεν απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί. Υπάρχει και η άλλη εξήγηση, σύμφωνα με την οποία και ο ΠΑΟΚ δεν ήταν έτοιμος να προσελκύσει κάποιον σοβαρό επενδυτή, κάτι που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ομάδα Ζαγοράκη από τη μέρα που μπήκε στα γραφεία της Μικράς Ασίας δούλεψε σ' αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα δείχνει έτοιμη να πείσει έναν ή και περισσότερους να επενδύσουν στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι το στέλεχος της ΠΑΕ που ασχολήθηκε με τα οικονομικά θέματα. Είναι ο άνθρωπος που ετοίμασε έναν φάκελο πενήντα σελίδων για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να γίνει άμεσα κερδοφόρα και σε διάστημα πέντε ετών πολύ κερδοφόρα. Ο φάκελος αυτός προορίζεται για ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα επαφές μαζί τους η διοίκηση της ομάδας.
Ο συγκεκριμένος φάκελος περιέχει όλα τα πιθανά σενάρια για να γίνει ξεκάθαρο σε αυτόν που θα κληθεί να επενδύσει πως στον ΠΑΟΚ πλέον δεν παίζει κανείς. Αναλύονται όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ με ρεαλισμό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η επένδυση διασφαλίζεται χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο και με σημαντικά κέρδη.
Στο πλάνο υπάρχουν και αισιόδοξα σενάρια. Οπως η συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κάτι που δεν υπολογίζεται στον βασικό προγραμματισμό, αλλά και η παρουσία της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το τελευταίο μπορεί να δείχνει ουτοπικό, όμως ένας σοβαρός επενδυτής σίγουρα ενδιαφέρεται να μάθει τι θα συμβεί σε αυτό το ενδεχόμενο.
Επίσης προβλέπεται αύξηση 20% του μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματος για κάθε χρόνο. Δηλαδή τα φετινά 4 εκατ. ευρώ στο τέλος της πενταετίας θα φτάσουν στα 12-13 εκατ. ευρώ. Ομως το εντυπωσιακότερο στοιχείο του πλάνου είναι τα έσοδα.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τα συνολικά έσοδα της σεζόν θα φτάσουν μέχρι και τα 30 εκατ. ευρώ στο τέλος της πενταετίας. Στο πλάνο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προβλέπεται η παρουσία της ομάδας στο νέο γήπεδο έπειτα από τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει πως θα ασκηθούν πιέσεις στην ηγεσία του Α.Σ. γιατί το έργο αυτό είναι μονόδρομος για το μέλλον του ΠΑΟΚ (είναι στα σκαριά η επιτροπή γηπέδου, η οποία θα ξεκινήσει τις διαδικασίες). Επίσης προβλέπεται αγορά γης κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου που θα έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια. Στα έσοδα περιλαμβάνονται όλες οι συμφωνίες που τρέχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, η δημιουργία της ΤΟΥΜΠΑ ΕΠΕ, η οποία περνάει αυτομάτως στα χέρια του επενδυτή, τηλεοπτικά αυξημένα κατά πολύ και άλλες λεπτομέρειες που αναμένεται να αυξήσουν τη ρευστότητα της ΠΑΕ.
Το σημαντικότερο ατού πάντως για έναν επενδυτή που θέλει να βάλει τα χρήματά του στον ΠΑΟΚ είναι ότι η παρούσα διοίκηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσει η ίδια το πλάνο. Η παρουσία του Θοδωρή Ζαγοράκη στην ηγεσία της ΠΑΕ διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επένδυση και οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής θα ήθελε να τον έχει μπροστάρη σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να μη βρεθεί επενδυτής. Εχει υπολογιστεί και η τακτική που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που η ομάδα Ζαγοράκη δεν βρει επενδυτή. Ανοιγμα προς τον κόσμο με πολύ πιο προσεκτικό τρόπο από τις προηγούμενες προσπάθειες και πάνω απ' όλα ανεύρεση ρευστού μέσω ομολογιακού δανείου.
Ο Ηλίας Βιολίδης εργάστηκε αρκετά για να φτιάξει μία βάση δεδομένων οπαδών του ΠΑΟΚ που στηρίζουν εμπράκτως την ομάδα είτε με πώληση εισιτηρίων διαρκείας είτε μέσα από άλλες εμπορικές δραστηριότητες της ΠΑΕ. Σήμερα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, υπάρχουν περίπου 15 χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, των οποίων τα στοιχεία έχουν περιληφθεί σε αυτή τη βάση δεδομένων.
Η ΠΑΕ θα ξεκινήσει μία καμπάνια πώλησης μετοχών. Το τμήμα μάρκετινγκ δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι έτοιμο μετά την 26η Σεπτέμβρη να παρουσιάσει τον τρόπο που θα δοθούν οι μετοχές στον κόσμο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτρέψει έναν επενδυτή να αποκτήσει τον έλεγχο της ΠΑΕ.
Οσον αφορά στο ομολογιακό δάνειο, είναι αλήθεια ότι αν δεν βρεθεί άμεσα επενδυτής, η ΠΑΕ είναι υποχρεωμένη να το συνάψει. Αντιμετωπίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα είναι σε θέση να κινηθεί με πιο σταθερό ρυθμό. Πάντως το ιδεατό θα ήταν να βρεθεί επενδυτής, προκειμένου η ταχύτητα εξέλιξης να είναι μεγαλύτερη. Ομως ακόμα κι αν δεν βρεθεί, η ομάδα Ζαγοράκη φαίνεται ότι έχει επεξεργαστεί τις λύσεις που θα οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ στο μέλλον χωρίς ρίσκο.