Η Λιθουανία απέδειξε με τον πιο καταλυτικό τρόπο πως είναι η καλύτερη ομάδα του έκτου ομίλου. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, παίζοντας κατά διαστήματα εκπληκτικό μπάσκετ, επικράτησαν με 80-61 της Σλοβενίας και πήραν την πρώτη θέση του γκρουπ, στέλνοντας τους «πράσινους» απέναντι στην Εθνική μας στον προημιτελικό της Παρασκευής, ενώ οι ίδιοι θα αντιμετωπίσουν την ίδια μέρα την Κροατία. Οι παίκτες του Ραϊμόνας Μπουτάουτας είχαν το προβάδισμα από την αρχή μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, όμως στο δεύτερο ημίχρονο ήταν «καταιγιστικοί», έστω και χωρίς τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που αντιμετώπισε πρόβλημα στους προσαγωγούς. Κορυφαίοι οι Σισκάουσκας και Σονγκάιλα. Από την άλλη, οι αντίπαλοι των πρωταθλητών Ευρώπης τα περίμεναν όλα από τον Σμόντις.

Το ματς ξεκίνησε με γρήγορους ρυθμούς και οι δύο ομάδες έβρισκαν τον τρόπο να «βομβαρδίζουν» τα δύο καλάθια και οι άμυνες μαν του μαν των δύο τεχνικών δεν έφερναν αποτελέσματα. Μετά από εξέλιξη πόντο πόντο οι Σλοβένοι κατάφεραν να αποκτήσουν μια διαφορά τριών πόντων και να πάρουν για λίγο τα «ηνία» της αναμέτρησης. Το ματς συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο, μόνο που τα τρίποντα των Λιθουανών τους έδωσαν τώρα προβάδισμα στο σκορ, με τον Σισκάουσκας να φέρνει τη διαφορά στους τρεις. Τα πολλά αμυντικά κενά των παικτών του Αλες Πίπαν και η ευστοχία των «κιτρινοπράσινων» μέσα στη ρακέτα τους έδωσε έναν «αέρα» εφτά πόντων. Η διαφορά ανέβηκε στους οκτώ, αφού οι «πράσινοι» δυσκολευόνταν να βρουν το δρόμο προς το λιθουανικό καλάθι και στην επίθεση οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2003 έκαναν ορισμένες φορές ότι ήθελαν. Έτσι, το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +8 για τους Λιθουανούς.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε νευρικά και με αμφότερες τις ομάδες να αναλώνονται σε λάθη και άστοχα σουτ, όμως οι Λιθουανοί είχαν βρει τον τρόπο να διατηρούν το +8. Τα λάθη των Λιθουανών και οι βιαστικές επιλογές στη συνέχεια έδωσαν την ευκαιρία στους Σλοβένους να μειώσουν ακόμα και στον έναν πόντο, αφού είχαν βρει τις λύσεις στη ζώνη των Λιθουανών. Ένα ξέσπασμα των παικτών του Ραϊμόνας Μπουτάουτας και ένα σερί 6-0 τους ξαναέφερε στο +7, αφού εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία ζώνης του Αλες Πίπαν. Ενα 4-0 των Σλοβένων, που εκμεταλλεύτηκαν κάποια «πουλήματα» της μπάλας των αντιπάλων τους, έδωσε την εντύπωση πως το ματς θα πήγαινε σε έναν τέτοιο ρυθμό μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Ο Σμόντις έφερε τη διαφορά στο μισό καλάθι, όμως ο τραυματισμός του Γιασικεβίτσιους δεν πτόησε τους Λιθουανούς, που «απάντησαν» με δύο τρίποντα των Καουκένας και Σισκάουσκας, έφεραν το ματς στο +5 και τα ποσοστά τους έξω από τη γραμμή των 6,25 στο 8/11. Τελικά, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο +3 για τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2003.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τους Λιθουανούς να βρίσκουν τις λύσεις από την περιφέρεια και να προηγούνται με οκτώ πόντους, όμως ο Λάκοβιτς κράτησε όρθια, έστω και προσωρινά, την ομάδα του. Οι Λιθουανοί έβρισκαν τις λύσεις στην άμυνα ζώνης του Πίπαν και διατηρούνταν μπροστά στο σκορ, έστω και αν δεν μπήκε ποτέ στο παρκέ ο «Σάρας» στο δεύτερο μέρος. Η διαφορά ανέβηκε στο +9 και οι Σλοβένοι έψαχναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τους περιφερειακούς της «Λιέτουβα». Ο «σεληνιασμένος» Σισκάουσκας έκανε ότι ήθελε τη σλοβένικη άμυνα και έφερε την ομάδα του στο +10, δείχνοντας πως το παιχνίδι είχε σχεδόν «καθαρίσει». Η διαφορά όλο και ανέβαινε και το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +14.

Στην αρχή του τέταρτου δεκάλεπτου οι Σλοβένοι κατάφεραν να παίξουν μέσα στο καλάθι και να μειώσουν στους δέκα, όμως το τρίποντο του Ντ. Λαβρίνοβιτς τους «έκοψε» τα πόδια και η διαφορά έφτασε στο +17, αφού οι Σλοβένοι είχαν κουραστεί και δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ούτε τα λάθη των αντιπάλων τους, που έκαναν «πάρτι» μέσα και έξω από τη ρακέτα. Ο Σονγκάιλα ακολουθούσε στο σκοράρισμα και το 72-56 στο 35’ απλά «σφράγιζε» την ανωτερότητα των «κιτρινοπράσινων». Το +20 στο 37.50’ ήταν η μεγαλύτερη διαφορά στην αναμέτρηση και απλά όλοι περίμεναν την τελική έκταση της διαφοράς, η οποία έφτασε μέχρι και το +22. Τελικά, το ματς ολοκληρώθηκε στο +19.


Τα δεκάλεπτα: 18-26, 41-44, 49-63, 61-80


ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Άλες Πιπάν): Λάκοβιτς 15 (3), Ντράγκιτς 7 (1), Νεστέροβιτς 4, Σμόντις 11 (1), Σλόκαρ 6, Κλόμπουτσαρ, Γιάκοντνικ 3, Ντ. Λόρμπεκ 6, Βιντμάρ, Ε. Λόρμπεκ 9

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Ραμούνας Μπουτάουτας): Καουκένας 11 (1), Γκούστας, Μασιούλις, Λαβρίνοβιτς Ντ. 6 (2), Σισκάουσκας 21 (3), Σονγκάιλα 17 (1), Γιασάιτις 3 (1), Κλέιζα 6, Λαβρίνοβιτς Κρ. 14 (3), Γιασικεβίτσιους 2, Γιαβτόκας, Γιανκούνας


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube