Η Γερμανία είναι αυτή που πανηγυρίζει την είσοδο της στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν αν και είχε σε κακή κατάσταση τον Ντιρκ Νοβίτσκι, κατάφερε να επικρατήσει 67-58 της Ιταλίας, η οποία μετά από αυτό το αποτέλεσμα έμεινε πρόωρα εκτός συνέχειας. Κορυφαίος των «πάντσερ» ο Χέρμπερ (15 πόντους, 6 ριμπάουντ), ενώ μόνος του πάλευε για την «σκουάντρα ατζούρα» ο Μάρκο Μπελινέλι που τελείωσε το ματς με 25 πόντους, αντιμετωπίζοντας μάλιστα και πρόβλημα τραυματισμού. Την Ισπανία θα αντιμετωπίσει η Γερμανία στα προημιτελικά.

Τα δεκάλεπτα: 12-18, 27-27, 46-37, 67-58

Καλό ήταν το ξεκίνημα της Ιταλίας. Με πόντους από Μπελινέλι και Μπαρνιάνι προηγήθηκε με 4-0, πριν έρθει η απάντηση από τους Γερμανούς που ισοφάρισαν σε 4-4 και στη συνέχεια προσπέρασαν με 8-6. Η ομάδα του Κάρλο Ρεκαλκάτι με ορισμένα εύστοχα σουτ του Μάρκο Μπελινέλι πήρε προβάδισμα με +5 (15-10), την ώρα που τα «πάντσερ» είχαν σε μέτρια κατάσταση τον μεγάλο τους σταρ, Ντιρκ Νοβίτσκι. Το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με τους Ιταλούς να προηγούνται με 18-12, χωρίς να έχουν πιάσει εξαιρετική απόδοση.

Έχοντας βελτιωθεί αισθητά στον αμυντικό τομέα, η ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν έκανε ένα μικρό σερί 5-0, μειώνοντας σε «απόσταση αναπνοής» 17-18. Η «σκουάντρα ατζούρα» δεν έβρισκε το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι ενώ όταν το έκανε ήταν τραγικά άστοχη. Οι πόντοι της προέρχονταν μόνο από τη γραμμή των βολών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο καλάθι για την Ιταλία μπήκε 14 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου από τον Αντρέα Μπαρνιάνι που ισοφάρισε σε 27-27.

Αποφασισμένη και παρά την μέτρια απόδοση του Νοβίτσκι μπήκε η Γερμανία στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι παίκτες του Ντιρκ Μπάουερμαν είχαν συνεχώς το προβάδισμα έστω και με μικρή διαφορά. Ο Χέρμπερτ με κάποια μακρινά σουτ την διατήρησε και ενώ την ίδια στιγμή η Ιταλία δεν μπορούσε να σημειώσει καλάθι πέραν του Μάρκο Μπελινέλι. Αυτό είχε άμεση συνέπεια τα «πάντσερ» να προηγηθούν με +9 (46-37), μετά από τρίποντο του Χέρμπερτ και έτσι ολοκληρώθηκε η τρίτη περίοδος.

Καλό και ενθαρρυντικό ήταν το ξεκίνημα της Ιταλίας στο τελευταίο δεκάλεπτο, αφού ο Μορνέντε με τρίποντο μείωσε σε 46-40. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Μπελινέλι που με δικούς του πόντους κρατούσε μέσα στο παιχνίδι την χώρα του, όταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του έμοιαζαν να είναι σε άλλο γήπεδο. Μείωσε με δίποντο σε 51-47. Ο Νοβίτσκι αν και σε όλο το ματς δεν ήταν καλός, πήρε το όπλο του με τρίποντο έκανε το 54-47.

Ο Μπουλέρι με δίποντο μείωσε σε 54-49 για να έρθει στη συνέχεια ο Αντρέα Μπαρνιάνι για να ρίξει τη διαφορά ακόμα περισσότερο στο -2 (54-52) με «βόμβα» τριών πόντων. Ο Χέρμπερτ με παρόμοια τρόπο έκανε το 59-54 και λίγο αργότερα ο Γιάγκλα εκμεταλλευόμενος την αδράνεια των ψηλών της Ιταλίας έκανε το 61-54. Στη συνέχεια ο Μπελινέλι με βολές μείωσε σε 61-56, ωστόσο στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης δεν άλλαξε χέρια το προβάδισμα. Η Γερμανία επιβλήθηκε με 67-58 της Ιταλίας που μένει εκτός διοργάνωσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν): Νόβιτσκι 15, Χέρμπερ 15, Χάμαν 10, Ντεμιρέλ 5, Οκουλάγια 4, Γκριν 4, Ρόλερ 4, Φέμερλινγκ 5, Γιάγκλα 5.

ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Ρεκαλκάτι): Μπελινέλι 25, Μαντσινέλι 2, Μαρκονάτο 6, Μορντέντε 3, Μπαρνιάνι 10, Μπουλέρι 8, Ντι Μπέλα 1, Τζίλι 3.


Αλέξανδρος Κουλούρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube