Σαν μην έγινε ποτέ ήταν το ματς ανάμεσα στη Σλοβενία και τη Γερμανία το βράδυ της Δευτέρας. Οι «πράσινοι» σάρωσαν με το εντυπωσιακό 77-47 τους πρωταθλητές Ευρώπης του 1993, στον αγώνα που ολοκλήρωσε τη δεύτερη αγωνιστική στον έκτο όμιλο και θα παλέψουν για την πρώτη θέση του γκρουπ κόντρα στη Λιθουανία την Τετάρτη. Αντίθετα, οι παίκτες του Ντιρκ Μπαούερμαν θα διεκδικήσουν την πρόκριση στην οκτάδα κόντρα στην Ιταλία. Οι παίκτες του Αλες Πίπαν κατάφεραν να αποκτήσουν ένα μεγάλο προβάδισμα από την αρχή της αναμέτρησης, σκοράροντας από παντού και κόντρα σε έναν αντίπαλο, που δεν μπήκε ποτέ στο γήπεδο και είχε σε άσχημη μέρα τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Αντίθετα, οι «πράσινοι» είχαν σε καλή μέρα και τους περιφερειακούς και τους ψηλούς τους και έκαναν «πάρτι».

Το ματς ξεκίνησε σε γρήγορους ρυθμούς και οι Σλοβένοι ήταναυτοί που βρήκαν τις περισσότερες λύσεις στην αρχή και προηγήθηκαν με δύο πόντους. Τα τρίποντα των «πράσινων» ήταν στην ημερήσια διάταξη και τους έδωσαν μια διαφορά πέντε πόντων. Οι λύσεις που έβρισκαν οι παίκτες του Αλες Πίπαν και οι μη πρωτοβουλίες του Νοβίτσκι κρατούσαν τους Σλοβένους σταθερά μπροστά. Τα μαν του μαν του Πίπαν κρατούσαν μακριά από το καλάθι τους Γερμανούς, που έβλεπαν τη δικιά τους άμυνα να μην μπορεί να σταματήσει τον Νεστέροβιτς, που είχε αναλάβει τις τελευταίες επιθέσεις των Βαλκάνιων. Η διαφορά πήγε σε διψήφιο αριθμό και φαινόταν πως οι Σλοβένοι είχαν βάλει τις βάσεις για το ροζ φύλλο, αφού ο Νοβίτσκι ήταν μακριά από τις επιθετικές επιλογές της ομάδας του και η άμυνα των πρωταθλητών Ευρώπης του 1993 ήταν «μπάτε σκύλοι αλέστε». Ούτε η άμυνα ζώνης του Ντιρκ Μπαούερμαν μπορούσε να δώσει λύσεις και έτσι η διαφορά παρέμεινε στους 13 πόντους. Οι Σλοβένοι σούταραν, από όπου και αν σηκώνονταν και οι πρωτοβουλίες που άρχισε να παίρνει ο σταρ των Μάβερικς δεν μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Το 9-30 του πρώτου δεκαλέπτου ήταν χαρακτηριστικό για το τι συνέβαινε στο παρκέ.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε νευρικά και για τις δύο ομάδες, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους Σλοβένους να κρατούν μια διαφορά και να την αυξάνουν προοδευτικά, αφού οι Γερμανοί δεν είχαν βρει ακόμα τις λύσεις για να ανακάμψουν. Ο Νοβίτσκι είχε μείνει καθηλωμένος στον πάγκο και έτσι τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού οι «πράσινοι» έβρισκαν συνεχώς λύσεις από παντού και από όλους τους παίκτες τους. Ο Μπαούερμαν ξαναγύρισε την άμυνα σε μαν του μαν, όμως μόνο κάτω από το καλάθι υπήρχαν κάποια αποτελέσματα, αφού στην περιφέρεια οι παίκτες του Αλες Πίπαν σκόραραν ακατάπαυστα. Το 13-39 στο 16’ ήταν χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης που επικρατούσε. Οι Σλοβένοι χαλάρωσαν για λίγο στην άμυνα, όμως οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να το εκμεταλλευτούν κατάλληλα και φαινόταν πως τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει. Ο Νοβίτσκι έτρωγε ακόμα και τάπες κάτω από το σλοβενικό καλάθι και τα σουτ του γίνονταν, υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις. Έτσι, το σκορ πήγε στο 19-45, αφού οι «πράσινοι» ευστοχούσαν συνεχώς με βολές στις τελευταίες επιθέσεις. Τελικά, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 23-45, χάρη σε ένα μίνι ξέσπασμα των «πάντσερ».

Τα τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με φουριόζους τους Σλοβένους, που πήγαν τη διαφορά στο +28 και δεν έδειχναν διάθεση να δείξουν «έλεος» στους αντιπάλους τους. Ο Νοβίτσκι τα «έσπαγε» από παντού και δεν υπήρχε άλλη επιθετική λύση στον ορίζοντα. Οι «πράσινοι», κάπως, χαλάρωσαν στην επίθεση και έδωσαν την ευκαιρία στους πρωταθλητές Ευρώπης του 1993 να μειώσουν, μέχρι να ξαναγίνει double score. Κάποιες εκπληκτικές κινήσεις και επινοήσεις του Νοβίτσκι ανέβασαν το θέαμα σε ένα βαρετό ματς, που είχε κριθεί από νωρίς. Η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 30 πόντους, σε μια γερμανική άμυνα, που ήταν «ωσεί παρούσα» στο παρκέ. Για κάποιο διάστημα υπήρχε εκατέρωθεν εκνευριστική αστοχία, όμως ο Νεστέροβιτς, σε μια εκπληκτική προσπάθεια «ξεμπρόστιασε» τη γερμανική άμυνα. Με αυτά και αυτά το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +29 για τους «πράσινους».

Στο τέταρτο δεκάλεπτο συνεχίστηκε το σλοβενικό πάρτι, με τους «πράσινους» να σκοράρουν από παντού ξανά και να ανεβάζουν τη διαφορά στο +32. Η διαφορά πήγε στο +33 και δεν υπήρχε Θεός να λυπηθεί τους άμοιρους Γερμανούς, Ο Νοβίτσκι μπαινόβγαινε στο παρκέ, ώστε να μην «καεί», ενόψει Ιταλίας και όλοι περίμεναν τον τελικό δείκτη της διαφοράς. Ο Πίπαν έριξε στο παρκέ τους αναπληρωματικούς του και τα ματς άρχισε να γίνεται ακόμα πιο βαρετό, αφού οι Γερμανοί έβρισκαν μόνο «σίδερο» και οι Σλοβένοι απλά είχαν «κατεβάσει» ταχύτητα. Οι εκπληκτικές φάσεις κάτω από το καλάθι των Γερμανών και η αποθέωση για τους «πράσινους» ήταν τα τελευταία χαρακτηριστικά δείγματα. Ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Γιάγκλα ήταν μια ευχάριστη νότα για τους Γερμανούς στην τέταρτη περίοδο. Το ματς συνεχίστηκε σε χαλαρούς ρυθμούς στη συνέχεια και, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, ολοκληρώθηκε στο +30.


Δεκάλεπτα: 9-30,22-45,34-63,47-77


ΓΕΡΜΑΝΙΑ(Μπάουερμαν): Οκουλάγια 5(6ρ),Χάμαν 2,Γκριν 3,Φέμερλινγκ 2,Νοβίτσκι 16(6/15δ,1/3τρ,8ρ), Ντεμιρέλ 2,Αριγκμπάμπου 2,Γκάρετ 3,Χέρμπερ ,Ρόλερ 2,Γκράνχαντ 3,Γιάγκλα 7

ΣΛΟΒΕΝΙΑ(Πίπαν): Λάκοβιτς 12(1/2δ,2/2τρ,5ασ),Νεστέροβιτς 13(6/12δ,7ρ),Σμόντις 22(3/5δ,3/3τρ,5ρ),Γιαγκόντνικ 4,Λόρμπεκ Ν 6, Τσέμπουλαρ 2,Ντράγκιτς 5(7ρ),Σλόκαρ 9,Κλόμπουτσαρ ,Βίντμαρ ,Ε.Λόρμπεκ 4(6ρ)


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube