Μια ομάδα μόνος του ήταν για μια ακόμα φορά ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός γκαρντ παρότι αγωνιζόταν με πρόβλημα στους προσαγωγούς, κατάφερε με την απόδοση του να δώσει στην ομάδα του, τη νίκη με 88-73 επί της Γαλλίας. Ο «Σάρας» σημείωσε 14 πόντους και μοίρασε 7 ασίστ, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Σισκάουσκας (19 πόντους) και Σονγκάιλα (17 πόντους). Από τους «τρικολόρ» σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε η απόδοση του Τόνι Πάρκερ που τελείωσε το ματς με 11 πόντους. Με αυτό το αποτέλεσμα η Λιθουανία έκανε το πρώτο βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον 6ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ.

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 48-32, 68-60, 88-73

Δυνατά μπήκε στο ματς η Λιθουανία και με τον Σονγκάιλα να φορτώνει μέσα από το ζωγραφιστό έδωσε προβάδισμα 4-0. Η Γαλλία αντέδρασε και με 6 συνεχόμενους πόντους έκανε το 4-6 αλλά τίποτα παραπάνω. Η ομάδα του Ραμούνας Μπουτάουτας με τον Ραμούνας Σισκάουνας να σκοράρει συνεχώς προηγήθηκε με +7 (17-10). Στη συνέχεια ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους χρεώθηκε με τεχνική ποινή αλλά αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι «τρικολόρ», αφού ήταν αρκετά άστοχοι από τη γραμμή των βολών. Ωστόσο, με τον Πάρκερ να αρχίσει να σκοράρει μείωσε σε 19-18 με το τέλος της πρώτης περιόδου.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την Γαλλία να περνά μπροστά με 19-20, αλλά στη συνέχεια να «ναυαγεί». Ο Κριστόφ Λαβρίνοβιτς και ο «Σάρας» πήραν από το χεράκι την ομάδα τους, εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +16 (36-20) με σερί 17-0 (!). Οι παίκτες του Κλοντ Μπερζό δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το ρυθμό που είχαν επιβάλει οι αντίπαλοι τους, που ώρες-ώρες θύμιζαν την ομάδα που προ τετραετίας είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό στην Σουηδία. Οι δυο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα του ημιχρόνου στο 48-32.

Εντυπωσιακά μπήκαν στο τρίτο δεκάλεπτο οι παίκτες του Κλοντ Μπερζό καταφέρνοντας να μειώσουν σε 48-40 με σερί 8-0. Η άμυνα τους είχε βελτιωθεί αισθητά ενώ οι προσπάθειες τους στην επίθεση δεν ήταν τόσο τραβηγμένες αλλά γίνονται με ψυχραιμία και υπό καλές προϋποθέσεις. Ωστόσο με κάποια εύστοχα τρίποντα οι Λιθουανοί κατάφεραν να διατηρήσουν μια διαφορά ασφαλείας. Οι Γάλλοι συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό μείωσαν σε 68-60 και δείχνοντας ότι είναι ικανοί να γυρίσουν το ματς.

Αυτός όμως που ανέλαβε να τελειώσει το ματς υπέρ της Λιθουανίας ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός γκαρντ με τρίποντο σε αιφνιδιασμό διαμόρφωσε το 71-60, διατηρώντας τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, ενώ έδωσε και ορισμένες πάσες, πάρε και βάλτο στους συμπαίκτες του. Το σκηνικό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των «τρικολόρ» δεν άλλαξε και οι Λιθουανοί έφτασαν σε μια ακόμα νίκη που συνδυάστηκε με καλή εμφάνιση. Το τελικό 88-73 ήρθε απόλυτα φυσιολογικά και με βάση την εικόνα της αναμέτρησης.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Ραμούνας Μπουτάουτας): Γιασικεβίτσιους 14, Κ. Λαβρίνοβιτς 8, Κλέιζα 2, Σονγκάιλα 17, Σισκάουσκας 19, Γκούστας, Γιανκούνας, Μασιούλις, Καουκένας 6, Ν. Λαβρίνοβιτς 2, Γιαβτόκας 7, Γιασάιτις 13.

ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Πάρκερ 11, Ντιό 6, Κίρκσει 7, Φ. Πιετρούς 13, Ντιαβαρά 8, Τζιφά 8, Γκομίς 7, Βάις 1, Μπαντιάνε 2, Τουριάφ 2, Φερσό 8, Σανγκαρέ.


Aλέξανδρος Κουλούρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube