Με άνετη νίκη ξεκίνησε την δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ η Ρωσία. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ επικράτησε 78-65 της Πορτογαλίας, πιο εύκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό σκορ και με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο δεν αντιμετώπισε δυσκολίες. Η ρωσική ομάδα πήρε βοήθειες από πολλούς παίκτες της. Μπορεί και πάλι ο Αντρέι Κιριλένκο να ήταν ο πρώτος σκόρερ με 16 πόντους, όμως αυτή τη φορά είχε άξιους συμπαραστάτες. Μοργκούνοφ, Κριάπα, Πασούτιν και Μόνια βοήθησαν σημαντικά. Στα άλλα ματς του ομίλου, το Ισραήλ αντιμετωπίζει την Κροατία και η Ελλάδα την οικοδέσποινα Ισπανία.

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 30-44, 49-68, 65-78

Αγριεμένη μπήκε στο ματς η Ρωσία, παίρνοντας προβάδισμα με 10-4, έχοντας ως επιθετική αιχμή στα πρώτα λεπτά τον Αντρέι Κιριλένκο. Οι Πορτογάλοι όμως ήταν μαχητικοί δεν άφηναν το παιχνίδι στην τύχη του και με έστω ανορθόδοξους τρόπους παρέμεναν μέσα στο ματς. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο τελείωσε 13-16 υπέρ της.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο όμως άρχισαν να μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά. Η «αρκούδα» βρήκε το ρυθμό της και ο Κιριλένκο το αντίπαλο καλάθι. Με ένα ξέσπασμα προηγήθηκε με 33-20, δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πλακίτσα αλλά να πάρει τη νίκη και όσο το δυνατόν πιο άνετα γίνεται. Σε αυτό το σκηνικό συνεχίστηκε η περίοδος με τους Ρώσους να κλείνουν το ημίχρονο, έχοντας προβάδισμα +14 (30-44).

Με αποφασιστικότητα μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο η ομάδα της Πορτογαλίας. Οι Ίβηρες προσπάθησαν να μειώσουν κάπως τη διαφορά και τα κατάφεραν κάνοντας το 37-48. Όμως, η Ρωσία «πατώντας και πάλι το γκάζι» ανέβασε την τιμή της διαφοράς στο +20 (45-65) με σουτ τριών πόντων από τον Μόνια. Ο Μπλατ αρκετά ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών του, αποφάσισε να κάνει κάποιες αλλαγές και να ξεκουράσει βασικά στελέχη της ομάδας. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 49-68 υπέρ της.

Το τελευταίο δεκάλεπτο και λόγω της μεγάλης διαφοράς που είχε δημιουργηθεί, είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν στο παρκέ από πλευρά Ρωσίας, οι Μπίκοφ, Σαμπάλκιν, Πονκράσοφ. Παίκτες-ρεζέρβες δηλαδή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κάπως η διαφορά από τους Πορτογάλους και τίποτα παραπάνω. Η ρωσική ομάδα έφτασε στη νίκη με 78-65, παίζοντας όσο χρειαζόταν για να επιβάλει το ρυθμό της.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Βαλεντίν Μέλνιτσουκ): Φερνάντες 12, Μινχάβα 2, Ζορντάο 10, Γκόμες 6, Κοέλιο 11, Σιμάο 3, Εβόρα 10, Μιράντα 10, Σάντος 3, Ράμος, Κούνια, Ντα Σίλβα.

ΡΩΣΙΑ (Ντέβιντ Μπλατ): Κιριλένκο 16, Κριάπα 11, Μόνια 10, Μοργκούνοφ 11, Πασούτιν 10, Χόλντεν 7, Πονκράσοφ 2, Ζεβροσένκο 8, Σαμοιλένκο, Μπίκοφ, Σαμπάλκιν 2.


Αλέξανδρος Κουλούρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube