«Για να γίνω σαφής: Ενώ έγινε μία προσπάθεια και το γήπεδο, δεν θα πω ότι ήταν εκκλησία, αλλά ένα γήπεδο ποδοσφαιρικό, υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι μέσα στον Τύπο που το έθεσαν σαν δίλημμα: κατά πόσο, δηλαδή, ήταν καλό ή κακό, κατά πόσο ήταν καλή ή κακή η πολιτική. Είναι πολύ συγκεκριμένος ο τρόπος που λειτουργούμε και επειδή ο κόσμος του Παναθηναϊκού πρέπει να ξέρει, το μόνο που έχει αλλάξει στο γήπεδο από πέρυσι είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος διάθεσης των εισιτηρίων και τον εφαρμόζουμε για όλους τους φιλάθλους, ακόμα και για τους οργανωμένους». Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης πράγματι είχε γίνει σαφής. Οπως σαφής είναι και η πολιτική του απέναντι στους οργανωμένους. Οποιος θέλει να δώσει τα στοιχεία του στην Ticket Club, παίρνει εισιτήριο. Οποιος όμως θέλει να παίρνει εισιτήριο μόνο από τα clubs, χωρίς να δίνει τα στοιχεία του, θα βλέπει τα ματς από την τηλεόραση.
Στον Ολυμπιακό εφέτος τα διαρκείας θα είναι πέντε χιλιάδες λιγότερα από τα περσινά. Τα τέσσερα από τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια είναι της «7» και της «ΠΕΦΟ». Υποχρεωμένοι να παίρνουν τα εισιτήρια από τα εκδοτήρια του Καραϊσκάκη, όπως ο υπόλοιπος κόσμος, τέσσερις χιλιάδες οργανωμένοι του Ολυμπιακού έδειξαν ότι αγαπούν τους συνδέσμους τους περισσότερο από την ομάδα τους.
Στην ΑΕΚ απομένει να φανεί τι πολιτική θα ακολουθηθεί φέτος. Στο ματς με τη Σεβίλλη η συμπεριφορά των οπαδών ήταν άψογη. Αλλά το ματς ήταν εντός έδρας, η πρόκριση είχε χαθεί από νωρίς και οι Ισπανοί δεν ήταν προκλητικοί. Το πόσο έχουν ηρεμήσει οι οπαδοί της ΑΕΚ και πόσο ακόμα υπάρχει το πνεύμα της Λιβαδειάς και του Ιεράπετρα θα φανεί στο ματς με τη Βέροια και ακόμα περισσότερο σε ματς με μεγαλύτερους αντιπάλους, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Αρης.
Το ίδιο μοιάζει να έχουν ηρεμήσει οι οπαδοί του Αρη. Το ίδιο πιθανό να συμβεί με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ιδιαίτερα αν κρατήσει αποφασιστική γραμμή η διοίκηση Ζαγοράκη και ο Τύπος σταματήσει να αποδέχεται άκριτα τον κάθε ισχυρισμό της υπεράσπισης των οργανωμένων, όπως το ότι κάποιος μπορεί να φάει επτά μήνες φυλακή επειδή έχασε το πορτοφόλι του...
Επιστρέφοντας στις δηλώσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη, θα σταθώ σε ένα άλλο απόσπασμά τους. Το περί Τύπου απόσπασμα, σύμφωνα με το οποίο η μάχη που δίνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εναντίον του χουλιγκανισμού «δεν έχει την ανταπόκριση από διάφορους παράγοντες, κυρίως του Τύπου». Ενα σημείο που ο Τζίγκερ έχει απόλυτο δίκιο. Γιατί για να τελειώσει ο χουλιγκανισμός δεν πρέπει να βρίσκει καταφύγιο. Εστω και αν δίνει κάποια φύλλα, έστω και αν εξυπηρετεί παράγοντες που θα ήθελαν να βάλουν πόδι στις ΠΑΕ χρησιμοποιώντας και τη δύναμη των χούλιγκαν, κάθε στήριξη στον χουλιγκανισμό είναι εγκληματική. Και σε ένα χώρο που κάθε χρόνο έχουμε μια ντουζίνα τραυματισμούς από επιθέσεις, κάθε δημοσιογράφος που αβαντάρει τους χούλιγκαν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τέτοιος.
Από τη διοίκηση του Αρη βγαίνει η πληροφορία ότι ο Ογιος έφυγε επειδή τον ξελόγιασε ο Ολυμπιακός. Σύμφωνα με την διοίκηση, του τάξανε να αναλάβει την ομάδα μετά τον Λεμονή και μέχρι τότε να γίνει υπεύθυνος των μικρών ομάδων, αλλά τελικά τον ρίξανε. Για τον Ερνάντεθ λένε ότι ζήτησε τα τριπλάσια λεφτά. Οσο για τον Ολίβα, η εξήγηση που δίνεται είναι ότι από τη στιγμή που θα έφευγε ο Φερέρ, ο προπονητής θα τον ακολουθούσε. Αλήθεια ή θεωρίες συνωμοσίας; Μάλλον προς την αλήθεια γέρνει η ιστορία. Αντίθετα με ένα mail για τις τελευταίες φωτιές που πήρα στο Ιντερνετ.
Στο οποίο mail παίζει η θεωρία ότι οι φωτιές της Ηλείας έγιναν για να διευκολυνθεί η κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Κάποιος πήρε τον μαρκαδόρο, έκανε ένα κυκλάκι γύρω από τις εστίες των πυρκαγιών της Ηλείας, έκανε και ένα κυκλάκι γύρω από την υπό σχεδίαση Ιόνια Οδό και ergo pipa sum το συμπέρασμα είναι ότι τις φωτιές τις βάλανε όσοι έχουν συμφέρον από την κατασκευή του δρόμου και θέλουν να απαλλοτριώσουν τη γη σε χαμηλές τιμές και χωρίς μεγάλες αντιστάσεις.
Μια και έχουμε το μαρκαδοράκι, γιατί να μην πιάσουμε με μια θεωρία συνωμοσίας δύο αδίστακτους πλουτοκράτες; Εκτός από τους σπεκουλαδόρους της Ιονίας Οδού, τις φωτιές στην Ηλεία έβαλε και το πανίσχυρο λόμπι του γκολφ. «Ενα από τα ισχυρότερα μπλοκ συμφερόντων -αν όχι το ισχυρότερο- από αυτά που επιθυμούν διακαώς την τουριστική "ανάπτυξη" των ελληνικών ακτών». Και για να φανεί πόσο είναι ισχυρό το πανίσχυρο λόμπι, προστίθεται μια δήλωση του Σουφλιά που έγινε το 2007: «Η Ελλάδα έχει μόνο (!) έξι γήπεδα, ενώ η Γαλλία πάνω από 500, η Ιταλία πάνω από 200, η Ισπανία πάνω από 300 και η Πορτογαλία 36». Τόσο πανίσχυρο είναι το λόμπι του γκολφ και τέτοια η δύναμή του, που με τον υφυπουργό Οικονομικών, Πέτρο Δούκα, για πρόεδρο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε ένα γήπεδο και τα τέσσερα που σχεδιάζονταν στην Ηλεία έχουν καθυστερήσει για διπλάσιο χρόνο από όσο θα καθυστερούσαν σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και ποιος φτιάχνει τα τέσσερα γήπεδα; Ο επόμενο κακός του mail. Ο εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Ο οποίος, σύμφωνα με το mail, πρόκειται να καταστρέψει τη Μεσσηνία, αφού «πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόκειται να επενδυθούν για την κατασκευή έντεκα μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, πολυτελών εξοχικών βιλών, μονάδων θαλασσοθεραπείας και σπα, ενός συνεδριακού κέντρου, όπως και τεσσάρων (τεράστιων) γηπέδων γκολφ». Τώρα τον πλακώνεις στις γρήγορες τον καπετάν Βασίλη, που τολμάει να κάνει αυτό το έγκλημα στον χώρο της καταγωγής του; Και αν δεν τον πλακώσεις, δεν βάζεις ένα κλειδί στο στόμα σου για λόγους ασφαλείας έτσι και πάθεις κρίση επιληψίας με τις παπαριές που διαβάζεις; Γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά από το να καεί η περιοχή για κάποιον που σχεδιάζει να κάνει resort και (τεράστια) γήπεδα γκολφ; Πώς θα τα διαφημίζει ο Καπετάνιος τα γήπεδα; Ελάτε να απολαύσετε ένα όμορφο ματς γκολφ στα μαγευτικά καμένα της Ηλείας;
Το πλήρες κείμενο υπάρχει στην ελληνική και αγγλική έκδοση του στο http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=757320. Αυτό που καταλαβαίνω σαν επιχειρηματολογία είναι το «δεν γουστάρουμε τους πλούσιους, αυτούς που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία των πέντε αστέρων, άρα αυτοί έβαλαν τις φωτιές». Και η ερώτησή μου είναι η εξής: «Τι διαφορά σε σοβαρότητα έχει να φορτώνεις τις φωτιές στους λεφτάδες, όπως κάνει ο συντάκτης του κειμένου, από το να τις φορτώνεις στους αντιεξουσιαστές, όπως είχε κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη στην τηλεόραση;». Κατά τη γνώμη μου καμία...
Και να μην ξεχάσουν όσοι την πέφτουν στον Κωνσταντακόπουλο να την πέσουν και στον Ντέμη Νικολαΐδη, επειδή δήλωσε ότι στον ΟΔΔΥ θα κατασκευάσει γήπεδο πέντε αστέρων χωρητικότητας 50 χιλιάδων θέσεων. Να τον κατηγορήσουν ότι εξυπηρετεί πλουτοκρατικά συμφέροντα και να του ζητήσουν να είναι των 10 χιλιάδων θέσεων και χωρίς τουαλέτες ώστε ο κόσμος να κατουράει στους τοίχους, για να έχει αυτή την παραδοσιακή εσάνς που τόσο λατρεύουν οι κουλτουριάρηδες.
Και με λίγη καλή θέληση μπορούν να συνδυάσουν τις φωτιές με το γήπεδο της ΑΕΚ. Γιατί η σχέση του Πέτρου Δούκα με τον αντιπρόεδρο της ΑΕΚ, Νίκο Κούλη, υπάρχει επειδή ο πρώτος είναι πρόεδρος και ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας γκολφ. Μήπως λοιπόν το «πανίσχυρο λόμπι» σκοπεύει να χτυπήσει τώρα στην μαγευτική Αμυγδαλέζα, καταστρέφοντας το σπάνιο οικολογικό σύστημα των λάστιχων και των διαφορικών του ΟΔΔΥ; Πάντως, φωτιά είναι δύσκολο να βάλουν, γιατί σε μια ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων ζήτημα να υπάρχει μια γλάστρα δυόσμος. Και τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ακόμα και αν ο Δούκας και ο Κούλης δεν έχουν κάψει τη γλάστρα, ο δυόσμος θα έχει σίγουρα καταναλωθεί στα μοχίτο των οπαδών του Γρηγόρη Ψαριανού.
Σχεδιασμένο από τον Γιώργο Κιντή, με μελλοντικά σχέδια να ενταχθεί στο Αρθρο 44, εγκαινιάστηκε επίσημα χθες βράδυ το νυκτερινό εκλογικό κέντρο του Γρηγόρη Ψαριανού. Στην ομιλία των εγκαινίων ο υποψήφιος του Συνασπισμού τόνισε την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις των δύο φύλων και τη νομιμοποίηση των τρίφυλλων. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, ο Γρηγόρης επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που τον φέρνουν υπέρμαχο όχι μόνο της καύσης των νεκρών αλλά και των ζωντανών και τις αλλαγές στις στολές των ΜΑΤ, με τις σαγιονάρες να αντικαθιστούν τις επικίνδυνες για τους διαδηλωτές μπότες. Η σεμνή τελετή έκλεισε με τα λόγια του υποψηφίου «Λιολιού, άαα, λου, λου. Εεεε», με κάποιους οπαδούς να ισχυρίζονται ότι ο Γρηγόρης έκανε άνοιγμα στη Ζουαζιλάνδη μιλώντας Σουαχίλι, αλλά άλλους να απομακρύνονται φωνάζοντας: «Τώρα θα ξεράσει».