Αυλαία για τη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ απόψε (7/9), με την Εθνική μας να αντιμετωπίζει την οικοδέσποινα Ισπανία (22:30, ΕΤ1), σε ένα ματς που όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι περιμένουν να δουν την αγωνιστική ανάκαμψη της επίσημης αγαπημένης τους. Ο Δήμος Ντικούδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «SportDay», παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα βρισκόμασταν εδώ αν δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού υποστήριξε, παράλληλα, ότι είναι θέμα χρόνου να βρουν το ρυθμό τους οι Έλληνες διεθνείς και να αποδώσουν μπάσκετ ικανό να τους φθάσει πολύ ψηλά στη διοργάνωση. Όσο για το αποψινό παιχνίδι με την Ισπανία, το οποίο και θα αποτελέσει αναβίωση του περυσινού τελικού του Μουντομπάσκετ, ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής μας ως τώρα πιστεύει ότι πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι που, εφόσον είναι νικηφόρο, θα βοηθήσει την ομάδα μας να πάρει μια καλύτερη θέση στον όμιλο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δήμου Ντικούδη στη «SportDay»:

• Η ομάδα έχει παρουσιάσει και στους τρεις πρώτους αγώνες της μεγάλο επιθετικό πρόβλημα. Μήπως να ανησυχούμε;

«Εμείς δεν ανησυχούμε. Αντίθετα έχουμε έρθει εδώ αποφασισμένοι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε στο τέλος, το βέβαιο είναι, όμως, πως θα δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε μέσα μας. Και είμαστε αισιόδοξοι».

• Το επιθετικό πρόβλημα πώς θα λυθεί; Υπάρχει χρόνος;

«Βέβαια, υπάρχει χρόνος. Πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα και αυτό μπορεί να γίνει, άλλωστε εκτός από αγώνες, κάνουμε προπόνηση καθημερινά. Το βασικό είναι να "λυθούμε", ώστε να βγάζουμε τα σουτ με λιγότερη πίεση».

• Οι απουσίες που έχει φέτος η Εθνική έχουν παίξει ρόλο; Όχι τόσο αυτή του Σχορτσιανίτη, που έλειπε από την αρχή, όσο αυτή του Φώτση, που προέκυψε λίγο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

«Δεν παίζουν ρόλο οι απουσίες, όταν έχεις έστω και λίγο χρόνο να δουλέψεις πάνω σε αυτές. Όλοι είμαστε καλοί παίκτες, και όσοι είναι εδώ και όσοι δεν έχουν έρθει. Αυτό που παίζει το βασικό ρόλο είναι ο ρυθμός. Εμείς έως τώρα δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το ρυθμό που θέλουμε, γι’ αυτό δεν παίζουμε καλά στην επίθεση. Θα τον βρούμε όμως».

• Όταν αφήσατε τη Γρανάδα και φτάσατε στη Μαδρίτη, σας έφυγε ένα βάρος;

«Δεν νομίζω. Κι εδώ μας περιμένουν σε πρώτη φάση τρία πολύ δύσκολα παιχνίδια απέναντι σε πολύ καλές ομάδες. Ο στόχος μας, να παρουσιαζόμαστε συνεχώς καλύτεροι στο γήπεδο για να κερδίζουμε, είναι διαρκής».

• Η αρχή σε αυτή τη φάση γίνεται με την Ισπανία και το μυαλό όλου του κόσμου πάει στον περσινό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Το δικό σας το μυαλό πάει εκεί;

«Αυτός ο αγώνας έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον περσινό. Δεν είναι νοκ άουτ. Όποιος χάσει δε χάνεται, διότι υπάρχει και συνέχεια. Επομένως, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο το σήμερα, γιατί υπάρχει και το αύριο. Αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε όσο περισσότερες νίκες μπορούμε σε αυτή τη φάση για να προκριθούμε στην οκτάδα, έχοντας καταλάβει την ψηλότερη θέση που μπορούμε στον όμιλο».

• Άρα ούτε λόγος για εκδίκηση;

«Όχι. Είναι λάθος να το δούμε έτσι. Όπως λάθος είναι κι αυτό που λένε πολλοί, ότι δήθεν πρόκειται για πρόωρο τελικό. Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ υπάρχουν κι άλλες ομάδες που μπορούν να φτάσουν ψηλά. Και δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη».

• Η ήττα της Ισπανίας από την Κροατία μπορεί να βελτιώσει και τη δική σας ψυχολογία μετά την ήττα από τη Ρωσία;

«Κατ’ αρχάς δείχνει ότι πράγματι υπάρχουν πολλές ομάδες που μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα στη διοργάνωση και να διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο. Και φανερώνει αυτό που ξέραμε κι εμείς από την αρχή. Ότι αν δεν παίξεις μπάσκετ, δεν μπορείς να πας πουθενά. Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια πως βοηθά και τη δική μας ψυχολογία αυτό το αποτέλεσμα, μια και τελικά κανείς δεν είναι ανίκητος».

Επιμέλεια: Γιώργος Μπασάκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το σχόλιο Νίκου Ζέρβα και Γιώργου Πετρίδη μετά την κατάκτηση του Super Cup από τον Ολυμπιακό!

Αγγελόπουλοι: «Οι τίτλοι στην Ελλάδα είναι 8-1 απ' όταν γυρίσαμε - Κέρδος του αγώνα ο Πετρούσεφ»

Βεζένκοφ: «Τίποτα δεν κρίνεται τον Σεπτέμβρη - Γιατί όχι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στον τελικό της Ευρωλίγκας;»

Ολυμπιακός: MVP του τελικό στο Super Cup ο «καυτός», Σάσα Βεζένκοφ!

Αταμάν: «Χάσαμε τον τίτλο, αλλά θυμηθείτε τι έγινε πέρυσι - Έπρεπε να μετρήσει το καλάθι του Λεσόρ»

Μπαρτζώκας: «Δεν υποτιμάμε κανέναν τίτλο, όλοι είναι σημαντικοί - Ο Παναθηναϊκός είναι πάρα πολύ δυνατός»

Ο «καυτός» Βεζένκοφ έκρινε το ντέρμπι: Τα highlights από τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού

Η χρυσή Βίβλος του Super Cup: Τρίτη σερί κατάκτηση για τον Ολυμπιακό

Μικρή ένταση με οπαδούς του Ολυμπιακού και τον πάγκο του Παναθηναϊκού - Έξαλλος ο Λεσόρ!

Έβαψε «ερυθρόλευκη» την πρώτη κούπα της χρονιάς με υπογραφή Βεζένκοφ ο Ολυμπιακός!