Το αληθινό της πρόσωπο, αυτό που την έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2005 και δευτεραθλήτρια κόσμου το 2006, καλείται να βρει στη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ η Eθνική ομάδα. «Χρειάζεται ηρεμία. Πήραμε το μάθημά μας και θα είμαστε καλύτεροι», η υπόσχεση του Παναγιώτη Γιαννάκη για τη διόρθωση των αδυναμιών που καταδεικνύει η γλώσσα των αριθμών. Με "προίκα" τρεις πόντους και από την τέταρτη θέση του νέου ομίλου ξεκινά την επόμενη φάση, που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πρώτος αντίπαλος το βράδυ της Παρασκευής (22:30) η διοργανώτρια Ισπανία. «Πολύ δύσκολο το ματς με την Ελλάδα», τόνισε ο Πάου Γκασόλ, εξαιρετικά αμφίβολη η συμμετοχή του Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Κροατία την Κυριακή και Πορτογαλία την Τρίτη οι δύο επόμενοι αντίπαλοι. Λιθουανία, Σλοβενία, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία και Ιταλία απαρτίζουν τον άλλο όμιλο.

Ζητούμενο η μεταμόρφωση

Κάποτε θα ερχόταν και η ήττα με τέτοιες εμφανίσεις… Η ελληνική ομάδα, κατώτερη των περιστάσεων στους αγώνες της πρώτης φάσης, ηττήθηκε με 61-53 από τη Ρωσία και ολοκλήρωσε με άσχημο τρόπο τις υποχρεώσεις της στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ. Ο στόχος της πρόκρισης στη δεύτερη φάση μπορεί να επιτεύχθηκε, ωστόσο ακόμη και οι ίδιοι οι διεθνείς και ο Παναγιώτης Γιαννάκης γνωρίζουν ότι στο εξής ανάλογες εμφανίσεις δεν θα μένουν «ατιμώρητες», όπως συνέβη απέναντι στο Ισραήλ και τη Σερβία. Η άμεση βελτίωση στο κομμάτι της επίθεσης είναι το ζητούμενο για την "επίσημη αγαπημένη". Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια δεν τα κερδίζει στο σύγχρονο μπάσκετ η επίθεση, αλλά είναι επίσης δεδομένο πως δεν τα κερδίζει μόνο η άμυνα.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα, όπου χρειάζεται πάνω από όλα ψυχραιμία. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και πρέπει σίγουρα να παρουσιαστούμε καλύτεροι στη συνέχεια. Κάνουμε λάθη, κουβαλάμε πολύ την μπάλα στην επίθεση, πρέπει να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στην επίθεση, στην πάσα και θα το ξαναπώ, να έχουμε υπομονή. Χρειάζεται ηρεμία. Ένας προπονητής πάντα ανησυχεί και το ίδιο κάνω κι εγώ, ό,τι κι αν γίνεται. Και στη νίκη και στην ήττα. Είναι σημαντικό η ομάδα να προχωρά και μετά από μεγάλες ήττες και μετά από μεγάλες νίκες», τόνισε ο «δράκος», ενώ ο Νίκος Ζήσης πρόσθεσε: «Δεν παίζουμε καλό μπάσκετ και δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας Τώρα όμως η ομάδα πρέπει να δείξει την αξία της, τις ικανότητές της και το χαρακτήρα της. Πρέπει να παίξουμε πολύ καλύτερα, αν θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα που κάναμε στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις».

Η αποστολή της Εθνικής ομάδας βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη Μαδρίτη (αναχώρησε με πτήση τσάρτερ λίγο μετά το ματς με τη Ρωσία), όπου θα διεξαχθεί το υπόλοιπο της διοργάνωσης, έχοντας στις αποσκευές της πέρα από τον προβληματισμό για τις μέτριες εμφανίσεις και τρεις βαθμούς ως «προίκα» από την πρώτη φάση (μία νίκη επί του Ισραήλ και μία ήττα από τη Ρωσία, δεν μετρούν οι βαθμοί της νίκης κόντρα στη Σερβία που αποκλείστηκε). Η «σύμπτυξη» πρώτου και δευτέρου ομίλου φέρνει το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη αντιμέτωπο με τη διοργανώτρια Ισπανία, τη σκληροτράχηλη Ρωσία και τη θεωρητικά ασθενέστερη πλην όμως απρόβλεπτη, Πορτογαλία. Στο νέο γκρουπ των έξι ομάδων, από το οποίο στα προημιτελικά προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες, η Ελλάδα ξεκινά ως τέταρτη της βαθμολογίας, με τη δυνατότητα όμως να τερματίσει από πρώτη μέχρι και να μείνει εκτός οκτάδας.

Πρώτο εμπόδιο και υψηλότερο είναι αυτό της Ισπανίας, το βράδυ της Παρασκευής. Οι Ίβηρες είναι πληγωμένο θηρίο μετά την ήττα-σοκ που γνώρισαν από την Κροατία με 85-84, η πρώτη τους έπειτα από 28 συνεχείς νίκες σε επίσημους και φιλικούς αγώνες και σίγουρα θα θέλουν να δείξουν στο κοινό τους πως το στραβοπάτημα αυτό ήταν απλώς μία κακή παρένθεση. Από την πλευρά της, η ελληνική ομάδα καλείται να δείξει επιτέλους πως οι πρωταθλητές είναι εδώ!

Αλλαγή ώρας στο Ισπανία-Ελλάδα

Στις 22:30 και όχι στις 20:00 όπως προβλεπόταν βάσει προγράμματος, θα διεξαχθεί η αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ισπανία για την πρώτη αγωνιστική του πέμπτου ομίλου το βράδυ της Παρασκευής. Για εμπορικούς και τηλεοπτικούς λόγους όλοι οι αγώνες των διοργανωτών στη δεύτερη φάση θα ξεκινούν στις 22:30, πράγμα που σημαίνει πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Κυριακή την Κροατία στις 20:00 και την Τρίτη την Πορτογαλία επίσης στις 20:00.

Ο χάρτης της δεύτερης φάσης

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και στη δεύτερη παίρνουν μέρος οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, σχηματίζοντας δύο γκρουπ των έξι ομάδων. Οι ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια από τον πρώτο γύρο και δεν θα παίξουν με τις ομάδες που ήταν στον ίδιο όμιλο. Την πρόκριση στα προημιτελικά παίρνουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες.

Ε’ Όμιλος

Ρωσία 4 (2-0)
Κροατία 4 (2-0)
Ισπανία 3 (1-1)
Ελλάδα 3 (1-1)
Ισραήλ 2 (0-2)
Πορτογαλία 2 (0-2)

Το πρόγραμμα:

7/9: Πορτογαλία-Ρωσία, Ισπανία-Ελλάδα, Ισραήλ-Κροατία
9/9: Ρωσία-Ισπανία, Πορτογαλία-Ισραήλ, Ελλάδα-Κροατία
11/9: Κροατία-Ρωσία, Ελλάδα-Πορτογαλία, Ισπανία-Ισραήλ

Στ’ Όμιλος

Λιθουανία 4 (2-0)
Σλοβενία 4 (2-0)
Γερμανία 3 (1-1)
Γαλλία 3 (1-1)
Ιταλία 2 (0-2)
Τουρκία 2 (0-2)

Το πρόγραμμα:

8/9: Ιταλία-Λιθουανία, Γαλλία-Γερμανία, Τουρκία-Σλοβενία
10/9: Λιθουανία-Γαλλία, Ιταλία-Τουρκία, Γερμανία-Σλοβενία
12/9: Σλοβενία-Λιθουανία, Γερμανία-Ιταλία, Γαλλία-Τουρκία

Προημιτελικά

13/9: Ε1-Στ4 (1) και Ε2-Στ3 (2)
14/9: Ε4-Στ1 (4) και Ε3-Στ2 (3)

Ημιτελικά 15/9

Νικητής (1)-Νικητής (3)
Νικητής (2)-Νικητής (4)

Αγώνες κατάταξης 5-8: Ηττημένος (1)-Ηττημένος (3), Ηττημένος (2)-Ηττημένος (4)

Τελικός, Μικρός τελικός, Αγώνες κατάταξης 5-8 στις 16/9

*Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, πέρα από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, θα προκριθούν απευθείας άλλες δύο ομάδες μέσω του Ευρωμπάσκετ. Άλλες τέσσερις ομάδες βάσει της κατάταξής τους θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους μέσω του προολυμπιακού τουρνουά, που θα γίνει τον Ιούνιο του 2008.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube