Αυτό ήταν το πιο εκπληκτικό φινάλε που θα μπορούσαμε να δούμε στο τέλος της πρώτης φάσης του φετινού Ευρωμπάσκετ. Η Κροατία κέρδισε με 85-84 την Ισπανία, στο τελευταίο ματς του δεύτερου ομίλου, χάρη στο εκπληκτικό τρίποντο του Τόμας και πήρε την πρώτη θέση του γκρουπ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους διοργανωτές Ίβηρες και αλλάζοντας τα δεδομένα στις διασταυρώσεις των ομίλων των έξι ομάδων στην επόμενη φάση. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, που μετρούσαν 28 σερί νίκες, ουσιαστικά «αυτοκτόνησαν», αφού είχαν προβάδισμα δέκα πόντων στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και έδειχναν πως είναι ανώτεροι από τους αντιπάλους τους. Όμως, ο εκπληκτικός Γκασόλ (26 πόντους) δεν είχε την ανάλογη βοήθεια από τα υπόλοιπα αστέρια των «φούριας ρόχας» και έτσι ο Πόποβιτς βρήκε την ευκαιρία να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και βοήθησε τους παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα να κάνουν ένα σερί 12-2 και να περάσουν μπροστά. Στη συνέχεια, δεν πτοήθηκαν από το σερί των Ισπανών, που προηγήθηκαν ακόμα και με έξι πόντους και πήραν το ροζ φύλο στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Στην αρχή της αναμέτρησης, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές έδειχναν πως θα περνούσαν ξανά ένα χαλαρό βράδυ, όπως τα δύο προηγούμενα. Ο Γκασόλ ξεκίνησε από νωρίς το πάρτι του μέσα και έξω από την κροατική ρακέτα και η διαφορά πλησίασε τους δέκα πόντους, με την πρώτη περίοδο να ολοκληρώνεται στο +7. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ανέβηκε στους 12 και όσο κρατούσε μόνος του ο άσος των Γκρίζλις δεν μπορούσε να απειλήσει ο Πόποβιτς, που προσπαθούσε μόνος του εκείνο το διάστημα. Όλα αυτά έφεραν ένα +10 για τους παίκτες του Πεπού Ερναντεθ στο ημίχρονο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα αντεπιτέθηκαν και έφτασαν στην ισοφάριση από το -8 και το ματς άρχισε να μετατρέπεται σε ντέρμπι. Οι Κροάτες κατάφεραν με επική ευστοχία να προηγηθούν με 7 πόντους, κάνοντας σε κάποιο σημείο ένα σερί 12-1. Κάπου εκεί, οι Ισπανοί αποφάσισαν να «ξυπνήσουν». Στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Φερνάντεθ πήρε την κατάσταση στα χέρια του, αφού ο Γκασόλ είχε αρχίσει να κουράζεται και με 11-0 σερί οι Ιβηρες προηγήθηκαν με τέσσερις πόντους. Όμως, νόμισαν ξανά πως το ματς είχε τελειώσει. Ο Κους μείωσε με τρίποντο στους δύο πόντους. Οι Ισπανοί έμειναν με την μπάλα στα χέρια στην επόμενη επίθεσή τους και ο Τόμας με εκπληκτικό τρίποντο έκανε το 85-84. Στην τελευταία επίθεση, ο Φερνάντεθ κόπηκε αντικανονικά, χωρίς να δοθεί φάουλ από τους διαιτητές πάνω στον Πλάνινιτς και έτσι οι «χβάρτσκι» πήραν την πρώτη θέση.


Τα δεκάλεπτα: 21-28, 40-50, 67-65, 85-84

ΚΡΟΑΤΙΑ (Γιασμίν Ρέπεσα): Ούκιτς 3 (1), Κους 10 (2), Πόποβιτς 18 (4), Πρκάτσιν 5, Τόμας 13 (3), Πλάνινιτς 10, Μάρκοτα 6 (2), Μπάνιτς 12, Κασούν 8, Μπάρατς

ΙΣΠΑΝΙΑ (Πέπου Ερναντέθ): Π. Γκασόλ 26 (1), Φερνάντεθ 14 (2), Καμπέθας 2, Καλντερόν 10 (1), Ρέγιες 10, Χιμένεθ 5 (1), Σ. Ροντρίγκεθ, Μπ. Ροντρίγκεθ 5 (1), Μ. Γκασόλ, Μούμπρου 4, Γκαρμπαχόσα 8 (2)


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube