Την πρόκριση στην επόμενη φάση των ομίλων κατάφερε να πάρει η Τουρκία, μετά τη νίκη της επί της Τσεχίας με 80-72. Η ομάδα του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς μπήκε δυνατά στο ματς και είχε τον έλεγχο σε όλη τη διάρκειά του. Οι Τούρκοι κατάφεραν να αποκτήσουν μια μεγάλη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, στηριζόμενοι στην ευστοχία που είχαν στα τρίποντα (7/11), την οποία και διαφύλαξαν ως "κόρη οφθαλμού". Κορυφαίοι, από την πλευρά των νικητών, ήταν οι Τούρκογλου (22 πόντους), Κουτλουάι (17 πόντους, με 5/7 τρίποντα) και Οκούρ (16 πόντους). Από τους Τσέχους προσπάθησε ο Μπάρτον (22 πόντους), αλλά ήταν απελπιστικά μόνος. Δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Η Τουρκία μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε με 7-0 στα πρώτα δύο λεπτά. Όσο περνούσε ο χρόνος, η διαφορά όλο και μεγάλωνε. Χαρακτηριστικά, στα 5:59 πριν τη λήξη του δεκαλέπτου, το σκορ ήταν ήδη 15-2. Ένα τρίποντο του Μπάρτον, που ουσιαστικά πάλευε μόνος του, "ξεκόλλησε" τους Τσέχους και μείωσε τη διαφορά στους δέκα. Η ομάδα του Τάνιεβιτς, όμως, ξέφυγε και πάλι με δεκαπέντε πόντους (20-5). Η περίοδος κύλησε κατ’ αυτόν τον τρόπο και έτσι φτάσαμε στο 28-15.

Στην αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου η Τσεχία προσπάθησε να κάνει την αντεπίθεσή της και με ένα σερί 9-0 μείωσε στους τέσσερις (30-26). Όμως, η Τουρκία, στηριζόμενη στον επιθετικό οίστρο των Τούρκογλου, Κουτλουάι και Οκούρ και την ανικανότητα των Τσέχων να σκοράρουν για πέντε ολόκληρα λεπτά, «εκτόξευσαν» και πάλι τη διαφορά στο +18 (46-28). Ένα τρίποντο του, απελπιστικά, μόνου Μπάρτον έκλεισε το ημίχρονο με 46-31 υπέρ των Τούρκων.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου οι Τούρκοι συνέχιζαν να "ανεβάζουν" τη διαφορά, η οποία έφτασε στη μέγιστη τιμή της στα 6:40 πριν τη λήξη, (54-36). Η Κροατία, με πρωτοστάτη τον Μπάρτον, με το τέλος του δεκαλέπτου κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στους δέκα (59-49).

Η αντεπίθεση της ομάδας του Χάμελ συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο. Με ένα σερί 7-0, μάλιστα, η διαφορά έπεσε στους έξι (64-58). Αυτό ήταν όμως: Ο Κουτλουάι και η παρέα του σοβαρεύτηκαν και ξαναέστειλαν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (70-60). Από εκεί και έπειτα, συντήρησαν αυτή τη διαφορά και έτσι φτάσαμε στο τελικό 80-72.


Τα δεκάλεπτα: 15-28, 31-46, 49-59, 72-80.

ΤΣΕΧΙΑ: Βρουμπλ 9 , Μπένες, Ουίτφιλντ 6, Κρέμεν, Κραους 9, Ουέλς 5, Σολοκόλφσκι 4, Μπάρτον 22, Νέτσας 3, Μπέντα 14, Χούσκα, Σταρόστα

ΤΟΥΡΚΙΑ: Αρσλάν 6, Κούγκο 7, Ατσούρ, Ακιό, Ιλιασόβα 1, Ερντέν, Κουτλουάι 17, Ντεμιρέλ, Γκονλούμ 4, Οκούρ 16, Πεκέρ 7, Τούρκογλου 22


Μπόγκνταν Τάνιεβιτς: "Είμαι ικανοποιημένος σήμερα, αφού είδα την ομάδα μου να παίζει καλό μπάσκετ και να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Τώρα κοιτάμε τη συνέχεια".

Ζντένεκ Χούμελ: "Σήμερα παίξαμε πολύ άσχημα, ειδικά οι κορυφαίοι μας παίκτες. Ήταν πολύ κουρασμένοι, ειδικά οι Βελς, Μπάρτον και Μπέντα. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την παρουσία μας εδώ, γιατί θέλαμε να προκριθούμε στη δεύτερη φάση".

Επιμέλεια: Θωμάς Κολοβός, Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube