Η Σλοβενία απέδειξε πως έκαναν λάθος όσοι την υποτίμησαν. Οι «πράσινοι» του Αλες Πιπάν κέρδισαν με 67-66 τη Γαλλία, στο ντέρμπι πρωτιάς του τέταρτου ομίλου του Ευρωμπάσκετ και με «3 στα 3» προκρίθηκαν πανηγυρικά στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, αφήνοντας τους «τρικολόρ» στη δεύτερη θέση του γκρουπ. Οι Σλοβένοι «γύρισαν» το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, αφού βρήκαν τρόπο να εξουδετερώσουν τον Τουριάφ και έτσι ο Πάρκερ, που σημείωσε συνολικά 25 πόντους, δεν είχε συμπαράσταση. Έτσι, οι Σμόντις και Λόρμπεκ ανέλαβαν δράση και κατάφεραν να κρατήσουν την ομάδα τους μέσα στο παιχνίδι, που έγινε ντέρμπι στο τέταρτο δεκάλεπτο και τελικά οι, πιο ψύχραιμοι στο τέλος «πράσινοι», πανηγύρισαν το ροζ φύλλο. Δηλώσεις του Κλοντ Μπερζό.

Οι Γάλλοι ξεκίνησαν φουριόζοι και, έχοντας σε καταπληκτική μέρα τον Τουριάφ, κατάφεραν να αποκτήσουν κάποια σημαντική διαφορά και έδειχναν πως θα έπαιρναν την πρώτη θέση του ομίλου. Ο Πάρκερ κάποια στιγμή στην πρώτη περίοδο «ξύπνησε» και άρχισε να σκοράρει, δίνοντας κάποιες "ανάσες" στους συμπαίκτες του, όταν οι «πράσινοι» άρχισαν να μειώνουν και να απειλούν, χάρη στον οίστρο του Νεστέροβιτς, που είχε τη συμπαράσταση και των Σμόντις, Γιαγκόντνικ και Ντάριους Λόρμπεκ. Με αυτά και αυτά, το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο + 2 για τους παίκτες του Κλοντ Μπερζό.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πάρκερ άρχισε να περιορίζεται και ο Τουριάφ δεν είχε την ευστοχία του πρώτου μέρους, οπότε ο Σμόντις άρχισε να δείχνει την κλάση του, την οποία δεν έδειξε στα προηγούμενα ματς του γκρουπ. Η αποβολή του Νεστέροβιτς με πέντε φάουλ δεν πτόησε την ομάδα του Αλες Πίπαν, που άρχισε να βρίσκει λύσεις και από άλλους παίκτες και εκνεύρισε τους Γάλλους, που σκόραραν πιο πολύ με βολές. Το ματς έγινε ντέρμπι στο τελευταίο πεντάλεπτο. Για περίπου ένα δίλεπτο οι δύο ομάδες είχαν «κολλήσει» στο 65-65 και στη συνέχεια με ένα καλάθι των Σλοβένων το σκορ έγινε 67-65. Ο Πάρκερ κλήθηκε να εκτελέσει δύο βολές, όμως ευστόχησε στη μία και έτσι οι «πράσινοι» πάνε με πλεονέκτημα στη δεύτερη φάση.



Τα δεκάλεπτα: 16-18, 31-39, 52-56, 67-66

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Άλες Πιπάν): Λάκοβιτς, Ντράγκιτς 2, Νεστέροβιτς 12, Σμόντις 15 (1), Σλόκαρ 4, Γιάκοντνικ 12 (2), Ντ. Λόρμπεκ 13 (1), Ε. Λόρμπεκ 7 (1)

ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Γκομίς 2, Σανγκάρ 2, Ντιαβαρά 2, Πάρκερ 25 (1), Φερσό 2, Πιετρούς 7 (1), Κίρκσεϊ 4 (1), Ντιό 6, Τουριάφ 15, Βάις 1


*Ενας εκ των διαιτητών της αναμέτρησης ήταν ο Λάζαρος Βορεάδης.


Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο Κλοντ Μπερζό δήλωσε πως: "Ο Νεστέροβιτς, από τη στιγμή που μπήκε στο παρκέ, άλλαξε όλη τη ροή του αγώνα. Ήμασταν αργοί στα τελευταία λεπτά, τόσο στην επίθεση όσο και την άμυνα και χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας".

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube