Την ώρα που η μισή Ευρώπη «σφάζεται» στα πόδια του, εκείνος κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή οδηγεί σε νίκες την χώρα του. Ο λόγος για ποιον άλλο από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που έκανε τα πάντα βοηθώντας την Λιθουανία να επικρατήσει της Γερμανίας με 84-80, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση του τρίτου ομίλου του Ευρωμπάσκετ. Για του λόγου το αληθές, ο «Σάρας» τελείωσε το ματς με 15 πόντους, 10 ασίστ και 4 ριμπάουντ, έχοντας ως αντίπαλο δέος τον Ντιρκ Νοβίτσκι (28 πόντους, 9 ριμπάουντ). Ο Γερμανός πάουερ φόργουορντ των Νταλας Μάβερικς αν και σε μέτρια βραδιά πήρε από το χεράκι την ομάδα του, όταν βρέθηκε στο -21 (60-39) και την έβαλε ξανά στο ματς. Δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Τα δεκάλεπτα: 30-17, 49-32, 68-57, 84-80

Κοντά στο σκορ ήταν οι δυο ομάδες στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Ωστόσο, όταν η Λιθουανία άρχισε να βρίσκει ρυθμό, τότε δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει. Με τον Σονγκάιλα να είναι «ζεστός» μέσα στην ρακέτα και τον Γιασικεβίτσιους να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του, η ομάδα της Βαλτικής προηγήθηκε με 22-15. Βασιζόμενη στην ίδια συνταγή τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο με +13 (30-17), δείχνοντας ότι δεν είναι αποφασισμένοι να πάρουν την νίκη και παράλληλα την πρωτιά του ομίλου.

Παρόμοια η εικόνα και στο δεύτερο δεκάλεπτο με τους τυπικά γηπεδούχους να ελέγχουν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα και να κάνουν κυριολεκτικά ότι θέλουν. Την ίδια ώρα στην Γερμανία, ο Νοβίτσκι δεν έδειχνε τόσο κεφάτος όσο στα προηγούμενα παιχνίδια στα οποία είχε μέσο όρο 29.5 πόντους, με αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολο το έργο των παικτών του Ντιρκ Μπάουερμαν στον επιθετικό τομέα. Η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +19 (42-23) για τους Λιθουανούς που κυριαρχούσαν εντός αγωνιστικού χώρου. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 49-32 υπέρ της ομάδας του Μπουτάουτας.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, η Λιθουανία συνέχισε να «πυροβολεί» από παντού με καλά ποσοστά, διατηρώντας ένα μεγάλο προβάδισμα. Η διαφορά υπέρ της εκτοξεύτηκε στο +21 (60-39), αποδεικνύοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει έστω και εάν είχε χτίσει ένα τεράστιο προβάδισμα. Οι Γερμανοί το μόνο που κατάφεραν ήταν να συμμαζέψουν κάπως τη διαφορά φέρνοντας την στο -11 (68-57).

Εκεί που όλα έδειχναν ότι η τελευταία περίοδος θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, λόγω κυρίως της εικόνας που είχε το ματς, υπήρξαν τεράστιες αλλαγές. Η Γερμανία με μεθοδικότητα και ψυχραιμία έβαζε πιο εύκολα τη μπάλα μέσα στο καλάθι, ενώ αμυντικά είχε εγκλωβίσει τους Λιθουανούς που από κει που έβλεπαν το καλάθι σαν βαρέλι, άρχισαν να το βλέπουν σαν τρύπα βελόνας. Αποτέλεσμα να μειώσουν τα «πάντσερ» σε 74-70.

Αυτοί που πήραν πρωτοβουλίες για την Λιθουανία μετά από αυτήν την εξέλιξη, ήταν ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς και ο Λίνας Κλέιζα, όμως μάταια, αφού η ψυχολογία ήταν πλέον με το μέρος των Γερμανών. Η Λιθουανία προηγήθηκε με 81-75, όμως ο Νοβίτσκι με 5 συνεχόμενους πόντους του, μείωσε σε «απόσταση αναπνοής», 81-80, μόλις 11 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Η Λιθουανία όμως, πιο ψύχραιμη στο τέλος, πήρε τη νίκη με 84-80 και κατ’ επέκταση την πρώτη θέση του ομίλου της.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Ραμούνας Μπουτάουτας): Καουκένας 9, Γκούστας, Ματσιούλις, Ντ. Λαβρίνοβιτς 18, Σισκάουσκας 13, Σονγκάιλα 11, Γιασάιτις 3, Κλέιζα 10, Κρ. Λαβρίνοβιτς 5, Γιασικεβίτσιους 15, Γιανκούνας, Γιαβτόκας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν): Ντεμιρέλ, Οκουλάγια 12, Αριγκμπάμπου, Γκάρετ, Χέρμπερ 3, Χάμαν 8, Γκριν 5, Ρόλερ 8, Γκρούνχεντ, Φέμερλινγκ 4, Νοβίτσκι 28, Γιάγκλα 2.


Αλέξανδρος Κουλούρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube