Το "δυο στα δύο" πέτυχε η Γερμανία του «μεγάλου» Ντιρκ Νοβίτσκι, που για ακόμη μια φορά ήταν ασταμάτητος (24 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κόψινο σε 30λεπτά συμμετοχής). «Θύμα» του αυτήν τη φορά η Τουρκία, η οποία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και της οποίας τα «πάντσερ» επιβλήθηκαν άνετα με 79-49. Σε αντίθεση, λοιπόν, με την ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν, που θα παλέψει για την πρωτιά του ομίλου με τη Λιθουανία, αυτή του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς θα τα δώσει όλα για όλα απέναντι στην Τσεχία για την τρίτη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάση των ομίλων την Τετάρτη. Δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Το πρώτο δεκάλεπτο δεν προμήνυε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια. Η Γερμανία μπορεί να είχε το προβάδισμα, ωστόσο ένιωθε καυτή την «ανάσα» των Τούρκων. Προς το τέλος, οι δευτεραθλητές Ευρώπης του 2005 κατάφεραν να ξεφύγουν με πέντε πόντους, διαφορά με την οποία έκλεισε και το δεκάλεπτο (16-11).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο το σκηνικό παρέμενε το ίδιο, μέχρι και 3:37 πριν τη λήξη του (29-23). Σ’ αυτό το σημείο, όμως, πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Ντιρκ Νοβίτσκι, που με 8 συνεχόμενους πόντους έστειλε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (37-23). Το πρώτο ημίχρονο έληξε με 40-27.

Η Γερμανία μπήκε το ίδιο αποφασισμένη και στο τρίτο δεκάλεπτο και κάνοντας ένα σερί 8-0, ξέφυγε με 46-27, 5:56 πριν τη λήξη της περιόδου. Η διαφορά συνέχιζε να αυξάνει και έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της (23 πόντους) στο 1:38 πριν τη λήξη, με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται στο 58-39.

Η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη και η διαφορά συνεχώς αυξανόταν (66-39), καθώς οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να βρουν το «δρόμο» προς το καλάθι, αφού έμειναν άποντοι για τέσσερα λεπτά. Ακόμα, όμως και όταν κατάφεραν να σκοράρουν, η Γερμανία συνέχιζε να μεγαλώνει τη διαφορά, η οποία άγγιξε τους 33 πόντους (79-46), δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της αναμέτρησης.


Τα δεκάλεπτα: 16-11, 40-27, 58-39,79-49


ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Ντεμιρέλ 6, Οκουλάγια 13, Αριγκμπάμπου 3, Γκάρετ 2, Χέρμπερ 2, Χάμαν 2, Γκριν 10, Ρόλερ 3 , Γκρούνχεντ, Φέμερλινγκ 4, Νοβίτσκι 24, Γιάγκλα 8.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Αρσλάν, Κούρτογλου 5, Ατσούρ 7, Ακιόλ 3, Ιλιασόβα 6, Ερντέν , Κουτλουάι, Ντεμιρέλ, Γκόνλουμ 2, Οκούρ 5, Πεκέρ 6, Τούρκογλου 15


Ντιρκ Μπαούερμαν: "Μάθαμε από το παιχνίδι με την Τσεχία πως πρέπει και πως δεν πρέπει να παίζουμε. Δεν κινήσαμε καλα την μπάλα τη Δευτέρα, αλλά το κάναμε σήμερα. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί έτσι ο Ντιρκ κάνει καλύτερα σουτ, το ίδιο κι οι υπόλοιποι παίκτες. Όλοι προσφέρουν, κατά κάποιον τρόπο. Είμαστε χαρούμενοι που κερδίσαμε την Τουρκία. Είναι σημαντικό ότι πήραμε δύο νίκες, αλλά πρέπει τώρα να βρούμε τον τρόπο να κερδίσουμε τη Λιθουανία την Τετάρτη".

Μπόγκταν Τάνιεβιτς: "Δεν μπορώ να εξηγήσω τι συνέβη και χάσαμε με τόση διαφορά. Δεν πρέπει να αφήνουμε τον αντίπαλο να παίζει, έτσι όπως θέλει. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στη Λιθουανία και τη Γερμανία να σουτάρουν με 50% μέσα από τη ρακέτα. Είχαμε 45 ημέρες προετοιμασίας. Δεν υπήρχε σημάδι ότι θα παίζαμε έτσι στη διοργάνωση".

Επιμέλεια: Θωμάς Κολοβός, Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube