Μπορεί ένας παίκτης να κερδίσει μια ομάδα σαν την Ιταλία μόνος του; Αν λέγεται Τόνι Πάρκερ, τότε μπορεί. Η Γαλλία κέρδισε με 69-62 τους «ατζούρι», στο πλαίσιο του τέταρτου ομίλου του Ευρωμπάσκετ, χάρη σε 36 πόντους του άσου των Σπερς και με «2 στα 2» προκρίθηκε από τώρα στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Αντίθετα, οι παίκτες του Κάρλος Ρεκαλκάτι θα πρέπει να κερδίσουν την Τετάρτη την Πολωνία στον τελευταίο αγώνα της πρώτης φάσης για να πάρουν το «εισιτήριο». Ο 26χρονος άσος του ΝΒΑ πήρε την ομάδα του από το «χεράκι» στο δεύτερο ημίχρονο και «γύρισε» μόνος του την κατάσταση, την ώρα που οι δύο φορές πρωταθλητές Ευρώπης ήλεγχαν πλήρως την αναμέτρηση. Ο Πάρκερ είχε τη συμπαράσταση του Κίρκσεϊ σε κρίσιμα σημεία, ενώ από τους ηττημένους φάνηκαν περισσότερο οι Μπελινέλι και Μπαρνιάνι. Δηλώσεις Ρεκαλκάτι.

Η Ιταλία αιφνιδίασε, αφού προηγήθηκε με 7-0 και την ίδια στιγμή είχε αφήσει άποντους τους αντιπάλους της για ένα πεντάλεπτο. Ο Πάρκερ αποφάσισε να πάρει το «όπλο» του και πετυχαίνοντας 13 σερί πόντους μείωσε στους τρεις. Οι Ιταλοί έβρισκαν τις λύσεις από την περιφέρεια και βρέθηκαν μπροστά με +9, «κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο στο +5.

Στο δεύτερο ημίχρονο, το σερί 11-3 των παικτών του Κλοντ Μπερζό έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στους «τρικολόρ» και στη συνέχεια η διαφορά πήγε στους 8 πόντους, αφού ο άσος των Σπερς ήταν ασταμάτητος και σκόραρε από παντού, έχοντας άξιο συμπαραστάτη τον Κϊρκσεϊ. Η εμπειρία των «ατζούρι και η κλάση ορισμένων παικτών τους τούς ξαναέδωσε ένα +2 και ένα +3, τρία λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Ένα 12-0 των Γάλλων τους έφερε μπροστά με 69-60, χάρη στις εξάρσεις των Πάρκερ, Κϊρκσεϊ και Πιετρούς, κάτι που οδήγησε στο τελικό +7.


Δεκάλεπτα: 17-20,31-36,51-47,69-62

ΓΑΛΛΙΑ(Μπερζό): Γκομίς ,Πάρκερ 36(8/13δ,4/9τρ,8/9β),Πιετρούς 8,Ντιο 9,Βάις 2(1/6δ,8ρ), ,Σανγκαρέ ,Ντιαβαρά ,Φερσό,Κιρκσέι 11,Τουριάφ 3

ΙΤΑΛΙΑ(Ρεκαλκάτι): Σοράνια 3,Μορτέντε 5,Μπαρνιάνι 16(5/10δ,2/5τρ,6λ),Κροσαριόλ ,Μπουλέρι 11(1/6δ,2/3τρ), Μπελινέλι 15(4/7δ,2/8τρ),Μπαζίλε 1,Μαντσινέλι 7,Μαρκονάτο 2,Ντι Μπέλα ,Γκίγλι 2(9ρ)


Μετά τη λήξη, ο Κάρλος Ρεκαλκάτι τόνισε πως: "Είμαι ικανοποιημένος, επειδή η ομάδα ήταν βελτιωμένη, σε σχεση με το ματς κόντρα στη Σλοβενία. Παρόλα αυτά, είμαι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και με το γεγονός οτι η ομάδα έχασε τον χαρακτήρα της, όταν δεν έπρεπε. Ο Πάρκερ έκανε τη διαφορά για τη Γαλλία".

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube