Από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και από τη Ορεστιάδα μέχρι την Κύπρο(!) ένας απλός καφές γίνεται τρόπος και αφορμή. Τρόπος, απλός και διακριτικός, να δείξουμε την αγάπη και αλληλεγγύη μας. Αφορμή να ‘ρθούμε ακόμα πιο κοντά ο ένας με τον άλλον, σε επίπεδο γειτονιάς, αλλά και ως κοινωνία συνολικά.
Μια κυρία γύρω, στα 50 της χρόνια, πριν λίγες μέρες μπήκε στο συνεργατικό καφενείο «6» στο Θησείο. Στην τσάντα της είχε δύο σπιτικά κέικ. «Σήμερα τα έφτιαξα. Τα έφερα για να τρώνε οι άνθρωποι με το καφεδάκι τους!», είπε και άφησε την Κλειώ, που δούλευε εκείνη την ώρα, εμβρόντητη. Στο ίδιο μαγαζί μια άλλη γλυκύτατη κυρία σχεδόν κάθε εβδομάδα θα πάει με ένα μπολάκι γλυκό του κουταλιού, φτιαγμένο κι αυτό από τα χεράκια της. «Για τους άγνωστους φίλους μας…», θα πει σταθερά.
Λίγες μέρες νωρίτερα, μια κοπέλα μπήκε –πρωί πρωί- στον «Ακροβάτη» αποφασισμένη: «Ήρθα να προπληρώσω έναν καφέ! Δεν θα κάτσω! Να προπληρώσω θέλω μόνο!. Όταν μάλιστα, έμαθε ότι ο προπληρωμένος καφές κοστίζει στον «Ακροβάτη» μόλις 1,5 ευρώ, άλλαξε γνώμη: «Θα πληρώσω δύο τότε!».
Μια παρέα φοιτήτριες από το Πάντειο επέλεξαν την καφετέρια του Βασίλη «Στα Καλά Καθούμενα» επί της οδού Δράκου για να πιουν τον καφέ τους και να κάνουν την κουβέντα τους. Για να μπορούν να κεράσουν εκείνον ή εκείνην που δεν έχει ούτε για καφέ.
Τέτοιου είδους ανθρώπινες ιστορίες ακούμε πολλές καθημερινά πλέον από τα μέσα του Ιουλίου που η πρωτοβουλία «ένας καφές σε περιμένει» έκανε δειλά δειλά τα πρώτα της βήματα στην Αθήνα. Από τότε και μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες έχουν ήδη κεραστεί εκατοντάδες καφεδάκια. Σε όλα τα καταστήματα του δικτύου. Και όλοι μα όλοι φαίνεται να το απολαμβάνουν.
«Στόχος του ‘καφέ που περιμένει’ είναι να λειτουργήσει σε επίπεδο γειτονιάς. Ο γείτονας να κερνάει τον άγνωστό του γείτονα που είναι εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος επειδή τον πνίγει η ανεργία, η έλλειψη απασχόλησης», επισημαίνουν οι άνθρωποι της «σχεδίας». Όλοι μαζί. Ο ένας για τον άλλον.
Ο «καφές που περιμένει» είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό κέρασμα. Είναι μια κοινωνική διαδικασία ολόκληρη. Μια ενέργεια που σημαδοτεί και στοχεύει στην κινητοποίηση όλων μας. Και αυτό ήδη συμβαίνει.
Και στην Κύπρο!
Δεκάδες είναι οι ιδιοκτήτες καφέ απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο(!) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μπουν στο δίκτυο. Ο κ. Χαραλάμπους έχει δυο καφέ στη Λάρνακα της Κύπρου και επικοινώνησε με τα γραφεία της «σχεδίας» να μπουν και τα δύο στο δίκτυο. Κι έτσι θα γίνει.
Ο Κωνσταντίνος από το Ηράκλειο περιμένει «πώς και πώς» να σερβίρει τα πρώτα καφεδάκια. Θεσσαλονίκη, Γιαννένα, Καβάλα, Πύργος, Ορεστιάδα, Χαλκίδα, Ξάνθη, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Σητεία, Πάτρα, αλλά και Αίγινα, Νέα Μάκρη, Καμμένα Βούρλα, Ρόδος. Η λίστα είναι ατελείωτη!
Τα καφέ στην Αθήνα έχουν γίνει ήδη 24 και συνεχίζουμε. Ο «Χαϊνης» στην Κάτω Τούμπα είναι το πρώτο καφέ από την αγαπημένη συμπρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη, που μπαίνει στο δίκτυο.
Στα καφέ του δικτύου υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που δηλώνει τη συμμετοχή σε αυτό το ξεχωριστό δίκτυο αλληλεγγύης («Ενας καφές σε περιμένει» και το λογότυπο της «σχεδίας»). Επίσης, έχουν τυπωθεί ενημερωτικά φυλλάδια (leaflets), αλλά και αφίσες για τη διάδοση του μηνύματος σε όλες τις γειτονιές.
Για κάθε νέο μέλος που θα προστίθεται θα γίνεται σχετική ανάρτηση στη σελίδα της «σχεδίας» στο facebook, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της «σχεδίας», όπου θα υπάρχει ειδική θεματική (www.shedia.gr).
Και βεβαίως, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και μέσα στις σελίδες του περιοδικού μας. Επίσης, εντός του Οκτωβρίου εκτιμούμε ότι θα έχει στηθεί και μια ιστοσελίδα ειδικά και εξαιρετικά αφιερωμένη στην κοινωνία του «καφέ που περιμένει». Θα ανταλλάσουμε ιδέες, γνώμες, εμπειρίες, αλλά και θα ενημερώνουμε για το πού περιμένουν καφεδάκια. Εκεί, θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι, επίσης, και για τις άλλες δράσεις των καφέ που είναι σε αυτό το δίκτυο της αγάπης.
Έκπτωση 35%
Το μόνο αίτημα που απευθύνουμε προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει (όχι δηλαδή, για τον πρώτο που πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο). Συνήθως, κάπου εκεί είναι και η έκπτωση που κάνουν τα καταστήματα για τους καφέδες που είναι «για έξω».
Για κάθε «καφέ που περιμένει» που πληρώνεται, ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη. Επίσης, θα πρέπει μα κάποιο τρόπο (βάζο, πίνακας κ.λπ.) και σε εμφανές σημείο να αναγράφεται ο αριθμός των καφέδων που περιμένουν. Να γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή και, βεβαίως, την ύπαρξη του «καφέ που περιμένει».
Σύντομα η πρωτοβουλία θα επεκταθεί και σε χώρους εστίασης που προσφέρουν φαγητό.
Ακολουθεί η λίστα με τα καταστήματα της Αθήνας (συν το ένα της Θεσσαλονίκης) που συμμετέχουν στο δίκτυο της πρωτοβουλίας «ένας καφές σε περιμένει» (η λίστα ισχύει στις 15/9/13). Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με τα καφέ της περιφέρειας που σερβίρουν συνανθρώπους μας τον καφέ που τους περιμένει.
Αθήνα – Κέντρο
«Loving Family», Ακαδημίας και Βερανζέρου, πλ. Κάνιγγος
«Delish», Ξενοκράτους 23, Κολωνάκι
«Ο ακροβάτης», Μαίζωνος 44 & Ψαρρών 26Α, Μεταξουργείο
«Salt&Sugar», Νεοφύτου Μεταξά 14-16, Μεταξουργείο
«Συνεργατικό καφενείο», Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνος
Συνεργατικό καφενείο «6», Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο
«The bar project», Ηρακλειδών 52, Θησείο
«Βρυσάκι», Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι
«Το περιβολάκι», Αθηναίου 7 πλ. Ηούς, Κάτω Πετράλωνα
«Στα καλά καθούμενα», Δράκου 2, Κουκάκι
«Το Φαληράκι», Φαλήρου 18, Μακρυγιάννη
«Παραδοσιακό καφενείο 1968», Αγίων Πάντων 74, Καλλιθέα
«Verve», Σόλωνος 94, Εξάρχεια
«Μπουμπού», Μπουμπουλίνας 25, Δάφνη
«Σαΐτες», Ιωνίας 45, Ν.Σμύρνη
«14», Αιγαίου 14, Ν.Σμύρνη
Βόρεια Προάστια
«Petite Fleur», πλ. Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι
«Κώνειο», Σωκράτους 23, Χαλάνδρι
«7th Thought», Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι
Επαρχία
«Χαΐνης», Διστόμου 21, Κάτω Τούμπα-Θεσσαλονίκη
Για περισσότερες πληροφορίες:
Περιοδικό δρόμου «σχεδία» &
Καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια»
Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα
Τ: 213 0231220
www.shedia.gr
info@shedia.gr
f: shedia.streetaper
tw: _shedia
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.