Στην περίπτωσή μας, όμως, δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος… Αν-όπως όλα δείχνουν-η Εθνική δεν συνεχίσει την πορεία της στο Ευρωμπάσκετ μετά τη Δευτέρα, θα πρέπει να περιμένει την απόφαση της FIBA για το πού θα δοθούν οι τέσσερις κάρτες ελεύθερης συμμετοχής (wild cards) προκειμένου να πάρει μέρος στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας (30/8-14/9 του 2014).
Τα ελληνικά «όπλα»
Η Ελλάδα έχει βάσιμες ελπίδες να πάρει μία τέτοια κάρτα. Η Εθνική είναι τέταρτη στην κατάταξη της FIBA, πίσω μόνο από ΗΠΑ (που έχουν προκριθεί απευθείας μετά το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο), Ισπανία (που είναι η διοργανώτρια του Μουντομπάσκετ) και Αργεντινή (που εξασφάλισε μία θέση ως τρίτη των Παναμερικανικών Αγώνων που ολοκληρώθηκαν προ ημερών). Παράλληλα, διαθέτει μία ομάδα με ισχυρή παράδοση, παρά τις αποτυχίες των τελευταίων χρόνων, και στηρίζει διαχρονικά το άθλημα. Παράλληλα δεν έχει χρειαστεί ΠΟΤΕ στο παρελθόν να… πέσει στην ανάγκη της FIBA για μία τέτοια κάρτα. Πέραν αυτών των ατού, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, εξακολουθεί να έχει καλές σχέσεις με τη FIBA World (που θα αποφασίσει για τις wild cards), σε αντίθεση με τη FIBA Europe, οι σχέσεις με την οποία έχουν χαλάσει εδώ και κάποια χρόνια.
Ο ισχυρός ανταγωνισμός
Πάντως η Ελλάδα δεν θα πάρει… εύκολα την wild card γιατί έχει να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία μοιράζονται οι κάρτες ελεύθερης συμμετοχής, μπορούν να συμβούν διάφορα. Οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν δεδομένο πως μία κάρτα θα πάρει η Βραζιλία, οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και παράλληλα μόνιμα παρούσα σε όλα τα Μουντομπάσκετ της ιστορίας, ενώ άλλη μία θα πάρει η Κίνα, καθώς πρόκειται για μία τεράστια αγορά που δεν αφήνει αδιάφορη την FIBA. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να αποκλειστεί να δοθεί μία wild card σε αφρικανική ομάδα (παρότι δεν υπάρχει κανένα εθνικό συγκρότημα που θα… λείψει στον κόσμο), αλλά το πιθανότερο είναι οι δύο εναπομείνασες να δοθούν στην Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει κατά βάση τη Ρωσία και την Τουρκία, δύο διόλου αμελητέους αντιπάλους. Πρόκειται για δύο μεγάλα κράτη, που δίνουν πολλά χρήματα στο μπάσκετ (πολλά περισσότερα από την Ελλάδα) και που έχουν επιτυχίες. Η Ρωσία ήταν τρίτη το 2011 στη Λιθουανία και το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η Τουρκία ήταν δευτεραθλήτρια στο Μουντομπάσκετ του 2010, το οποίο και φιλοξένησε. Η λίστα των ισχυρών ανταγωνιστών μπορεί να αυξηθεί αν μείνουν εκτός εξάδας ή επτάδας του Ευρωμπάσκετ ομάδες όπως η Σερβία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Κροατία.
Ο κίνδυνος
Αν η Εθνική ΔΕΝ πάρει wild card το κακό θα είναι διπλό. Πέρα από την απουσία της σε ένα μεγάλο ραντεβού του αθλήματος (και με τις συνεπαγόμενες οικονομικές συνέπειες), όπως είναι το Μουντομπάσκετ, θα χρειαστεί αντ’ αυτού να λάβει μέρος σε προκριματικά που θα γίνουν κατακαλόκαιρο του 2014 για το Ευρωμπάσκετ του 2015. Σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά αμφίβολη η παρουσία μεγάλων ονομάτων της ομάδας (π.χ. Σπανούλης, Ζήσης, Φώτσης, Μπουρούσης) ή ΝΒΑερ όπως ο Κουφός, ο Καλάθης ή ο… Αντετοκούνμπο και πιθανότατα θα είναι αναπόφευκτη μία «βίαια» και ριζική ανανέωση στην ομάδα.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.