sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αδέρφια Ιντσάγκι: Ραντεβού με την ιστορία ή με την ατυχία;

Σιμόνε και Πίπο Ιντσάγκι έχουν φορέσει πλέον τα κοστούμια τους και καθοδηγούν τις Λάτσιο και Μπενεβέντο, αντίστοιχα, με επιτυχία. Βρίσκονται μπροστά, όμως, σε μία απίθανη συγκυρία λόγω της πανδημίας.

Στο ποδόσφαιρο δεν έχουμε δει πολλά αδέρφια να πετυχαίνουν. Τα παραδείγματα δεν είναι τόσα πολλά, λιγοστά θα λέγαμε. Τα αδέρφια Ντε Μπουρ, Τσάρλτον, Λάουντρουπ, Μπαρέζι, Νέβιλ και Αζάρ είναι μερικά παραδείγματα.

Αφήσαμε έξω από αυτά τα αδέρφια Ιντσάγκι. Σιμόνε και Πίπο έκαναν μεγάλες καριέρες, αλλά διαφέρουν σε κάτι άλλο από τους... παραπάνω! Αμφότεροι, είναι προπονητές και μοιάζουν έτοιμοι για το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους που θα τους καταξιώσει. Ο καθένας σε διαφορετική ομάδα, με διαφορετικούς στόχους.

Ο μεν Σιμόνε στην Λάτσιο που διεκδικεί επί ίσις όροις το πρωτάθλημα Ιταλίας μετά από 20 χρόνια, ο δε Πίπο στην Μπενεβέντο που κάνει... πλάκα στην δεύτερη κατηγορία και είναι έτοιμη για την επιστροφή της στην Serie A.

Το flat 3-5-2 της Λάτσιο και το επιθετικό 4-4-2 της Μπενεβέντο

Αμφότεροι, αγωνίζονταν ως επιθετικοί. Στο μυαλό τους είχαν πάντα να βρεθούν στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή, να σπρώξουν την μπάλα στα δίχτυα και να γίνουν ένα... κουβάρι με συμπαίκτες και οπαδούς. Ο Σιμόνε και ο Πίπο, έχουν καταφέρει σε Λάτσιο και Μπενεβέντο, αντίστοιχα, να δημιουργήσουν δύο ομάδες που στηρίζονται στις επιθετικές τους αρετές, στους αυτοματισμούς και στην παραγωγή ποδοσφαίρου.



Ο Σιμόνε έχει διαλέξει ένα flat 3-5-2 για την Λάτσιο, το οποίο δεν το αποχωρίζεται ποτέ. Flat σημαίνει πως τα πέντε χαφ βρίσκονται ουσιαστικά στην ίδια ευθεία, δημιουργώντας ένα τείχος όταν η ομάδα αμύνεται, ενώ όλοι τους συμμετέχουν στην επιθετική λειτουργία. Μεγάλο ρόλο στην Λάτσιο παίζει το λεγόμενο build-up, δηλαδή το χτίσιμο του παιχνιδιού από την άμυνα (και με τη συμμετοχή του τερματοφύλακα) προς την επίθεση. Τα μπακ-χαφ έχουν μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι και παίζουν μεγάλο ρόλο στην δημιουργία φάσεων.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ο ποιοτικότατος χαφ Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς που οργανώνει με μαεστρία όλο το παιχνίδι, ενώ ο Ιντσάγκι έχει βγάλει ορισμένους άσσους από το μανίκι, δημιουργώντας πρωταγωνιστές. Με παίκτες όπως ο Ατσέρμπι, ο Μπάστος, ο Λέιβα και ο Λουίς Αλμπέρτο. Φυσικά, ο Ιμόμπιλε τραβάει όλο το... κουπί και δείχνεις πως είναι ένας serial killer, έχοντας την υποστήριξη των Κορέα και Καϊσέδο. Αναφορά πρέπει να γίνει και στον Στρακόσα, ο οποίος πραγματοποιεί ακόμη μία εξαιρετική σεζόν και δείχνει πως ανήκει στην ελίτ των τερματοφυλάκων, τουλάχιστον στην Serie A.



Ένα φουλ επιθετικό 4-4-2, το οποίο σε ορισμένους αγώνες μπορεί να μετατραπεί είτε σε 4-3-3 είτε σε 4-3-2-1, έχει επιλέξει για την φοβερή και τρομερή Μπενεβέντο, ο Πίπο Ιντσάγκι. Τα δύο γκολ μέσο όρο ανά παιχνίδι είναι ενδεικτικά για τον τρόπο παιχνιδιού της πρωτοπόρου της Serie B και μάλιστα με απόσταση 20 βαθμών από τον δεύτερο! Πίεση ψηλά, πολλές κερδισμένες μπάλες στον χώρο της μεσαίας γραμμής αλλά και στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και επιθετικός πλουραλισμός, συνθέτουν το... σκηνικό! Την ίδια ώρα, η αμυντική λειτουργία της Μπενεβέντο είναι υποδειγματική, δέχεται λιγοστά γκολ και φάσεις και σε αυτό παίζει ρόλο τόσο η τακτική προσέγγιση του Πίπο, όσο και ο εξαιρετικός πορτιέρε Λορέντσο Μοντιπό, που έχει 15 clean sheets.



Στο ρόστερ, υπάρχουν λιγοστά γνωστά ονόματα και αρκετοί παίκτες-εργαλεία, που διψάνε για διάκριση παρότι διαθέτουν εμπειρία! Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καθαρό “εξάρι” ή “κόφτης”, πείτε το όπως θέλετε αλλά μόνο “οκτάρια” που κάνουν την όλη δουλειά. Ο γνώριμος από το πέρασμά του στην ΑΕΚ, Περπαρίμ Χετεμάι, είναι βασικός και αναντικατάστατος, ενώ υπάρχει ο Τέγιο που πέρασε και δεν... ακούμπησε από την Γιουβέντους. Ο Σιαταρέλα είναι πολύπειρος, αλλά έχει λιγοστές συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία με την ΣΠΑΛ και θέλει να επιστρέψει στα... σαλόνια για να δείξει την αξία του, ακόμη και στα 33! Ο Γερμανός χαφ, Γκραγκλ, πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όπως και ο Ιμπρότα, ενώ ο Ρομπέρτο Ινσίνιε, δείχνει πως έχει πάρει και αυτός λίγο από το ταλέντο του αδερφού του Λορέντσο που αγωνίζεται στη Νάπολι.



Ο πολύπειρος φορ Μάρκο Κόντα θέλει να αγωνιστεί ξανά δύο χρόνια στην πρώτη κατηγορία, ενώ οι Μάρκο Σάου και Γκαμπριέλε Μοντσίνι θέλουν να αποδείξουν πως αδικήθηκαν σε Σαμπντόρια και ΣΠΑΛ, αντίστοιχα για τις ευκαιρίες που δεν πήραν. Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Πρώτο βιολί, ο μαέστρος της ομάδας, ο αριστεροπόδαρος και τρομερά ποιοτικός μεσοεπιθετικός Νικολάς Βιόλα. Ο 30χρονος αρχηγός της Μπενεβέντο μετράει 9 γκολ και 6 ασίστ και μοιάζει πιο κοντά από ποτέ στο να αυξήσει τις μόλις 35 συμμετοχές του στην Serie A.

Τα, παρόμοια, αήττητα σερί

Οι δύο ομάδες μοιάζουν πολύ. Μπορεί οι διατάξεις των δύο προπονητών να διαφέρουν, αλλά η κυριαρχία που δείχνουν μέσα στο γήπεδο, η αφόρητη πίεση που ασκούν στους αντιπάλους και τα τρεξίματα που βγάζουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και η επιθετική τους λειτουργία είναι παρόμοια.

Όπως παρόμοια, είναι και τα αήττητα σερί που τρέχουν. Η Λάτσιο, ηττήθηκε τελευταία φορά στο πρωτάθλημα στις 25 Σεπτεμβρίου με 1-0 από την Ίντερ για την 5η αγωνιστική. Έκτοτε, μετράει ένα αήττητο σερί 21 αγώνων, με 17 νίκες, 4 ισοπαλίες και τέρματα 51-18! Αυτό το σερί την έχει φέρει στην δεύτερη θέση, έναν βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο και... ισόβια πρωταθλήτρια τα τελευταία χρόνια Γιουβέντους.



Μία ήττα στο πρωτάθλημα για την Μπενεβέντο, ήρθε στις 26 Οκτωβρίου με το... βαρύ 4-0 από την Πεσκάρα. Από τότε, είναι για 19 διαδοχικές αγωνιστικές χωρίς ήττα, έχοντας 16 νίκες, 3 ισοπαλίες, ενώ τα τέρματα που μετράει σε αυτό το διάστημα είναι 43-8! Αποτέλεσμα αυτού του τρομερού σερί είναι η ομάδα του Πίπο Ινστάγκι να βρίσκεται μόνη πρώτη στη βαθμολογία και στο +20 από την δεύτερη Κροτόνε.



Ομάδες που πρωταγωνιστούν αλλά με μικρότερα μπάτζετ από άλλες

Η Λάτσιο και η Μπενεβέντο, είναι δύο από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής σεζόν στην Ιταλία. Δύο ομάδες που μοιάζουν, δύο ομάδες που στον πάγκο τους κάθονται δύο αδέρφια και δύο ομάδες που έχουν μεγάλους στόχους, τους οποίους βρίσκονται κοντά στο να πετύχουν.



Αμφότερες, δεν διαθέτουν τα μεγαλύτερα μπάτζετ στα πρωταθλήματά τους. Σύμφωνα με το transfermarkt, η συνολική αξία του ρόστερ της Λάτσιο είναι σχεδόν 300 εκατ. ευρώ (298,73) και αποτελεί την έκτη ακριβότερη ομάδα της Serie A. Από πάνω της βρίσκονται οι Μίλαν, Ρόμα, Νάπολι, Ίντερ και Γιουβέντους, ενώ από κάτω της και σε κοντινή απόσταση από αυτή, οι Αταλάντα και Φιορεντίνα.

Από την άλλη μεριά, η Μπενεβέντο διαθέτει το τέταρτο πιο ακριβό ρόστερ της Serie B. Προφανώς, δεν συγκρίνεται με αυτό της Λάτσιο, ούτε σε αξία ούτε σε ποιότητα. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία της πρωτοπόρου της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας είναι σχεδόν 20 εκατ. ευρώ (19,74). Ρόστερ μικρότερης αξίας από Έμπολι, Άσκολι, Περόυτζια, αλλά με διαφορά είκοσι βαθμών από τον δεύτερο που την βλέπει με κυάλια!

Άλλωστε, τα μπάτζετ δεν παίζουν πάντα μπάλα και αυτές οι δύο ομάδες είναι τρανά παραδείγματα!

Το όνειρο των Λατσιάλι, η επιστροφή της Μπενεβέντο και ο κίνδυνος λόγω του κορωνοϊού

Μπορεί η Λάτσιο, λόγω του ότι αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, να έχει αφήσει άπαντες με την πορεία της με το στόμα ανοιχτό, ωστόσο και η προσπάθεια της Μπενεβέντο είναι τρομερό και ίσως μεγαλύτερη, παρότι αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία και έχει μικρότερη αίγλη και προβολή.

Οι Λατσιάλι, έχουν ως όνειρο την επιστροφή στα πρωταθλήματα μετά από 20 χρόνια. Δείχνουν πιο ικανοί από ποτέ να το καταφέρουν, έχοντας στον πάγκο τους τον Σιμόνε Ιντσάγκι. Τον άνθρωπο που ήταν στην Λάτσιο που κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα, συνεισφέροντας με επτά γκολ, τη σεζόν 1999-00, αφήνοντας την Γιουβέντους έναν βαθμό πίσω της.



Από την άλλη μεριά, η Μπενεβέντο έχει διαφορά 20 βαθμών από την δεύτερη θέση και το μόνο που απομένει, είναι το τυπικό της υπόθεσης για να επιστρέψει στα σαλόνια του ιταλικού πρωταθλήματος. Εκεί, όπου έχει αγωνιστεί μόλις μια φορά πριν από δύο χρόνια και στο τέλος της σεζόν (2017-18) υποβιβάστηκε ως τελευταία, συγκεντρώνοντας μόλις 21 βαθμούς. Μόλις πέντε παίκτες υπάρχουν στο ρόστερ από τότε, με τους Βιόλα και Κόντα να το έχουν πάρει... πατριωτικά και να βγαίνουν μπροστά φέτος, ώστε ο σύλλογος να επιστρέψει στην Serie A.

Αμφότεροι, μέχρι πριν από ενάμιση μήνα ήταν μια ανάσα από το όνειρο! Η Γιουβέντους ένιωθε καυτή την ανάσα της... πεινασμένης Λάτσιο, η οποία καθήλωνε με το ποδόσφαιρό της. Η Μπενεβέντο από την μεριά της έκανε... πάρτι στην δεύτερη κατηγορία και περίμενε την μαθηματική επικύρωση για να επιστρέψει. Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε τον κόσμο και έπληξε όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη, την Ιταλία.



Τα σενάρια, πλέον, πάνε και έρχονται. Η επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο μοιάζει πιθανή. Εάν, όμως, αργήσουν να πέσουν δραματικά τα νούμερα των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ιταλία, υπάρχει και το σενάριο της οριστικής διακοπής. Κάτι που μπορεί να στερήσει στην Λάτσιο τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και στην Μπενεβέντο την επιστροφή στην πρώτη κατηγορία.

Σενάριο που δεν θέλει να σκέφτεται ούτε ο Σιμόνε, ούτε ο Πίπο. Γιατί μέχρι πριν λίγες ημέρες, είχαν ραντεβού με την ιστορία και έμοιαζαν έτοιμοι να πετύχουν την σπουδαιότερη στιγμή της μέχρι τώρα προπονητικής τους καριέρας. Πλέον, περιμένουν με αγωνία την ιταλική κυβέρνηση. Θα τους επιτρέψει να βγουν... ραντεβού με την επιτυχία ή θα φάνε «χυλόπιτα» και το μόνο ραντεβού που θα έχουν, θα είναι με την ατυχία;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x