sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Α.Ο Θήρας, μια ομάδα… ηφαίστειο!

Η ομάδα της Σαντορίνης αποτελεί μια όαση στο χώρο του βόλεϊ γυναικών και το sportfm.gr ταξίδεψε στο νησί του Αιγαίου, τη γνώρισε και σας την παρουσιάζει.

Η Σαντορίνη του χειμώνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του καλοκαιριού. Οι τουρίστες λιγοστεύουν και οι ντόπιοι ασχολούνται με τις ετοιμασίες της επόμενης τουριστικής περιόδου. Αυτό όμως που ζεσταίνει τις καρδιές των κατοίκων τον χειμώνα, πέρα από το ηλιοβασίλεμα (που παραμένει μαγευτικό στα Φηρά), είναι η ομάδα βόλεϊ γυναικών του νησιού, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφει τη μια επιτυχία μετά την άλλη.

Το sportfm.gr ταξίδεψε στην Σαντορίνη και γνώρισε από κοντά την ομάδα του Α.Ο Θήρας. Μιλώντας με τον πρόεδρο, τον προπονητή αλλά και την αρχηγό της ομάδας κατάλαβε γιατί μια ομάδα σε ένα νησί του Αιγαίου έχει ταράξει τα νερά του βόλεϊ γυναικών.

Αποστολή στην Σαντορίνη: Γρηγόρης Ποζιός

Η… έκρηξη της ομάδας (και ευτυχώς όχι του ηφαιστείου) έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Την άνοιξη του 2012 κάποιοι άνθρωποι με έντονη την αγάπη τους για τον αθλητισμό και το βόλεϊ δημιούργησαν τον Α.Ο Θήρας. Στόχος τους ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα που να πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα των Κυκλάδων αλλά και να διατηρεί τμήματα υποδομής ώστε να αθλούνται τα παιδιά του νησιού.

Από την πρώτη χρονιά ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια και η ομάδα κατάφερε να ανέβει μέσα από αγώνες μπαράζ στην Α2, στην οποία δεν έμεινε περισσότερο από μια χρονιά. Μέσα από προγραμματισμένη δουλειά πήρε την άνοδο για την Α1. Το «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» βρήκε την απόλυτη εφαρμογή στον Α.Ο Θήρας και σκόρπησε ρίγη ενθουσιασμού στους διοικούντες και τους φιλάθλους.

Η παρθενική παρουσία του Α. Ο Θήρας στην Α1 (2014-15) άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς έχασε την είσοδο στην τετράδα και τα πλέι οφ του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, μόλις για ένα βαθμό. Φέτος, μέχρι στιγμής, είναι στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας κερδίσει τον 2ο Παναθηναϊκό με 3-2.

Για την πορεία της ομάδας, τα τμήματα υποδομής αλλά και τους στόχους που έχουν θέσει μιλήσαμε με τον πρόεδρο, Γιώργο Σκοπελίτη, τον προπονητή (και υπεύθυνο των ακαδημιών) Αποστόλη Οικονόμου αλλά και την αρχηγό της ομάδας Νίκη Μουντάκη.

Για την πορεία της ομάδας αυτά τα 3 χρόνια και το ενδεχόμενο να αγωνίζεται από τη νέα σεζόν στην Ευρώπη:

Γιώργος Σκοπελίτης: Δεν το φανταζόμασταν ποτέ. Όταν ξεκινήσαμε την ομάδα ο βασικός στόχος ήταν να βρούνε διέξοδο κάποια κορίτσια που ήθελαν να ασχοληθούν λίγο πιο οργανωμένα με το βόλεϊ. Στην πορεία θέλοντας να μαζέψουμε και άλλο κόσμο είπαμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε μια διάκριση έστω σε τοπικό επίπεδο ώστε να μπορέσουν να έρθουν περισσότερα παιδιά κοντά στο άθλημα του βόλεϊ. Βέβαια τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, η μια επιτυχία μας έκανε να κυνηγήσουμε και τις επόμενες και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Αποστόλης Οικονόμου: Η αλήθεια είναι ότι ο Α.Ο Θήρας, για μας τους ανθρώπους του βόλεϊ, ήταν ένα μεγάλο μπαμ! Ήταν μια ομάδα που ήρθε και ταρακούνησε τα νερά στο χώρο του γυναικείου βόλεϊ. Από την άποψη ότι σε δύο χρόνια έκανε δυο ανόδους αλλά και στην Α1 έκανε πέρυσι μια πολύ καλή πορεία, έχοντας μάλιστα στόχο την πρώτη πεντάδα. Ήταν κάτι που δημιούργησε προσδοκίες αλλά ήταν και κάτι ασυνήθιστο για κάθε ομάδα που είναι περισσότερα χρόνια στο χώρο.

Νίκη Μουντάκη: Αν σκεφτείς ότι η ομάδα ιδρύθηκε το 2012, η άνοδος στην Α1 και το να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν περνούσε καν από τα μυαλό μου όταν ήρθα ότι μπορεί να αγωνιστούμε στην Ευρώπη. Ήταν ένα ρίσκο που πήρα εκείνη την περίοδο και είπα ότι θα πάω να δοκιμάσω και ελπίζω να καταφέρουμε να πάρουμε το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Για το τι έφερε έναν καταξιωμένο προπονητή σε μια ομάδα πολύ νέα στο χώρο του βόλεϊ γυναικών:

Αποστόλης Οικονόμου: Εδώ με έφερε το όραμα και το κίνητρο των ανθρώπων που ασχολούνται με την ομάδα. Πραγματικά υπάρχει στον σύλλογο μια σοβαρή διοίκηση με επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό του νησιού. Είναι άνθρωποι που έχουν όραμα για τον Α. Ο Θήρας και αυτό το όραμα το δίνουν και στις συνθήκες. Εμείς οι προπονητές αυτό είναι που ψάχνουμε, τις συνθήκες. Συνθήκες τέτοιες ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε απερίσκεπτοι και να δείχνουμε το έργο μας.

inner

Για τους φετινούς στόχους του Α.Ο Θήρας:

Αποστόλης Οικονόμου: Φέτος δουλεύουμε σκληρά από την αρχή της χρονιάς. Καταφέραμε να έχουμε ένα πολύ καλό ρόστερ σε σχέση με το μπάτζετ που είχαμε. Το «κάθε χρόνο και ψηλότερα» που λέει η διοίκηση το ενστερνιζόμαστε και εμείς οι προπονητές αλλά και οι παίκτριες. Σίγουρα ο στόχος είναι να είμαστε πάνω από την 5η θέση, και θέλουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας να μπούμε στην τετράδα. Αν αυτό συνδυαστεί και με ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο ή με έναν τελικό αυτό θα είναι ευχής έργον. Αλλά πάντα πρώτος στόχος παραμένει η τετράδα.

Νίκη Μουντάκη: Ο φετινός στόχος από την αρχή είναι μια θέση στην τετράδα και ότι καλύτερο έρθει από εκεί και πέρα είναι σημαντικό. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην τρίτη θέση και ελπίζουμε γιατί όχι να αναρριχηθούμε και στην δεύτερη.

Για την νίκη στον α’ γύρο επί του Παναθηναϊκού:

Νίκη Μουντάκη: Ήταν μια πάρα πολύ σημαντική νίκη καθώς ήταν η πρώτη απέναντι σε μια τόσο μεγάλη ομάδα. Βέβαια είχαμε κερδίσει και την ΑΕΚ πέρσι αλλά είναι γεγονός ότι έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια. Ήταν η πρώτη υπέρβαση και μας έδωσε πίστη ότι μπορούμε να παίξουμε ακόμα καλύτερο βόλεϊ. Από την άλλη ο κόσμος σε εκείνο το παιχνίδι γέμισε το γήπεδο και η νίκη τους έδωσε κίνητρο να μείνουν κοντά στην ομάδα.

inner

Για την στήριξη του κόσμου στο γήπεδο αλλά και των ανθρώπων της διοίκησης:

Γιώργος Σκοπελίτης: Η Σαντορίνη δεν είναι μόνο ο τουρισμός όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Οι άνθρωποι εδώ αγαπάνε τον αθλητισμό και δεν έχουν αν θέλετε και τις διεξόδους για αυτή την αγάπη. Μέσα σε αυτά τα 3-4 χρόνια ο κόσμος έμαθε την ομάδα και την αγκάλιασε. Πλέον τους έχει γίνει συνήθεια το γήπεδο κάθε 15 μέρες και έρχονται να ευχαριστηθούν το παιχνίδι.

Αποστόλης Οικονόμου: Ήταν μια έκπληξη για μένα καθώς όλο το νησί έχει αγκαλιάσει την ομάδα και πέρυσι και φέτος και αυτό σου δίνει κίνητρο να δουλεύεις ακόμα περισσότερο και να αποδίδεις καλύτερα. Εμείς έχουμε τη στήριξη του κόσμου και την θέλουμε ακόμα περισσότερο, για αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι απέναντί τους να τα δίνουμε όλα σε κάθε παιχνίδι.

Νίκη Μουντάκη: Θέλουμε τη στήριξη του κόσμου, καθώς πολλά παιχνίδια που κρίθηκαν στη λεπτομέρεια δεν ξέρω αν θα τα κερδίζαμε χωρίς αυτούς. Η ατμόσφαιρα είναι φανταστική, νομίζω ότι μετά την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό έχουμε την καλύτερη έδρα. Το νησί είναι γεγονός ότι είναι από τους τοπ προορισμούς παγκοσμίως και οι άνθρωποι που έχουν πλαισιώσει την ομάδα βοηθάνε πάρα πολύ με ότι και αν χρειαστούμε.

Για το πώς είναι η ζωή στην Σαντορίνη τους χειμερινούς μήνες και αν ήταν εύκολο να πειστούν αθλήτριες υψηλού επιπέδου να έρθουν στην ομάδα:

Γιώργος Σκοπελίτης: Αυτό ήταν το στοίχημα της περσινής χρονιάς καθώς δεν ήταν εύκολο ως νεοφώτιστη ομάδα να προσελκύσεις αθλήτριες σε ένα νησί που δεν είχε παράδοση στο βόλεϊ. Έπρεπε λοιπόν να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας υγιής σύλλογος και ότι αυτά που υποσχόμασταν θα τηρηθούν. Με την περσινή μας πορεία δείξαμε ότι πετύχαμε τους στόχους που είχαμε βάλει και σε συνεργασία πάντα με έναν έμπειρο προπονητή όπως είναι ο κ. Οικονόμου που αποτέλεσε πόλο έλξης για αθλήτριες Ελληνίδες αλλά και ξένες, καταφέραμε να σχηματίσουμε το ρόστερ όπως θέλαμε. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το ότι ο κόσμος αγκαλιάζει την ομάδα και δείχνουμε ότι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και πέρα από τους αγωνιστικούς στόχους οι αθλήτριες περνάνε όμορφα.

Αποστόλης Οικονόμου: Κάποιοι ίσως να απαντούσαν ότι η ζωή είναι δύσκολη, αλλά νομίζω πως οι συνθήκες αρμόζουν σε επαγγελματίες που κάνουν καθημερινά σκληρή προπόνηση σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές αλλά αυτά που μας αφορούν τα έχουμε όλα. Μέσα από την ηρεμία του νησιού κερδίζουμε τη συγκέντρωση που θέλουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Νίκη Μουντάκη: Εγώ προτιμώ τη Σαντορίνη το χειμώνα που δεν έχει πολύ κόσμο. Έχει απίστευτες ομορφιές το νησί και ειδικά το χειμώνα σου δίνει μεγάλη ηρεμία. Ειδικά εμείς με το πρόγραμμα που έχουμε δεν θέλουμε πολλές εξόδους. Είναι και ένας λόγος για τον οποίο ερχόμαστε πιο κοντά με τις συμπαίκτριες μου.

inner

Για τα τμήματα υποδομής της ομάδας και αν ονειρεύονται να δούν κάποια στιγμή κοπέλες από το νησί να απαρτίζουν την γυναικεία ομάδα:

Αποστόλης Οικονόμου: Πάντα όταν πηγαίνεις σε ένα σύλλογο υπάρχει ένας βραχυπρόθεσμος αλλά και ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Ο μακροπρόθεσμος στόχος λοιπόν είναι να μπαίνουν σιγά-σιγά στην γυναικεία ομάδα παιδιά από τη Σαντορίνη και για αυτό ανέλαβα τον σχεδιασμό στα τμήματα της ακαδημίας. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Πολλά κορίτσια μεγαλώνοντας θα αναγκαστούνε να φύγουν για σπουδές, οπότε θέλει υπομονή. Θα πρέπει να περιμένουμε την κατάλληλη φουρνιά. Εμείς πηγαίνουμε στα σχολεία και διαλέγουμε τα πιο ταλαντούχα και τα πιο ψηλά παιδιά, γιατί κακά τα ψέματα το βόλεϊ είναι «ρατσιστικό» άθλημα. Είναι μέλημα και δικό μου αλλά και της διοίκησης να δούμε κάποια στιγμή παιδιά από τις ακαδημίες στην δωδεκάδα της γυναικείας ομάδας.

Νίκη Μουντάκη: Από τον πρώτο κιόλας χρόνο αλλά κυρίως από την στιγμή που ήρθε ο κ. Οικονόμου στην ομάδα έχει γίνει μια προσπάθεια να γίνεται καλύτερη δουλειά και στα τμήματα υποδομής. Θέλουμε κάποια στιγμή να δούμε κορίτσια από τα τμήματα να πλαισιώνουν τη γυναικεία ομάδα. Μέχρι στιγμής έχουμε πάνω από 100 παιδιά στις ακαδημίες και ελπίζουμε κάποια στιγμή να είναι κάποια κορίτσια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x