Stories

Σάσα Βεζένκοφ: O MVP επιστρέφει στο λιμάνι του και κάνει τον Ολυμπιακό τρομακτικό!

Ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε την απόφαση να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και το sport-fm.gr απαριθμεί τα όσα θα προσφέρει στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Σάσα Βεζένκοφ: Επιστρέφει στο λιμάνι του και κάνει τον Ολυμπιακό τρομακτικό

Μετά από μία σεζόν στην πορεία της οποίας ο ενθουσιασμός εξαφανίστηκε σταδιακά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η είδηση που περίμενε κάθε οπαδός του Ολυμπιακού τον επανέφερε μονομιάς. Μετά από έναν χρόνο στην... ξενιτιά, ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε οριστικά την απόφαση να επιστρέψει στο «λιμάνι» του, κάτι που καθιστά τους (ούτως ή άλλως ποιοτικούς) Πειραιώτες σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό σύνολο!

Ο Ολυμπιακός ενισχύεται αγωνιστικά και επικοινωνιακά


Με μία πρώτη ματιά στο ρόστερ του Ολυμπιακού, κάποιος μπορεί να είχε την άποψη ότι δεν χρειάζεται ενίσχυση στη θέση «4». Ο Άλεκ Πίτερς προέρχεται από μία πολύ ικανοποιητική σεζόν, ενώ ο Φίλιπ Πετρούσεφ επίσης έδειξε στοιχεία σπουδαίου παίκτη σε μεγάλη διάρκεια της χρονιάς. Παρόλα αυτά, όταν έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις έναν παίκτη που πριν έναν χρόνο είχε αναδειχθεί MVP της Ευρωλίγκας, αλλά και που έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον οργανισμό και τον προπονητή του, τότε δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να σκεφτείς.

Το μοναδικό επιχείρημα που χρειάζεται είναι η παράθεση των αριθμών του Βεζένκοφ τη σεζόν 2022-23 στην Ευρωλίγκα. Ο Βούλγαρος φόργουορντ μέτρησε 17,6 πόντους ανά παιχνίδι με 66% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα, ενώ παράλληλα μάζεψε κατά μέσο όρο 7,1 ριμπάουντ. Κι όλα αυτά, σε ένα σύνολο γεμάτο πρωταγωνιστές, που έφτασε μέχρι τον τελικό και ηττήθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μιας και μιλήσαμε για τον τελικό, ο Σάσα μέτρησε εκεί 29 πόντους και 9 ριμπάουντ!



Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο θα αναλυθεί και παρακάτω, αξίζει μία αναφορά και στο επικοινωνιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είδαν τον μεγάλο τους αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό, να ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό, κερδίζοντας τα δύο μεγάλα τρόπαια και βάζοντας τους Πειραιώτες σε μία μικρή εσωστρέφεια. Οι «πράσινοι» έκαναν τη μία μεγάλη μεταγραφή μετά την άλλη, ενώ αντίθετα στο «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού υπήρχε μία μικρή «γκρίνια» σχετικά με την ενίσχυση της ομάδας.

Όλα αυτά πήγαν... περίπατο μετά την είδηση της επιστροφής του Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ αποτελούσε τον διακαή πόθο κάθε οπαδού της ομάδας του Πειραιά από την ολοκλήρωση της σεζόν, επομένως τώρα μπορεί να επικρατήσει ακόμη μεγαλύτερη ηρεμία όσον αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό, καθώς η πίεση έδωσε τη θέση της στον ενθουσιασμό ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Το ανανεωμένο depth chart και το βελτιωμένο ατομικό ταλέντο




Μετά τις τρεις πρώτες κινήσεις του Ολυμπιακού μεταγραφικά (Βιλντόσα, Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ), και αυτή του Κίναν Έβανς που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί με τον στόχο ο παίκτης να επιστρέψει μετά τον σοβαρό του τραυματισμό στις αρχές του 2025, είναι φανερό πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έμαθε από τα... λάθη του. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν, ανεξάρτητα του γενικότερου επιπέδου τους, έχουν ως κοινό στοιχείο την ατομική ποιότητα και την ικανότητα να δημιουργήσουν πράγματα για τον εαυτό τους, κάτι που έλειψε πολύ την περασμένη σεζόν.

Φυσικά, ο Σάσα δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει μετά από τρίπλα, όπως οι Ντόρσεϊ και Έβανς, ή το εντυπωσιακό κάθετο παιχνίδι του Βιλντόσα. Παρόλα αυτά, ο Βούλγαρος φόργουορντ δημιουργεί με άλλον τρόπο για τον εαυτό του, και συγκεκριμένα με το εντυπωσιακό off-ball παιχνίδι που διαθέτει, το οποίο τον καθιστά ένα επιθετικό «υπερόπλο». Το γεγονός, μάλιστα, πως θα ενταχθεί σε ένα σύνολο το οποίο γνωρίζει πολύ καλά, σημαίνει πως οι αυτοματισμοί δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Γενικότερα, αν κοιτάξει κανείς το ανανεωμένο depth chart του Ολυμπιακού, μπορεί πολύ εύκολα να παρατηρήσει τη μεγαλύτερη ποικιλία που υπάρχει στην επίθεση. Ο επιθετικά «μονόπλευρος» Αϊζάια Κάνααν αντικαταστάθηκε από τον απρόβλεπτο και πιο πλήρη Ντόρσεϊ. Ο Βιλντόσα, ακόμη και αν απογοήτευσε στον Παναθηναϊκό, μπορεί να δώσει μια φρέσκια «πνοή» στη δημιουργία με το «βιρτουόζικο» και επίσης απρόβλεπτο παιχνίδι του. Και φυσικά ο Έβανς, αναλόγως το πώς θα επιστρέψει, είναι ένας ικανότατος σκόρερ ατομικής ενέργειας, όχι τόσο high volume όπως ο Μάικ Τζέιμς ή ο Κέντρικ Ναν, αλλά αυτού του βεληνεκούς.

Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε, φυσικά τον Βεζένκοφ, αλλά και τον Φίλιπ Πετρούσεφ, ο οποίος επίσης έχει σπουδαίες δυνατότητες στο να δημιουργεί πράγματα για τον εαυτό του. Ο Ολυμπιακός διαθέτει πλέον ένα πολύ πιο ισορροπημένο σύνολο, το οποίο μπορεί να επαναφέρει την επίθεση στα στάνταρ της σεζόν 2022-23 αλλά να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα και την άμυνα της ομάδας. Και φυσικά, υπάρχει πιθανότατα μία ακόμη κίνηση στα «φτερά» που αναμένεται...

Guards: Τόμας Γουόκαπ, Λούκα Βιλντόσα, Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Kίναν Έβανς (;).
Forwards: Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ ΜακΚίσικ, Σάσα Βεζένκοφ, Άλεκ Πίτερς, Φίλιπ Πετρούσεφ.
Centers: Μουσταφά Φαλ, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Μόουζες Ράιτ

Στα φαβορί για την Ευρωλίγκα, διπλά ενισχυμένος στο πρωτάθλημα




Φυσικά, η απόκτηση του Σάσα Βεζένκοφ καθιστά τον Ολυμπιακό και πάλι ένα από τα φαβορί για την Ευρωλίγκα. Όχι πως έπαψε ποτέ να είναι τέτοιο, άλλωστε στη σεζόν που ολοκληρώθηκε τερμάτισε στην τρίτη θέση της διοργάνωσης παρόλο που έχασε τον Βούλγαρο φόργουορντ αλλά και τον Σλούκα. Όμως, η επιστροφή αυτή επαναφέρει την... ορμή στους Πειραιώτες, οι οποίοι κάνουν το «μπαμ» του καλοκαιριού και αφήνουν πίσω τους τα όποια «κακώς κείμενα» έλαβαν χώρα την περασμένη χρονιά.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο τι σημαίνει η απόκτηση του Σάσα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το «αγκάθι» της απουσίας ποιοτικών παικτών με ελληνικό διαβατήριο ήταν πολύ μεγάλο για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, η οποία αναγκάστηκε να παίξει στους τελικούς χωρίς τρεις ξένους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν (Ράιτ, Σίκμα, Μπραζντέικις).

Πλέον, οι Πειραιώτες διαθέτουν μία πολύ ικανοποιητική εξάδα παικτών με ελληνικό διαβατήριο, η οποία σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να αγωνίζονται με αποδυναμωμένο ρόστερ στο πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους Τόμας Γουόκαπ, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Παπανικολάου. Σίγουρα πρόκειται για ισχυρή βελτίωση σε σχέση με την «καταναγκαστική» παρουσία στο ρόστερ παικτών όπως ο Μιχάλης Λούντζης και ο Γιώργος Τανούλης, που δεν μπορούσαν να προσφέρουν καμία λύση στην ομάδα στους τελικούς.

Φροντ λάιν που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί




Αυτό που βγάζει «μάτι» πλέον στον Ολυμπιακό είναι η πληρότητα στις θέσεις «4» και «5». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας διαθέτει τρομερές λύσεις, αφού στα φόργουορντ υπάρχουν ο Σάσα Βεζένκοφ, ο Άλεκ Πίτερς και ο Φίλιπ Πετρούσεφ, ενώ στο «5» οι Μουσταφά Φαλ, Νίκολα Μιλουτίνοφ και Μόουζες Ράιτ!

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από την αριθμητική πληρότητα, ο Έλληνας κόουτς θα μπορεί να πειραματιστεί και με πολλά διαφορετικά σχήματα. Ο Πετρούσεφ είναι ένα «γαλλικό κλειδί» που μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις, ο Πίτερς έχει τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να αγωνιστεί και στο «3», ενώ η προσθήκη του Βεζένκοφ προσθέτε στο «μείγμα» έναν ελίτ σουτέρ αλλά και cutter που θα απελευθερώσει την επίθεση του Ολυμπιακού, η οποία αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα» του στο μεγαλύτερο κομμάτι της περασμένης σεζόν.

Πράγματι, παρόλο που το σουτ είναι το κορυφαίο στοιχείο του παιχνιδιού του, αυτό που κάνει τον Βεζένκοφ εξαιρετικά χρήσιμο για τον Μπαρτζώκα είναι η ικανότητά του να κινείται διαρκώς, να κόβει προς το καλάθι ή να βγαίνει από τα σκριν να εκτελέσει. Αυτό θα βελτιώσει πολύ το flow της επίθεσης των Πειραιωτών, η οποία έπασχε από στατικότητα μετά την απώλεια του Βούλγαρου αλλά και του Κώστα Σλούκα το περσινό καλοκαίρι.

Πέρα από όλα αυτά, βέβαια, ο Βεζένκοφ βάζει στο «τραπέζι» για τον Ολυμπιακό και την προσωπικότητά του. Οι Πειραιώτες ήταν μία πολύ καλή ομάδα στην αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε, όμως δυσκολεύονταν να βρουν τον παίκτη που θα βγει μπροστά στις λεγόμενες «ειδικές καταστάσεις». Ο Σάσα έχει αποδείξει πως μπορεί να το κάνει, επομένως οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκουν και πάλι έναν «go-to-guy» μετά από μία χρονιά που τους έλειψε όσο ποτέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x