Και ξαφνικά… Ομέρ Γιουρτσεβέν. Ο Τούρκος σέντερ, που βαπτίστηκε έτσι από τον δικό μας Όμηρο, είναι μια από τις όχι πολλές καλές λύσεις στην αγορά των free agents και ο Εργκίν Αταμάν παραδέχτηκε πως του αρέσει και εξετάζει την περίπτωση απόκτησής του. Στα 26 του, ο ύψους 2,13μ. σέντερ δεν βρίσκει την πρόταση και τον ρόλο που θέλει στο ΝΒΑ και είναι αρκετά πιθανό να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά από οκτώ χρόνια. Ποιος είναι όμως ο παίκτης που έβγαλε στη σέντρα ο Ομπράντοβιτς πριν καν… ενηλικιωθεί, που έβγαλε από τα ρούχα του ακόμη και τον Αταμάν, αλλά έχει δείξει-έστω και σποραδικά-εξαιρετικά στοιχεία παίκτη;
Έκανε «κρότο» στα 16 του
Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν, γεννημένος στην Τασκένδη από Τούρκους γονείς, δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με τίποτε άλλο όταν από εφηβική ηλικία ξεπερνούσε κατά πολύ τα 2,00μ. Πέρασε από το βόλεϊ και την κολύμβηση, είχε και πάντα έχει μεγάλη αγάπη το σκάκι, αλλά η φυσική του κλίση ήταν το μπάσκετ, με το οποίο άρχισε να ασχολείται στα οκτώ του και πιο… σοβαρά από τα δώδεκα. Η πρώτη του παράσταση σε διεθνές επίπεδο ήρθε στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2014, όταν με 15,1 πόντους, 8,1 ριμπάουντ και 1,7 τάπες κατά μέσο όρο, οδήγησε την Τουρκία στην τέταρτη θέση και ο ίδιος κέρδισε παρουσία στην καλύτερη πεντάδα μιας διοργάνωσης στην οποία συμμετείχαν παίκτες όπως οι Μούσα, Σεντεκέρσκις και Χάρτενσταϊν.
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν άργησε να αντιληφθεί τι διαμάντι είχε στα χέρια του χαρίζοντάς του το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα τον Μάρτιο του 2015. Ο νεαρός Τούρκος μπήκε για τα καλά στο μάτι των Αμερικανών, όταν τον Οκτώβριο σε φιλικό της Φενέρμπαχτσε με τους Νετς στο Μπρούκλιν έπαιξε 15 λεπτά και βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει (!) 101-96 με 8 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1 τάπα. Μάλιστα σε εκείνο το ματς είχε συμπαίκτη τον… Κώστα Σλούκα, που είχε 11 πόντους, 11 ασίστ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα.
Αυτό ήταν! Ο Γιουρτσεβέν ήταν πλέον στα ραντάρ scouts και ομάδων ΝΒΑ, τα κολέγια έκαναν ουρά προσφέροντας υποτροφίες και η πρόσκληση στο Jordan Classic, που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα prospects στον κόσμο, ήταν φυσικό επακόλουθο.
Η ρήξη με τον Ομπράντοβιτς
Ήταν Φεβρουάριος του 2016, όταν ο Γιουρτσεβέν ταξίδεψε για το Τορόντο, προκειμένου να λάβει μέρος σε πρόγραμμα του ΝΒΑ. Αυτό έβγαλε από τα ρούχα του τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος δημοσίως «έκραξε» τον Τούρκο. Ο Σέρβος τεχνικός, είναι αλήθεια, δεν υπολόγιζε στα βασικά του πλάνα τον πιτσιρικά που είχε ήδη πάρει την απόφαση να πάει σε κολέγιο, ωστόσο μαζεμένοι τραυματισμοί στους ψηλούς εκείνη την περίοδο έκαναν τον «Ζοτς» να πέσει στην ανάγκη του. «Με τον Άντιτς εκτός λόγω τραυματισμού, ούτε καν μας ρώτησε αν θα τον χρειαζόμασταν. Κι ας έφευγε μετά. Γιατί δεν το έκανε; Είναι πολύ απλό. Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η ομάδα και τι θα κάναμε. Τον νοιάζει μόνο ο εαυτός του. Για εκείνον η ομάδα δεν υπάρχει. Το καλοκαίρι, η ομάδα τού προσέφερε ένα εξαιρετικό πενταετές συμβόλαιο, το οποίο -αφού σκέφτηκε για δύο μήνες- απέρριψε. Ήταν μια εξαιρετική πρόταση. Ξέρετε κάτι; Έφυγε για το Τορόντο κι ούτε ένα "γεια" δεν είπε σε κάποιον. Όλα έχουν μια εξήγηση στη ζωή. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα τελικά. Με εξαίρεση τον Ντόντσιτς της Ρεάλ Μαδρίτης, ξέρετε άλλο παιδί στην ηλικία του που παίζει τόσο πολύ στο κορυφαίο επίπεδο; Θα σας πω εγώ: δεν υπάρχει άλλος". Όταν ήρθα στην ομάδα, τον έβαλα να παίξει σε ένα φιλικό με τους Θάντερ, ενώ ήταν μόλις 15 ετών. Κι η απάντησή του σε αυτό ποια είναι; Τον εμπιστεύτηκα κι αυτός με απογοήτευσε», ήταν τα σκληρά λόγια του Ομπράντοβιτς.
Ο Γιουρτσεβέν ενημερώθηκε γι’ αυτά φτάνοντας στο Τορόντο και ανοίγοντας το κινητό του αντίκρισε και πάρα πολλά υβριστικά ή και απειλητικά μηνύματα από θερμοκέφαλους οπαδούς της Φενέρ που τον αποκαλούσαν προδότη. Η δική του εκδοχή για την ιστορία είναι διαφορετική από του προπονητή του, βέβαια. «Ήταν άδικη η επίθεση του κόουτς. Ενημερώθηκα για την πρόσκληση από τις ΗΠΑ μέσω της διοίκησης, πήρα άδεια από την ίδια την ομάδα και εκείνοι μου έκλεισαν τα εισιτήρια και μου έβγαλαν τη visa μήνες πριν. Ποτέ κανείς δεν μου είπε πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα μέχρι αυτές τις δηλώσεις. Ίσως ενοχλήθηκε που δεν ήθελα να υπογράψω πενταετές συμβόλαιο με τη Φενέρ. Όμως εγώ δεν κρατάω κακία», είπε ο Γιουρτσεβέν εξηγώντας την απόφασή του να πάει σε κολέγιο των ΗΠΑ. «Η πρόταση της Φενέρ ήταν πολύ τιμητική και θα έλυνε πολλά προβλήματα για μένα και την οικογένειά μου. Όμως ήθελα να σπουδάσω, είχα αυτή την ανατροφή από το σπίτι μου και αποφάσισα να πάω στην Αμερική», πρόσθεσε.
Στο ΝΒΑ από… άλλο δρόμο
Τα πράγματα στις ΗΠΑ δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως τα ονειρευόταν ο Γιουρτσεβέν. Μετά από μια δύσκολη πρώτη σεζόν στο NC State, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στη δεύτερη σεζόν του μετρώντας 13,5 πόντους, 6,7 ριμπάουντ και 1,8 τάπες κατά μέσο όρο. Τότε αποφάσισε να μετακομίσει στο Georgetown, ένα κολέγιο με τεράστια παράδοση στην ανάδειξη σέντερ. Βάσει κανονισμών έμεινε έναν χρόνο εκτός NCAA, αλλά το 2019/20 έδειξε το ταλέντο του έχοντας 15,5 πόντους, 9,8 ριμπάουντ, 1,2 ασίστ και 1,5 τάπες σε 27,3 λεπτά κατά μέσο όρο. Η επιλογή του να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ, ωστόσο, δεν βγήκε αφού αγνοήθηκε από τις ομάδες του ΝΒΑ.
Για τον επόμενο ενάμιση χρόνο πάλεψε να βρει θέση στο ΝΒΑ, αρχικά μέσω της G-League και του Summer League, μέχρι να πάρει την ευκαιρία από το Μαϊάμι. Έναν οργανισμό που έχει τεχνογνωσία στον εντοπισμό ταλέντων που ήταν undrafted, όπως ο τότε (και ίσως προσεχώς) συμπαίκτης του, Κέντρικ Ναν. Ο Έρικ Σπόελστρα τού πρόσφερε τα λεπτά του τρίτου σέντερ, μέχρι να προκύψουν μαζεμένοι οι τραυματισμοί των Αντεμπάγιο και Ντέντμον τον Δεκέμβριο του 2021. Ο Γιουρτσεβέν «τρύπωσε» στην πεντάδα και στα δώδεκα παιχνίδια που απουσίαζε ο βασικός ψηλός των Χιτ έκανε το δικό του… «μπαμ» έχοντας 12,1 πόντους, 12,7 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ σε 29,2 λεπτά ανά αγώνα. Γρήγορα όμως, όταν επέστρεψαν οι «βασικοί», γύρισε και ο ίδιος στον συμπληρωματικό του ρόλο. Που δεν άλλαξε πολύ ούτε το 2022/23, αλλά ούτε και το 2023/24 που πέρασε στους Τζαζ.
Όταν έκανε έξαλλο τον Αταμάν
Ο Γιουρτσεβέν πήρε, μετά την Παίδων το 2014, δύο ακόμη μετάλλια με τις «μικρές» εθνικές ομάδες της Τουρκίας, το 2015 ασημένιο στο U18 του Βόλου χάνοντας στον τελικό από την Ελλάδα (είχε στο τουρνουά 9,8 πόντους, 8,7 ριμπάουντ και 2 τάπες ανά αγώνα) και το 2016 χάλκινο στο U20 της Φινλανδίας (επελέγη στην καλύτερη πεντάδα έχοντας 10,4 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 1,4 τάπες ανά αγώνα).
Ωστόσο ακόμη δεν έχει αγωνιστεί σε μεγάλη διοργάνωση με την Ανδρών της Τουρκίας. Ό,τι πλησιέστερο σε αυτό ήταν η παρουσία του το 2021 στο Προολυμπιακό του Καναδά, όταν η Τουρκία έχασε 81-63 από την Ελλάδα στον ημιτελικό και ο ίδιος είχε «φτωχή» παρουσία με 5,3 πόντους και 4 ριμπάουντ σε μόλις 12,7 λεπτά κατά μέσο όρο αποτελώντας τον τρίτο σέντερ πίσω από Σανλί και Σενγκούν.
Το 2022 κλήθηκε στην προετοιμασία της Τουρκίας για το Ευρωμπάσκετ, αλλά δεν παρουσιάστηκε εξοργίζοντας τον Εργκίν Αταμάν. Ο ίδιος εξήγησε πως ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα για να ρίξει στο 6,5% το λίπος στο σώμα του, αλλά αυτό, φυσικά, δεν αρκούσε στον ομοσπονδιακό τεχνικό. «Δεν καταλαβαίνω πώς πάνε στο Ευρωμπάσκετ ο Γιάννης, ο Γιόκιτς και ο Ντόντσιτς και δεν πάει ο Ομέρ που δεν παίζει καθόλου στο ΝΒΑ. Κι εγώ κουρασμένος είμαι, μόλις πήρα για δεύτερη σερί φορά την Ευρωλίγκα! Θα μπορούσε να τον βοηθήσει πολύ η παρουσία του. Ελπίζω να μάθει από το λάθος του και να επιστρέψει στην Εθνική ομάδα, αφού απολογηθεί. Όχι σε μένα, αλλά στον τουρκικό λαό», ήταν τα λόγια του Αταμάν, που τα είχε βάλει και με τον ατζέντη του, Κιθ Γκλας. «Σίγουρα επηρεάστηκε από τον ατζέντη του. Έχω πει και στον πρόεδρο της ομοσπονδίας (Χέντο Τούρκογλου) όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο να απαγορεύουμε σε αυτούς τους ατζέντηδες να κάνουν δουλειές με την Τουρκία», είχε πει.
Οι δύο άνδρες πάντως έθαψαν το τσεκούρι του πολέμου. Ο Γιουρτσεβέν επέστρεψε στην εθνική Τουρκίας το καλοκαίρι του 2023 δίνοντας εξηγήσεις και συμμετείχε στο προ-Προολυμπιακό της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος είχε καλή παρουσία, με 12 πόντους και 9,8 ριμπάουντ σε 23,8 λεπτά κατά μέσο όρο, ωστόσο η Κροατία κέρδισε τους οικοδεσπότες στον τελικό με 84-71 και πήρε το εισιτήριο για το… Προολυμπιακό του ΣΕΦ όπου έναν έντεκα μήνες μετά έχασε από την Ελλάδα.
Τα χαρακτηριστικά του Γιουρτσεβέν
Τι παίκτης είναι ο Ομέρ Γιουρτσεβέν; Πρόκειται για έναν αρκετά… old school ψηλό, υπό την έννοια πως είναι καλός στα τελειώματα γύρω από το καλάθι και με τα δύο χέρια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως αγαπημένος του παίκτης και αυτός που τον έκανε να κολλήσει με το μπάσκετ είναι ο Τιμ Ντάνκαν. Έχει καλή τεχνική και εκτελεί με χουκ, ενώ παρότι δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός (τουλάχιστον για τα δεδομένα του ΝΒΑ), είναι καλός και στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία σεζόν είχε 45/61 σε προσπάθειες κάτω από το καλάθι και 43/86 από τo ένα ως τα τρία μέτρα από το καλάθι. Αντίθετα, είχε μόλις 2/4 (μικρό όγκο προσπαθειών δηλαδή) έξω από το ζωγραφιστό και μέσα από τη γραμμή των τριών πόντων, ενώ στα τρίποντα είχε 5/24 (εκτελώντας επίσης περιορισμένες προσπάθειες).
Είναι πολύ καλός ριμπάουντερ χάρη περισσότερο στις τοποθετήσεις του παρά στα αθλητικά του προσόντα. Ειδικά στα επιθετικά ριμπάουντ πηγαίνει με… μανία και συχνά τελειώνει αμέσως τις φάσεις. Στην άμυνα έχει ισχυρή παρουσία στο ζωγραφιστό και προσφέρει ικανοποιητική προστασία της ρακέτας, ωστόσο υστερεί σε σβελτάδα απέναντι σε πιο εκρηκτικούς αντιπάλους.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια ενδιαφέρουσα λύση για τον Παναθηναϊκό. Με έναν σχετικό βαθμό ρίσκου, δεδομένου ότι δεν έχει σταθερή παρουσία σε ... κανονική ομάδα ως τώρα στην καριέρα του, αλλά έχει δείξει το ταλέντο του και ίσως περιμένει το κατάλληλο περιβάλλον για να το ξεδιπλώσει σε διάρκεια και με συνέπεια.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.