Stories

Μαρκ Βιβιάν Φοέ: Το πρώτο σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Η τραγική απώλεια του Φοέ είχε συγκλονίσει πριν από 18 χρόνια το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Έρικσεν που ήταν πιο τυχερός, και είχε επισκιάσει το πρώτο Κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν πριν από λίγο καιρό κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία-Φινλανδία για την 1η αγωνιστική της τελικής φάσης του Euro 2020 προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.

Η ποδοσφαιρική υφήλιος – και όχι μόνο - παρακολουθούσε αποσβολωμένη τα όσα συνέβαιναν στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, όπου για καλή τύχη του Δανού μέσου όλοι (ο συμπαίκτης του Κιάερ, ο διαιτητής και οι γιατροί) λειτούργησαν άμεσα και του έσωσαν τη ζωή.

Το μυαλό όλων, των μεγαλύτερων σε ηλικία φιλάθλων, πήγε σε τραγικές αναμνήσεις από ανάλογα περιστατικά του παρελθόντος. Ένα τέτοιο είχε συμβεί σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 2003, κατά τη διάρκεια του πρώτου Κυπέλλου Συνομοσπονδιών της Γαλλίας, στον αγώνα του Καμερούν με την Κολομβία.

Ήταν το 73ο λεπτό της αναμέτρησης στο «Ζερλάν», όταν ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια σωματική επαφή με αντίπαλό του (όπως ακριβώς συνέβη με τον Έρικσεν πριν από λίγο καιρό), κατέρρευσε στο γήπεδο και αμέσως σήμανε συναγερμός!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ (στο 4:40)



Οι γιατροί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο προσπαθώντας να κρατήσουν στη ζωή τον Καμερουνέζο άσο και όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τα όσα συνέβαιναν στη νεοσύστατη τότε διοργάνωση της FIFA. Η προσπάθεια των γιατρών συνεχίστηκε στα ενδότερα του γηπέδου, όπου μετά από περίπου 45 λεπτά διαπιστώθηκε ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Την ίδια ώρα οι συμπαίκτες του στα αποδυτήρια πανηγύριζαν την πρόκριση του Καμερούν στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, μέχρι ο Ριγκομπέρτ Σονγκ μπει μέσα και τους ανακοινώσει τα δυσάρεστα. Αμέσως το πάρτι μετατράπηκε σε θρήνο και όλοι ξέσπασαν σε κλάματα, μη μπορώντας να πιστέψουν τι είχε συμβεί…

«Κερδίσαμε τον αγώνα και οι παίκτες άρχισαν να χορεύουν στα αποδυτήρια», εξομολογήθηκε στο BBC ο προπονητής της ομάδας, Βίνφριντ Σέφερ, και πρόσθεσε: «Τότε ο αρχηγός της ομάδας, Ριγκομπέρτ Σονγκ, μπήκε μέσα και μας ενημέρωσε ότι ο Φοέ ήταν νεκρός. Όλοι σοκαρίστηκαν και ρωτούσαν τι συνέβη. Όλοι οι παίκτες έκλαιγαν. Βγήκα από τα αποδυτήρια και άκουσα δύο κυρίες να κλαίνε πολύ δυνατά. Τότε είδα τον Μαρκ να βρίσκεται σε ένα τραπέζι, άγγιξα το πόδι του και πήγα έξω, και φώναζα επίσης…».

Η τελική διάγνωση ήταν πως ο Φοέ έπασχε από υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Πρόκειται για μία νόσο που κάνει το τοίχωμα της καρδιάς, πιο παχύ από το φυσιολογικό. Έχει συνηθέστερα γενετική βάση. Αυτό σημαίνει ότι οφείλεται σε κάποιο ή κάποια ελαττωματικά γονίδια που κληρονομούνται και κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά.

Παρά τις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει εκείνη την περίοδο, η διοργάνωση συνεχίστηκε κανονικά και στον τελικό η Γαλλία επικράτησε με 1-0 του Καμερούν στην παράταση με το «χρυσό» γκολ του Τιερί Ανρί, ο οποίος είχε ξεσπάσει σε κλάματα πριν από τη έναρξη του αγώνα.



Συγκλονιστική ήταν, επίσης, η στιγμή που οι συμπαίκτες του Φοέ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το καθιερωμένο ζέσταμα, φορώντας φανέλες που έγραφαν το όνομά του και είχαν το Νο17 στην πλάτη, ενώ το ίδιο έπραξε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βίνφριντ Σέφερ.







Μετά το τέλος του αγώνα είχαμε μία από τις ομορφότερες εικόνες στον παγκόσμιο αθλητισμό, αφού ο Μαρσέλ Ντεσαγί και ο «αντίπαλός» του Ριγκομπέρτ Σονγκ μαζί με τις ομάδες τους σήκωσαν από κοινού το τρόπαιο του Confederations Cup, έχοντας μπροστά τους μία εικόνα του Φοέ.



Οι τιμές στη μνήμη του αδικοχαμένου Φοέ

Ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη Γαλλία, όπου έπαιξε με τη φανέλα της Λανς και εκείνη της Λιόν, και στην Αγγλία, όπου έπαιξε ως δανεικός με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι.

Σε δηλώσεις του εκείνη την περίοδο ο Κέβιν Κίγκαν, προπονητής στην αγγλική ομάδα του Καμερουνέζου άσου, είχε αναφέρει: «Ο Μαρκ δεν ήταν μόνο ένας ιδιαίτερος ποδοσφαιριστής, αλλά ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Αυτό φαίνεται και από τον σεβασμό που επιδεικνύουν σε εκείνον οι συνάδελφοί του σε όλον τον κόσμο. Θα μας λείψει το χαμόγελό του και η προσωπικότητά του. Τίποτα δεν ήταν δύσκολο για εκείνον και ήταν άψογος επαγγελματίας, που τον αγαπούσαν όλοι στα αποδυτήρια. Δεν έδωσε τίποτα λιγότερο από το 100% σε αυτή την ομάδα… Είχε χάσει μόνο δύο παιχνίδια σε όλη τη σεζόν και ένα από αυτά ήταν για τη γέννηση του παιδιού του. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στην οικογένειά του και η Μάντσεστερ Σίτι θα κάνει ό,τι μπορεί για εκείνους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Στη μνήμη του Φοέ, η Λιόν μαζί με τη Λανς και η Μάντσεστερ Σίτι απέσυραν τις φανέλες με τους αριθμούς 17 και 23, που φορούσε ο παίκτης την περίοδο που αγωνιζόταν σε αυτές, ενώ υπήρξαν χιλιάδες άνθρωποι που απέτισαν τιμές στον άτυχο ποδοσφαιριστή.



Στο παλιό προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Σίτι υπάρχει ένα μικρό μνημείο με το όνομα του Φοέ, μεταξύ άλλων ανθρώπων που βοήθησαν στην ανάπτυξη της ομάδας.

Μαρκ Βιβιάν Φοέ: Το πρώτο σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Κάτι αντίστοιχο έχει έπραξε και η Λανς, η οποία είχε φτιάξει ένα μνημείο κοντά στο γήπεδό της «Φέλιξ Μπολάρ», όπου αναγράφεται: «Μαρκ Βιβιάν Φορέ. 1975-2003».

Μαρκ Βιβιάν Φοέ: Το πρώτο σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Στην πατρίδα του, το Καμερούν, το 2005 δημιουργήθηκε ένα αθλητικό κέντρο, στο οποίο υπάρχει ένα άγαλμα με τη μορφή του Φοέ να φοράει τη φανέλα της εθνικής Καμερούν και το χέρι του δείχνει ψηλά στο ουρανό, όπως συνήθιζε στην επίτευξη κάποιου γκολ του.









Η «παρακαταθήκη» που άφησε ο αιφνίδιος θάνατος του Φοέ

Σε άρθρο του BBC γίνεται αναφορά στη σημαντική επίδραση που είχε ο θάνατος του Φοέ, ώστε να υπάρξει εξέλιξη στις ιατρικές εξετάσεις που υποβάλλονται αρκετά συχνά οι ποδοσφαιριστές με τους συλλόγους αλλά και τις εθνικές τους ομάδες.

Παράλληλα, τονίζεται πόσο σημαντικό ήταν από εκείνη την περίοδο να υπάρχουν απινιδωτές σε κάθε αθλητική εγκατάσταση, αφού οι γιατροί τόνιζαν πως μπορεί να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή σε ποσοστό 70% με την έγκαιρη παρέμβαση του ιατρικού προσωπικού. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, που συνέβη και στην περίπτωση του Έρικσεν.

«Έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να μειώσουμε τον κίνδυνο ξαφνικής ανακοπής από τότε. Υπάρχουν οι καθιερωμένες εξετάσεις που κάνουν οι παίκτες πριν από μία διοργάνωση. Έχουμε εκπαιδεύσει τους γιατρούς για να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις στην περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο», δήλωνε το 2013 ο επικεφαλής γιατρός της FIFA, Γίρι Ντβόρακ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x