Stories

Φιορεντίνα: Θέλει να αναβιώσει το έπος του 1961 και να ξορκίσει τη… ρετσινιά του loser!

Η Φιορεντίνα θέλει στον αποψινό τελικό του Conference League κόντρα στον Ολυμπιακό, να αναβιώσει εποχές 1961, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων και συνάμα να αποβάλλει την ταμπέλα του loser!

Φιορεντίνα: Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό θέλει ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 1961

Η μεγάλη ημέρα για τον Ολυμπιακό και για τον ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πλέον φτάσει! Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν απόψε (22:00, Cosmote Sport 1, bwinΣΠΟΡ FM, sport-fm.gr) τη Φιορεντίνα στον μεγάλο τελικό του Europa Conference League, θέλοντας να σηκώσουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους σε ελληνικό έδαφος. Η ομάδα του Πειραιά, θα κοντραριστεί στην OPAP Arena, με μια ομάδα που ποτέ δεν έπαψε να έχει όνομα «βαρύ» και που θα παίξει στον τελικό με το «μαχαίρι στα δόντια» αναλογιζόμενη την περσινή της ήττα στο αντίστοιχο ματς με τη Γουέστ Χαμ στην Πράγα.



Το sport-fm.gr θυμίζει στον Ολυμπιακό ότι η αντίπαλος του έχει την εμπειρία και τον τρόπο να παίζει σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όχι όμως και να τους κερδίζει.

Το δράμα του 1957 που την έκανε να μάθει


Ως πρωταθλήτρια του 1956 η Φιορεντίνα κατάφερε να αποδείξει τον λόγο για τον οποίο εθεωρείτο μια από τις υπερδυνάμεις του ιταλικού ποδοσφαίρου τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Με προπονητή τον Φούλβιο Μπερναρντίνι, αλλά και με σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο Τζουσέπε Βιρτζίλι, ο Κλαούντιο Μπιτσάρι και ο Βραζιλιάνος, Ζουλίνιο, το «καμάρι» του Φιρέντσε, ήθελε να κάνει το μεγάλο μπαμ και εκτός συνόρων, αγωνιζόμενη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.

Για να το πετύχει χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Σουηδίας, Νόρκεπινγκ, της πρωταθλήτριας Ελβετίας, Γκρασχόπερς, αλλά και του τρομερού Ερυθρού Αστέρα, πράγμα το οποίο και κατάφερε.

Ο δρόμος όμως την έβγαλε επάνω στην κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης με τον τελικό να διεξάγεται στην ισπανική πρωτεύουσα. Και όμως οι «βιόλα» δεν... μάσησαν και κατάφεραν να βάλουν δύσκολα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά για 70 μόνο λεπτά.

Και αυτό γιατί μια ακατανόητη απόφαση του Ολλανδού διαιτητή, Λέο Χορν, να παρακούσει το «σήμα» του βοηθού και να καταλογίσει πέναλτι σε μια φάση που η ανατροπή έγινε εκτός περιοχής, κυριολεκτικά... καταρράκωσε τη Φιορεντίνα.

Αυτό ήταν και το «κύκνειο άσμα» της στον τελικό αφού ο Ντι Στέφανο ευστόχησε από την άσπρη βούλα και ο Πάκο Χέντο, σφράγισε πέντε λεπτά αργότερα το back to back για τη Ρεάλ.


Το «Κομουνάλε» ως μια άλλη... Γη της Επαγγελίας


Πέρασαν τέσσερα χρόνια προκειμένου η Φιορεντίνα να ζήσει ξανά την αγωνία ενός ευρωπαϊκού τελικού, όμως αυτή τη φορά της βγήκε σε καλό!

Με τον Ούγγρο, Νάντορ Χιντεγκούτι στον πάγκο και με αστέρες όπως οι Κερτ Χάμρεν, Κλαούντιο Ριμπάλντο, και Λουίτζι Μιλάν, σάρωνε ό,τι έβρισκε στο διάβα της.

Ήταν το 1961, όταν η ομάδα της Φλωρεντίας, έφτασε στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων, πετώντας εκτός, κατά σειρά τη Λουκέρνη και την Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Τελευταίο εμπόδιο της προς τη... Θέωση ήταν η Ρέιντζερς της Γλασκώβης, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο ιστορικό «Χάμπντεν Παρκ». Εκεί η ιταλική ομάδα παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου, τακτικής, αλλά και... δίψας για τον τίτλο με το τελικό 2-0 χάρη σε τέρματα του Λουίτζι Μιλάν, να της δίνουν ισχυρό προβάδισμα για τον τίτλο, όπως και έγινε!

Διότι τη νύχτα της 27ης Μαϊου στο «Κομουνάλε» η Φιορεντίνα, με τη δεύτερη επικράτηση της επί των Σκωτσέζων αυτή τη φορά με σκορ 2-1, έγινε η πρώτη ομάδα, που έφερε στην Ιταλία ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο και έγινε το πρότυπο για όλες τις εγχώριες αντιπάλους της.

Φιορεντίνα: Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό θέλει ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 1961

Το «βατερλώ» που στέρησε το repeat


Mόλις ένας χρόνος πέρασε και η Φιορεντίνα, έδειξε συνέπεια στο ραντεβού υπεράσπισης των σκήπτρων.

Με νέο προπονητή πλέον, τον Φερούτσο Βαλκαρέγκι, οι «Βιόλα» ως κάτοχοι πέρασαν κατευθείαν στην τελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και συνέθλιψαν και τις τρεις ομάδες που βρήκαν στο διάβα τους. Αρχικά τη Ραπίντ Βιέννης με συνολικό σκορ 9-3, εν συνεχεία τη Ζίλινα και στο τέλος την ουγγρική Ουίπεστ.

Για να κάνουν όμως το back-to-back, έπρεπε να λυγίσουν την «μοντέρνα» ομάδα της Ατλέτικο που είχε χτίσει ο πρώην προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Χοσέ Βιγιαλόνγκα!

Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό, αφού, παρά το ισόπαλο σκορ (1-1) του πρώτου αγώνα που διεξήχθη, ξανά στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης, ακολούθησε ένα... βατερλώ στη Στουτγκάρδη.

Και αυτό γιατί και ο δεύτερος τελικός διεξήχθη σε ουδέτερη έδρα και συγκεκριμένα στο «Νέκαρστάντιον» και μάλιστα μετά από πέντε μήνες!

Η Ατλέτικο ήταν υπερηχητική και κατάφερε να εκθρονίσει τη Φιορεντίνα με το εμφατικό 3-0, χάρη σε γκολ των Μιγκέλ Καστίγιο, Μεντόσα και Πέιρο.


Ένας «εμφύλιος» με θύματα τους Βιόλα


Πέρασαν 28 χρόνια για να σηκώσει «κεφάλι» η Φιορεντίνα και να πραγματοποιήσει μια αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία.

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον «μικρό Βούδα», Ρομπέρτο Μπάτζο, ο σύλλογος της Φλωρεντίας, ήθελε να πανηγυρίσει ξανά ένα τρόπαιο εκτός συνόρων το οποίο θα της έδινε το δικαίωμα να ορθοποδήσει οικονομικά, σε χρόνια που το ιταλικό ποδόσφαιρο «άνθιζε» και πάλι.

Μετά από μια αδιανόητη πορεία στην οποία πήρε εκδίκηση από την Ατλέτικο, δυσκολεύτηκε με τη Σοσό και την Ντιναμό Κιέβου, «καθάρισε» την Οσέρ και εκμεταλλεύτηκε το εκτός έδρας γκολ στις αναμετρήσεις με τη Βέρντερ, η Φιορεντίνα βρέθηκε στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου UEFA!

Αντίπαλος της, η προβληματική εκείνη τη σεζόν Γιουβέντους του Ντίνο Τζοφ σε έναν απρόσμενο «εμφύλιο». Τα πράγματα όμως για την ομάδα του Φραντσέσκο Γκρατσιάνι μόνο ομαλά δεν κύλησαν.

Συγκεκριμένα η Φιορεντίνα πήγε στο «Ντέλε Άλπι» ως μια ομάδα ανώτερη, όμως βρέθηκε από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η Γιουβέντους άνοιξε το σκορ στο 3' με τον Ρομπέρτο Γκάλια. Η απάντηση ήταν άμεση αφού στο 10' ο Μπούσο έφερε στα ίσα τον πρώτο τελικό.

Όμως η Φιορεντίνα έπαθε... 1957 και κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο δεχόμενη γκολ από τον Γκασιράγκι και τον Ντε Αγκοστίνι που διαμόρφωσαν το 3-1 και έδωσαν προβάδισμα για το βαρύτιμο τρόπαιο στους «μπιανκονέρι». Το Κύπελλο UEFA πήγε εν τέλει με... συνοπτικές διαδικασίες στο Τορίνο αφού το 0-0 στο Αβελίνο ήταν αρκετό για τη Γιουβέντους.

Μάλιστα λίγους μήνες αργότερα η «Κυρία» εκτός από την κούπα πήρε και τον Ρομπέρτο Μπάτζο από τη Φιορεντίνα, βάζοντας μια «ταφόπλακα» διαρκείας στη Φλωρεντία.

Φιορεντίνα: Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό θέλει ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 1961

Το τελευταίο «χτύπημα» ήταν από... σφυρί!


Η Φιορεντίνα θα αγωνιστεί απόψε στην OPAP Arena ούσα «δασκαλεμένη» από το περσινό της πάθημα.

Το σύνολο του Βιτσέντσο Ιταλιάνο, έχει αρχίσει να ανεβαίνει επίπεδο τα τελευταία χρόνια και το αποδεικνύει τόσο εντός συνόρων, όσο και εκτός, αφού τη σεζόν 2022-23 κέρδισε την καρδιά των απανταχού «Ιταλόφιλων» οι οποίοι ήθελαν να δουν μια από τις πιο συμπαθείς ομάδες της Serie A να κατακτά, επιτέλους, έναν εκτός συνόρων, τίτλο.

Παρά τη 2η θέση στον όμιλο με Μπασακσεχίρ, Χαρτς και Ρίγα, η Φιορεντίνα, πήγε... τρένο στον τελικό της Πράγας, αφήνοντας εκτό, Μπράγκα, Σίβασπορ, Λεχ Πόζναν και Βασιλεία.

Όμως η «ταμπέλα» του loser παρέμεινε επάνω της να τη συνοδεύει και πάλι, μιας και η Γουέστ Χαμ της στέρησε το δικαίωμα να κατακτήσει το περσινό Conference League, έστω και στην παράταση, σκοράροντας στο 90' με τον Μπόουεν, που διαμόρφωσε το 2-1 και έστειλε το τρόπαιο στο Λονδίνο.



Έτσι η Φιορεντίνα θα έχει απόψε μια ακόμη ευκαιρία, να αποβάλλει από πάνω της τη συγκεκριμένη «ρετσινιά» και να αναβιώσει το έπος του 1961, απέναντι σε μια ομάδα, καλύτερη και πιο «πεινασμένη» διάκριση!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x