Η πιο μεγάλη ώρα έφτασε για το Champions League της νέας σεζόν, καθώς στις 19:00 θα διεξαχθεί η κλήρωση της φάσης των ομίλων.
Η φετινή έκδοση περιλαμβάνει τη μεγάλη επιστροφή ομάδων όπως η Κοπεγχάγη, η Ρέιντζερς και η Μακάμπι Χάιφα, καθώς και την πρώτη παρουσία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον θεσμό, με την Μπόντο/Γκλιμτ από την άλλη να λυγίζει στην παράταση στο Ζάγκρεμπ και να χάνει μια ιστορική ευκαιρία.
Οι Νορβηγοί θα συνεχίσουν βέβαια στο Europa League, ωστόσο θα αποτελούσαν μία ενδιαφέρουσα πινελιά για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση - στην οποία έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς αρκετές... κουφές ομάδες!
Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή κλήρωση, το sport-fm.gr μάζεψε τις 16 πιο παράξενες περιπτώσεις συλλόγων που έχουν βρεθεί στα γκρουπ του Champions League αυτά τα 30 χρόνια και σας τις παρουσιάζει...
Βίτζεβ Λοτζ (1996/97)
Με ποιους έπαιξε: Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντόρτμουντ, Στεάουα Βουκουρεστίου
Τι έκανε: 3η με 1-1-4
Τη δεκαετία του ’90, το πολωνικό ποδόσφαιρο ήταν σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τώρα. Ενδεικτικά, η Λέγκια Βαρσοβίας είχε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991 και στα προημιτελικά του Champions League το 1996 – όταν και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.
Την επόμενη χρονιά, στους ομίλους βρέθηκε η Βίτζεβ Λοτζ, που είχε μόλις κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα της Ekstraklasa! Το εμπόδιο της Μπρόντμπι στα προκριματικά ξεπεράστηκε και η ομάδα του θρύλο του συλλόγου, Φράντσισεκ Σμούντα, μπήκε για πρώτη και τελευταία φορά στους ομίλους, όπου μέτρησε τέσσερις βαθμούς και αποχαιρέτησε ως 3η, πίσω από Ατλέτικο Μαδρίτης και Ντόρτμουντ αλλά μπροστά από την Στεάουα Βουκουρεστίου.
Κόζιτσε (1997/98)
Με ποιους έπαιξε: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Φέγενορντ
Τι έκανε: 4η με 0-0-6
Πιθανότατα ένα από τα πιο άγνωστα ονόματα της λίστας. Πρωταθλήτρια το 1997 στη Σλοβακία, η Κόζιτσε έγινε η πρώτη ομάδα της χώρας που έπαιξε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αφού πρώτα απέκλεισε Ακράνες και Σπαρτάκ Μόσχας στα προκριματικά.
Το... παραμύθι τελείωσε στους ομίλους, με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Φέγενορντ να κάνουν όλες το 2/2 απέναντι στην ομάδα του Γιόζεφ Κόζλεϊ, που αργότερα πέρασε και από ΑΕΛ και Θρασύβουλο. Η Κόζιτσε γράφτηκε στην ιστορία ως η πρώτη στον θεσμό που δεν πήρε ούτε έναν βαθμό στον όμιλο...
Λιρς (1997/98)
Με ποιους έπαιξε: Μονακό, Λεβερκούζεν, Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Τι έκανε: 4η με 0-1-5
Την ίδια χρονιά με την Κόζιτσε, έκανε την εμφάνισή της και μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο σύγχρονο βελγικό ποδόσφαιρο. Η Λιρς διέψευσε κάθε προγνωστικό κατακτώντας τον τίτλο το 1997 και μπήκε στα προκριματικά του Champions League, όπου έκανε μία ιστορική ανατροπή. Παρότι ηττήθηκε 2-0 στην Κύπρο από την Ανόρθωση του Γιάννη Οκκά, η Λιρς επικράτησε 3-0 στη ρεβάνς και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο.
Όπως αναμενόταν, η βόλτα στους ομίλους ήταν ζόρικη. Το εντός έδρας 1-1 με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας έφερε και τον μοναδικό βαθμό των Βέλγων, που έκτοτε δεν ξαναπλησίασαν καν σε παρόμοια πορεία.
Ελσίνκι (1998/99)
Με ποιους έπαιξε: Αϊντχόφεν, Καϊζερσλάουτερν, Μπενφίκα
Τι έκανε: 4ο με 1-2-3
Σαφώς πιο αναγνωρίσιμο σαν σύλλογος το Ελσίνκι, αλλά σε ομίλους θα έλεγε κανείς πως το θυμάται μόνο στο Europa League το 2014 και στο Conference μόλις πέρυσι. Λάθος! Το 1998, οι Φινλανδοί είχαν αποκλείσει τη Γιερεβάν και τη Μετς για να γίνουν η πρώτη και η τελευταία μέχρι σήμερα ομάδα από τη συγκεκριμένη χώρα του Βορρά που φτάνει στα γκρουπ του Champions League.
Παρά την 4η θέση, η ομάδα που είχε παίκτες όπως ο Φορσέλ, ο Ριχιλάχτι και ο... Μαντούκα (!) δεν τα πήγε άσχημα, καθώς μάζεψε πέντε βαθμούς, τους τέσσερις ενάντια στην Μπενφίκα.
Βίλεμ (1999/00)
Με ποιους έπαιξε: Σπάρτα Πράγας, Μπορντό, Σπαρτάκ Μόσχας
Τι έκανε: 4η με 0-2-4
Οι πορείες του Άγιαξ τη δεκαετία του ’90 είχαν φέρει στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας της UEFA την Ολλανδία, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια της Eredivisie για το Champions League να είναι τρία μεταξύ 1998 και 2002!
Έναν χρόνο προτού το εκμεταλλευτεί η Χέρενφεϊν, που είχε κάνει τη μεγάλη χαλάστρα στον Ολυμπιακό, τον δρόμο για τα σαλόνια είχε βρει η Βίλεμ, που είχε τερματίσει δεύτερη στο πρωτάθλημα.
Ούτε προκριματικά, ούτε τίποτα. Κατευθείαν στους ομίλους πήγε η ομάδα του Χίπια, που όμως περιορίστηκε σε δύο ισοπαλίες και ισάριθμους βαθμούς σε ένα μάλλον βατό γκρουπ με Σπάρτα Πράγας, Μπορντό και Σπαρτάκ Μόσχας.
Χελσινγκμποργκ (2000/01)
Με ποιους έπαιξε: Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρόζενμποργκ
Τι έκανε: 4η με 1-2-3
Η ιστορικότερη ομάδα της Σουηδίας –και αυτή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην Ευρώπη- είναι ξεκάθαρα η Γκέτεμποργκ. Ακόμα κι αν τα τελευταία χρόνια παραπαίει και βλέπει τη Μάλμε να εμφανίζεται σχεδόν ανελλιπώς σε ομίλους – δίχως φυσικά να καταφέρνει και φτάσει μακριά.
Την επιτυχία της Χέλσινγκμποργκ το 2000 πάντως, πιθανότατα την είχαν ζηλέψει όλοι στο σκανδιναβικό κράτος. Η πρώτη κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά το... 1941 είχε στείλει την ομάδα του Νάνε Μπέργκστραντ στα προκριματικά του Champions League, όπου το αρχικό εμπόδιο της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ είχε φανεί χαμηλό.
Στον 3ο γύρο όμως, η κληρωτίδα είχε ρίξει τους Σουηδούς στην πανίσχυρη Ίντερ. Και τι μ’ αυτό; Οι «νερατζούρι» του Λίπι, του Βιέρι, του Ρεκόμπα, του Ζέεντορφ και του Ζανέτι είχαν λυγίσει, 1-0, στον Βορρά, ενώ η ρεβάνς του «Σαν Σίρο» θα κολλούσαν στο 0-0, με τον Ρεκόμπα να χάνει πέναλτι στο τέλος!
«Τα όνειρά μας διαλύθηκαν» είχε πει ο Λίπι, με τη Χέλσινγκμποργκ να συναντά στους ομίλους τις Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν και Ρόζενμποργκ, κόντρα στις οποίες μάζεψε πέντε βαθμούς αλλά αποκλείστηκε.
Τουν (2005/06)
Με ποιους έπαιξε: Άρσεναλ, Άγιαξ, Σπάρτα Πράγας
Τι έκανε: 3η με 1-1-4
Κι όμως, η άσημη ελβετική ομάδα που παίζει πλέον στη Β’ κατηγορία έχει παίξει στο Champions League. Και το είχε καταφέρει μάλιστα μόλις στην πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή της ιστορίας της!
Δίχως κάποια αναγνωρίσιμο όνομα στο ρόστερ της, είχε τερματίσει 2η στο εγχώριο πρωτάθλημα το ’05, παίρνοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Ακολούθησαν δύο μεγάλες υπερβάσεις, με τις Ντινάμο Κιέβου και Μάλμε να υποτάσσονται και την Τουν να φτάνει για πρώτη και τελευταία φορά στους χρυσοφόρους ομίλους. Εκεί όπου μάζεψε τέσσερις τίμιους βαθμούς, αφήνοντας την Σπάρτα Πράγας τελευταία και συνεχίζοντας στο Κύπελλο UEFA.
Αρτμέντια Πετρτζάλκα (2005/06)
Με ποιους έπαιξε: Ίντερ, Πόρτο, Ρέιντζερς
Τι έκανε: 3η με 1-3-2
Μία ακόμη ομάδα που πλέον σέρνεται στη Β’ κατηγορία. Η Αρτμέντια Πετρτζάλκα, που έχει αλλάξει μπόλικα ονόματα στη μακρά ιστορία της, κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα Σλοβακίας το 2005 και πέρασε έτσι στα προκριματικά του Champions League.
Εκεί ο δρόμος ήταν δύσβατος. Κι αν το εμπόδιο της Καϊράτ Αλμάτι ξεπεράστηκε έστω και στην παράταση, η Σέλτικ στη συνέχεια φαινόταν... βουνό. Κι όμως. Ένα απίστευτο 5-0 στο πρώτο ματς έριξε στο καναβάτσο τους Κέλτες, που στη ρεβάνς επιβλήθηκαν... μόνο 4-0 και αποκλείστηκαν ταπεινωμένοι.
Ακολούθησε μία ακόμη υπέρβαση, στα πέναλτι ενάντια στην Παρτίζαν και η Αρτμέντα βρέθηκε στους ομίλους, όπου μάλιστα διέπρεψε! Μία απίστευτη νίκη-ανατροπή μέσα στο «Ντραγκάο» επί της Πόρτο, τρεις ισοπαλίες συνολικά και πάλη για την πρόκριση μέχρι την τελευταία αγωνιστική – με την ομάδα του νυν τεχνικού της Σλόβαν Μπρατισλάβας, Βλάντιμιρ Βάις, να συνεχίζει εντέλει στο UEFA.
Ντέμπρετσεν (2009/10)
Με ποιους έπαιξε: Λίβερπουλ, Λιόν, Φιορεντίνα
Τι έκανε: 4η με 0-0-6
Εμείς τη μάθαμε όταν σόκαρε τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA το 2003. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2009, έκανε την έκπληξη, με την πρώτη της –και τελευταία- παρουσία στους ομίλους του Champions League.
Οι Ούγγροι κατέκτησαν και τα επτά πρωταθλήματα της ιστορίας τους μεταξύ 2004 και 2014, με το ’09 να τους βρίσκει και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Για να φτάσουν ως εκεί, απέκλεισαν κατά σειρά Κάλμαρ, Λεβάντια Ταλίν και Λέφσκι Σόφιας στα προκριματικά, ωστόσο η παρουσία της Ντέμπρετσεν στα γκρουπ δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία.
Ο όμιλος με Λίβερπουλ, Λιόν και Φιορεντίνα ήταν ζόρικος και μοιραία η βαθμολογική συγκομιδή ήταν μηδενική...
Ουνιρέα Ουρτζισένι (2009/10)
Με ποιους έπαιξε: Σεβίλλη, Στουτγκάρδη, Ρέιντζερς
Τι έκανε: 3η με 2-2-2
Με τον θρυλικό Νταν Πετρέσκου στο τιμόνι, η άσημη Ουνιρέα κατέκτησε από το πουθενά το πρωτάθλημα Ρουμανίας το 2009 και βρέθηκε ξαφνικά στους ομίλους του Champions League!
Ο όμιλος με Σεβίλλη, Στουτγκάρδη και Ρέιντζερς ήταν... παλέψιμος και οι Ρουμάνοι έφτασαν στην τελευταία αγωνιστική όντες στη 2η θέση! Η ήττα στη Σουηβία ωστόσο τους έστειλε στην 3η θέση, με τις νίκες ενάντια σε «τζερς» (4-1, εκτός έδρας) και Ανδαλουσιάνους (1-0, εντός έδρας) να μένουν στην ιστορία.
Πλέον, ο σύλλογος της Ιαλομίτσα βολοδέρνει στις χαμηλές κατηγορίες...
Τβέντε (2010/11)
Με ποιους έπαιξε: Τότεναμ, Ίντερ, Βέρντερ Βρέμης
Τι έκανε: 3η με 1-3-2
Σύμφωνοι, ιστορικό σωματείο η Τβέντε, με παρουσία και σε ευρωπαϊκό τελικό το 1975 (Κύπελλο UEFA), όμως στη νεότερη ιστορία της δεν συνηθίζει να μας απασχολεί ιδιαίτερα.
Ωστόσο, το 2010 κατέκτησε το πρώτο και τελευταίο, μέχρι σήμερα, πρωτάθλημά της, έχοντας τον Στιβ ΜακΛάρεν στον πάγκο και παίκτες όπως ο Λουκ Ντε Γιονγκ, ο Στοχ και ο αδικοχαμένος Τιοτέ.
Ο τίτλος της Eredivisie είχε φέρει το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League, όπου η Τβέντε δεν τα πήγε άσχημα. Η συγκομιδή των έξι βαθμών απέναντι σε Τότεναμ, Ίντερ και Βέρντερ Βρέμης την είχαν στείλει στο Europa League, με την ολλανδική ομάδα να έχει 3/3 ισοπαλίες εντός έδρας.
Μπούρσασπορ (2010/11)
Με ποιους έπαιξε: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια, Ρέιντζερς
Τι έκανε: 4η με 0-1-5
Λίγους μήνες πριν, υποβιβάστηκε στη Γ’ κατηγορία, ωστόσο στο ξεκίνημα της προηγούμενης δεκαετίας, η Μπούρσασπορ ζούσε μεγάλες στιγμές. Το 2010 βλέπετε, κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, ούσα η μοναδική, μαζί με την Τράμπζονσπορ, που τα καταφέρνει εκτός των κλασικών Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας.
Κάπως έτσι, η Μπούρσα των Μπατάγια και Αζίζ είχε βρεθεί στα γκρουπ του Champions League την επόμενη χρονιά, δίχως ωστόσο να καταφέρει πολλά. Μόλις ένας βαθμός είχε συγκεντρωθεί στον ζόρικο όμιλο με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια και Ρέιντζερς...
Ζίλινα (2010/11)
Με ποιους έπαιξε: Τσέλσι, Μαρσέιγ, Σπαρτάκ Μόσχας
Τι έκανε: 4η με 0-0-6
Η τρίτη ομάδα που κατάφερε τη σεζόν 2010/11 να κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Champions League. Μπορεί η Ζίλινα να κατέκτησε επτά πρωταθλήματα Σλοβακίας μεταξύ 2001 και 2017, ωστόσο μονάχα σε μία περίπτωση είχε φτάσει μέχρι τους ομίλους.
Για να τα καταφέρει, είχε χρειαστεί αρχικά να αποκλείσει Μπιρκιρκαρά, Λίτεξ Λόβετς και Σπάρτα Πράγας στα προκριματικά, με το όνειρο των ομίλων βέβαια, να εξελίσσεται εντέλει σε εφιάλτη.
Ούτε ένας βαθμός σε έξι ματς, με Τσέλσι, Μαρσέιγ και Σπαρτάκ Μόσχας να έχουν εύκολο έργο απέναντι στη Ζίλινα.
Οτελούλ Γκαλάτσι (2011/12)
Με ποιους έπαιξε: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπενφίκα, Βασιλεία
Τι έκανε: 4η με 0-0-6
Μία φορά κατάφερε να καθίσει στον θρόνο του ρουμανικού ποδοσφαίρου η Οτελούλ και είχε την τύχη να τα καταφέρει σε περίοδο που η εν λόγω επιτυχία σε έστελνε και στους ομίλους του Champions League.
Το 2011 λοιπόν, οι «οτελάρι» κατέκτησαν το μοναδικό τους πρωτάθλημα και πήραν γεύση από τα... αστέρια, όπου βέβαια αντιμετώπισαν μεγάλα ζόρια.
Ούτε ένας βαθμός δεν μαζεύτηκε απέναντι σε Μπενφίκα, Βασιλεία και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τις περισσότερες ήττες βέβαια να έρχονται στο γκολ...
Νόρντζελαντ (2012/13)
Με ποιους έπαιξε: Γιουβέντους, Τσέλσι, Σαχτάρ Ντόνετσκ
Τι έκανε: 4η με 0-1-5
Η Νόρντζελαντ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 2000, όταν και υπέστη... χαλαρούς αποκλεισμούς από Πανιώνιο (2003) και Ολυμπιακό (2008) στο Κύπελλο UEFA.
Με την πάροδο του χρόνου εξελίχτηκε και το 2012 έκανε την έκπληξη, κατακτώντας το πρωτάθλημα στη Δανία και εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρώτη της παρουσία σε ευρωπαϊκούς ομίλους.
Εκεί, η ομάδα του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού της χώρας, Κάσπερ Γιούλμαν, έπαιξε μάλλον αναμενόμενα τον ρόλο του κομπάρσου, καταφέρνοντας να πάρει μονάχα έναν βαθμό ενάντια σε Γιουβέντους, Τσέλσι και Σαχτάρ Ντόνετσκ.
Ροστόφ (2016/17)
Με ποιους έπαιξε: Μπάγερν Μονάχου, Ατλέτικο Μαδρίτης, Αϊντχόφεν
Τι έκανε: 3η με 1-2-3
Η πιο πρόσφατη επιλογή για τη λίστα! Η Ροστόφ τερμάτισε στη 2η θέση του ρωσικού πρωταθλήματος και πήρε εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League της επόμενης χρονιάς, όπου παρά τις δύσκολες κληρώσεις ανταπεξήλθε.
Άντερλεχτ και Άγιαξ λύγισαν, με τον όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να περιλαμβάνει εκτός της ομάδας των Νομπόα και Αζμούν τις Μπάγερν Μονάχου, Ατλέτικο Μαδρίτης και Αϊντχόφεν.
Οι Ρώσοι τα πήγαν αρκετά καλά, νικώντας τους Βαυαρούς και παίρνοντας δύο ισοπαλίες από την PSV, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν στο Europa League.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.