Media

Διευκρινίσεις του Νίκου Παππά για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Τι είπε ο υπουργός Επικρατείας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

«O κεντρικός στόχος της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ δεν είναι να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην ελεύθερη δημόσια τηλεόραση και ενημέρωση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Ο κ. Παππάς έδωσε στοιχεία και απαντήσεις στην κριτική για τον αριθμό των εργαζομένων. Όπως είπε, 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Επικρατείας, την 11η Ιουνίου η ΕΡΤ είχε 2.911 απασχολουμένους. Οι 2.655 ήταν τακτικό προσωπικό και οι 202 ήταν με συμβάσεις έργου και 55 Προσωπικό Ειδικών Θέσεων.

Από τους 2.911 εργαζόμενους οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και 652 εργάζονται από την περίοδο της Δημόσιας Τηλεόρασης και 94 από την ΝΕΡΙΤ. Άρα το σύνολο των εργαζομένων που μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ είναι 2.305 και πρακτικά μόνο 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Για τα οικονομικά της ΕΡΤ ο κ. Παππάς επεσήμανε πως με υπολογιζόμενο ατομικό κόστος 24.000 για τους νυν εργαζόμενους και 20.000 για τους νεοπροσλαμβανόμενους το συνολικό μισθολογικό κόστος θα είναι 50 – 60 εκατ. ετησίως. Υπογράμμισε δε πως με τη διατήρηση του τέλους στα 3 ευρώ για τα 5,5 εκατ. λογαριασμούς της ΔΕΗ τα έσοδα θα είναι 190 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Έδωσε μάλιστα και συγκριτικά οικονομικά στοιχεία αναφέροντας πως: το ετήσιο τέλος για τη νέα ΕΡΤ είναι 36 ευρώ, όπως και με τη ΝΕΡΙΤ. Ο μέσος όρος του τέλους στις χώρες της Ε.Ε. είναι 129 ευρώ το τέλος ως κατά κεφαλή ποσοστό του ΑΕΠ είναι 0,16% στην ΕΡΤ, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,30% στις δημόσιες τηλεοράσεις οι υπάλληλοι ανά 1 εκατ. κατοίκους κατά μέσα όρο είναι 281 στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα είναι 214.

Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ακόμη ότι θα γίνει τροποποίηση του κανονισμού ώστε το ΔΣ να εκλέγεται με διευρυμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και εξήγησε πως η επανασύσταση της ΕΡΤ έγινε με τροποποίηση του νόμου της ΝΕΡΙΤ «για να αποφύγουμε νομικά θέματα», όπως η διπλή εκκαθάριση και η έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Για το νομοσχέδιο, τόνισε, «ελήφθησαν υπόψη οι καλές πρακτικές σε άλλες δημόσιες τηλεοράσεις και οι συστάσεις της EBU».

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x