Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που οι διαδρομές τους μέχρι τα σαλόνια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, κρύβουν ιστορίες γεμάτες δυσκολίες τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Πόσο μάλλον όταν αυτοί προέρχονται από την Αφρική, όπου η βιομηχανία του ποδοσφαίρου δεν είναι σε πρώτο πλάνο και αν κάποιος θέλει να κάνει πραγματικότητα το «όνειρο» πρέπει να περάσει από… «χίλια κύματα». Και εκείνη τη στιγμή είναι που έρχεται η ποδοσφαιρική ακαδημία «Right to Dream», να βοηθήσει τα παιδιά στην Γκάνα, που φιλοδοξούν μια άλλη ζωή κοντά στο ποδόσφαιρο.
Όλα ξεκίνησαν στο όχι και τόσο μακρινό 1999. Ο Τομ Βέρνον βρισκόταν στη Γκάνα ως σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για παίκτες από την Αφρική. Τότε του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει τη δικιά του ακαδημία ποδοσφαίρου, αποκλειστικά για παιδιά που μένουν στη χώρα. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι τώρα πολλά έχουν αλλάξει.
Την πρώτη μέρα της δημιουργίας της υπήρχε μόνο ένα χωμάτινο γήπεδο κοντά στην περιοχή της Άκρα. Πλέον υπάρχουν 8 γήπεδα με γρασίδι, ένα γυμναστήριο και ένας πολυχώρος αναψυχής και εκμάθησης για τα παιδιά. Επίσης όλα αυτά στεγάζονται σε εγκαταστάσεις που χωράνε μέχρι και 100 άτομα, ενώ διατηρούν και το δικό τους «παγκόσμιο» σχολείο για τους μαθητές. Όμως δεν είναι μόνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις που κάνουν την ακαδημία «Right to Dream» να ξεχωρίζει.
Η «φοίτηση» ξεκινά από τα 11 μόλις χρόνια και διαρκεί για τουλάχιστον 5 έτη. Μεγάλη βάση δίνεται και στην μόρφωση των παιδιών. Η ακαδημία πέρα από συμβόλαια σε ομάδες, «κυνηγά» υποτροφίες στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια την ακαδημία οι μαθητές της έχουν λάβει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες.
«Διοργανώνουμε τουρνουά σε κάθε περιοχή της Γκάνας. Περίπου 300 παιδιά λαμβάνουν συμμετοχή σε κάθε ένα, και μέσα από αυτά αξιολογούμε τους παίκτες», ήταν τα λόγια του διευθυντή της ακαδημίας Τζόελ Μάλμπερι.
Το εγχείρημα αυτό του Βέρνον λαμβάνει παγκόσμια στήριξη. Το 2015 με τη βοήθεια επενδυτών αγόρασε τη δανέζικη ομάδα ποδοσφαίρου Νόρντζελαντ με σκοπό να «στέλνει» τους παίκτες της ακαδημίας στην συγκεκριμένη ομάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 ποδοσφαιριστές στο ρόστερ των Δανών.
Δουλεία της ακαδημίας όμως δεν είναι να «τροφοδοτεί» ομάδες του εξωτερικού με ταλέντα. Επί της ουσίας ψάχνει το γενικότερο καλό στη χώρα. «Η βασική φιλοσοφία της ακαδημίας είναι να δημιουργήσει μια γενιά ηγετών και πρότυπων, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν στην επόμενη γενιά των Αφρικανών την ευκαιρία να ξεχωρίσουν στην παγκόσμια σκηνή».
Περπατώντας προς την Άκρα και τις εγκαταστάσεις της ακαδημίας υπάρχει μια ταμπέλα που γράφει: «Μην περιμένετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας αν δε βοηθήσετε τους άλλους να πραγματοποιήσουν τα δικά τους». Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως δεν πρόκειται απλά για ένα «εργοστάσιο» ποδοσφαίρου.
Το νόημα της ύπαρξης της είναι πολύ πιο βαθύ. Το τελευταίο «κεφάλαιο» αφορά την ισότητα των δύο φύλων. Πέρα από τις ακαδημίες των αγοριών πρόσφατα ιδρύθηκε αντίστοιχο τμήμα και για κορίτσια. Πρόκειται για την πρώτη ακαδημία κοριτσιών στην Αφρική και μάλιστα την ίδια στιγμή δημιουργήθηκε και γυναικεία ομάδα στη Νόρντζελαντ. «Το πρόγραμμα αυτό για τα κορίτσια στην Γκάνα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις ίδιες. Οι υποδομές όσον αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα είναι πολύ περιορισμένες. Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε τις ζωές των κοριτσιών και μέχρι στιγμής το έχουμε πετύχει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής των ακαδημιών Τζόελ Μάλμπερι.
Εκατοντάδες παιδιά έχουν όνειρο τους το ποδόσφαιρο. Και ένας απλός σκάουτερ αφού πραγματοποίησε το δικό του έχει βάλει στόχο τα όνειρα των άλλων. Έτσι γίνεται και έτσι πρέπει να γίνεται. Όπως ακριβώς γράφει η πινακίδα λίγο έξω από τις εγκαταστάσεις της «Right to Dream». Εξάλλου τι νόημα θα είχαν τα όνειρα αν στο τέλος δεν πραγματοποιούνταν…
Επιμέλεια: Τάσος Μακαρατζής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.