Κινηματογράφος

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ στα 91α βραβεία Όσκαρ

Η μεγάλη στιγμή σχεδόν έφτασε! Ποιοι κονταροχτυποιούνται, ποιοί έχουν προβάδισμα και ποιοί πιθανώς μπουν στο κάδρο αναπάντεχα...

Σε ... απόσταση αναπνοής από τη μεγάλη στιγμή της απονομής των φετινών ΄Οσκαρ, όλα τα μάτια των Ελλήνων - και εκατομμυρίων φίλων του σινεμά στον πλανήτη - είναι στραμμένα στο Dolby Theater όπου χτυπάει η καρδιά του Χόλιγουντ όπου την Κυριακή, 17.00 τοπική ώρα (03.00 Δευτέρας ώρα Ελλάδας) θα μάθουμε την επιλογή των σχεδόν 7.900 μελών της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Η τελετή θα αναμεταδοθεί απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου, ενώ δεν θα έχει οικοδεσπότη για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια. Αιτία, η παραίτηση του κωμικού Κέβιν Χαρτ λόγω ομοφοβικών tweets.

Οσκαρ καλύτερης ταινίας

Ποτέ στο παρελθόν ταινία σκηνοθετημένη από ΄Ελληνα δημιουργό δεν έχει υπάρξει υποψήφια σε 10 κατηγορείς, κάτι που έχει εκτοξεύσει το ελληνικό ενδιαφέρον για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου. Ως γνωστόν ίδιες υποψηφιότητες έχει συγκεντρώσει και το αριστουργηματικό «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν. Το φιλμ αυτό του Μεξικανού auteur είναι το δυνατό χαρτί στις περισσότερες κατηγορίες, όπως αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας κι έχει πάρει πολύ μεγάλη ... φόρα. Ισως διότι παίζει ρόλο το γεγονός ότι τα μέλη της Ακαδημίας πιθανώς να θέλουν να στείλουν μήνυμα στον Τραμπ για τα τείχη που θέλει να στήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι ισχυρίζονται πως το γεγονός το ότι είναι παραγωγή Netflix - που μπαίνει δυναμικά στο χώρο της Εβδομης Τέχνης - ίσως του κόψει τη φόρα. Κι ας μην ξεχάσουμε το κλασσικό αμερικάνικο και πολύ αγαπησιάρικο road movie, «Πράσινο Βιβλίο» που μπορεί να «τη βγει» σε Κουαρόν και Λάνθιμο ως αουτσάιντερ...

Οσκαρ Α' αντρικού ρόλου

Βραβεύτηκαν αμφότεροι στις Χρυσές Σφαίρες, ο Μάλεκ όμως τιμήθηκε επίσης με BAFTA και SAG Award, γεγονός που του δίνει το προβάδισμα. Ο λόγος για το γεγονός ότι ο Κρίστιαν Μπέιλ («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία») κοντράρεται με τον Ράμι Μάλεκ, ο οποίος γίνεται Φρέντι Μέρκιουρι στο «Bohemian Rhapsody».

Οσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου

Η αλήθεια είναι πως μετά τη νίκη της Γκλεν Κλόουζ («Η Σύζυγος») στο Σωματείο των Ηθοποιών οι μετοχές της αδικημένης σταρ - που μέχρι σήμερα μετρά 7 υποψηφιότητες αλλά κανένα βραβείο - ανέβηκαν σε ιλλιγγιώδη ύψη. Κι αυτό παρ' ότι η πρωταγωνίστρια των «Ευνοούμνης», Ολίβια Κόλμαν, θεωρούνταν αρχικά ακλόνητο φαβορί. Να γιατί η Γκλεν Γκλόουζ φαίνεται πως έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.

Οσκαρ Μοντάζ

Αντιθέτως, ο άλλος Έλληνας υποψήφιος, Γιώργος Μαυροψαρίδης, βλέπει τις πιθανότητές του για το Όσκαρ μοντάζ να αυξάνονται κατακόρυφα μετά τη βράβευση που του επιφύλαξε η Αμερικανική Ένωση Μοντέρ, απειλούμενος μόνον από το «Bohemian Rhapsody».

Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου

Την ώρα που το αντίστοιχο επαγγελματικό σωματείο... πρωτοτύπησε εξαιτίας των εντελώς απρόβλεπτων βραβεύσεών του - συγκεκριμένα επέλεξε το «Eight Grade» (Μπο Μπέρναμ) για το πρωτότυπο και το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;» (Μάριελ Χέλερ) για το διασκευασμένο σενάριο, με την πρώτη ταινία να απουσιάζει από τα Όσκαρ - η «Ευνοούμενη» και το «Πράσινο βιβλίο» διεκδικούν ιδιαίτερα δυναμικά το πρωτότυπο σενάριο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η απονομή θα μεταδοθεί αποκλειστικά από τα κανάλια COSMOTE CINEMA 1HD και COSMOTE CINEMA OSCARS HD το βράδυ της Κυριακής 24 προς ξημερώματα Δευτέρας 25/2. Η πρώτη σύνδεση θα γίνει από το κόκκινο χαλί στη 01.30 με την τελετή απονομής να ξεκινά στις 03.00 (παρουσίαση από τη Χριστίνα Μπίθα και το Γιώργο Σατσίδη).

Η διάρκειά της θα είναι περίπου τρεις ώρες, οπότε φροντίστε να μην έχετε πολύ πρωινές υποχρεώσεις. Στην επίσημη ιστοσελίδα των Όσκαρ (oscar.go.com/nominees) μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε την πλήρη λίστα των υποψηφιοτήτων, να κάνετε τις δικές σας προβλέψεις και να κοντραριστείτε με την παρέα σας

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x