Παράξενα

Ο άνθρωπος «κατέκτησε» ΚΑΙ τον Δία - Σε τροχιά η «Ήρα» - Έξαλλοι πανηγυρισμοί στη NASΑ (video)

Απολύτως επιτυχημένη ήταν άφιξη του «Ήρα» στον Δία, στην πιο κοντινή από ποτέ επαφή του ανθρώπου με τον μυστηριώδη «γίγαντα»! Έξαλλοι πανηγυρισμοί στη NASA και στο… Twitter, αποθέωση από Google!

Έπειτα από ένα ταξίδι πέντε ετών και περίπου τριών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, το διαστημόπλοιο Juno (Ήρα) τέθηκε στις 06:53 ώρα Ελλάδας, με απόλυτη επιτυχία, σε τροχιά γύρω από τον Δία, με τον άνθρωπο να πλησιάζει, πλέον, πιο κοντά από ποτέ στον μυστήριο «γίγαντα» του νυχτερινού μας ουρανού!

Ήταν μία συγκλονιστική στιγμή, με τους ανθρώπους της NASA, αλλά και αρκετούς επιστήμονες, μαθητές, φοιτητές, αλλά και απλό κόσμο, που έδωσαν το «παρών» σε μια ιστορική μέρα για την ανθρωπότητα, να ξεσπούν σε χειροκροτήματα, όταν το διαστημόπλοιο τέθηκε, δίχως το παραμικρό πρόβλημα, σε τροχιά, ολοκληρώνοντας, έτσι, τη διαστημική οδύσσειά του.



Η όλη διαδικασία πυροδότησης του βρετανικής κατασκευής κινητήρα του, ώστε το σκάφος να «φρενάρει» και να βρεθεί στη σωστή θέση, διήρκεσε 35 λεπτά. Τα σήματα από τον Δία έως τη Γη -και αντίστροφα- χρειάζονταν 48 λεπτά για να διατρέξουν την απόσταση των 860 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μεταξύ Juno-Γης και να φτάσουν στον προορισμό τους, οπότε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρχε μεγάλη αγωνία, καθώς ο Δίας είναι και ένας πλανήτης… σκέτη κόλαση, και υπήρχε φόβος για αποτυχία της -κόστους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων- αποστολής. Εκτός από αυτό, βέβαια, υπήρχε και ο κίνδυνος το Juno να μην επιβραδύνει όσο έπρεπε, ώστε να αφεθεί στην πανίσχυρη βαρύτητα του πλανήτη, και να τον προσπεράσει.

Τελικά, όμως, όλα κύλησαν ομαλά και η «Ήρα»… έσμιξε με τον Δία! Τώρα, θα χρειαστούν μήνες χειρισμών μέχρι το Juno να βρεθεί στην τελική τροχιά του και να αρχίσει την επιστημονική αποστολή του, τον Νοέμβριο. Ενώ η πρώτη περιφορά του, δε, θα διαρκέσει 53 μέρες, η οριστική (επιστημονική) τροχιά του θα διαρκεί μόνο 14! Σημειωτέον ότι ο Δίας περιστρέφεται με τρομερή ταχύτητα, πολύ πιο γρήγορα από τη Γη, με αποτέλεσμα η μέρα του να διαρκεί μόλις δέκα γήινες ώρες περίπου, ενώ το έτος του (η περιφορά γύρω από τον Ήλιο) διαρκεί 12 γήινα έτη.

Προς το παρόν, τα συστήματα του σκάφους θα μείνουν ανενεργά για λόγους ασφαλείας, αλλά σύντομα θα ανοίξουν και τότε, πέρα από τα στοιχεία που αναμένονται, φυσικά, με τεράστιο ενδιαφέρον (ακόμη και για την ύπαρξη νερού), περιμένουμε πώς και πώς τις πιο κοντινές φωτογραφίες του Δία που έχουμε δει, από απόσταση μόλις 5.000 χλμ. Το πρώτο διαστημόπλοιο που κινείται με ηλιακή ενέργεια και φτάνει τόσο μακριά από τη Γη θα μείνει στον Δία 20 μήνες. Θα κάνει 37 περιφορές και αναμένεται να στείλει συγκλονιστικά, νέα στοιχεία για τον πλανήτη που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο Ήλιος μας ή ένας δεύτερος ήλιος, καθώς έχει την ίδια χημική σύνθεση με το αστέρι του Ηλιακού μας συστήματος.

Το διαστημόπλοιο «Ήρα», θυμίζουμε, εκτοξεύτηκε στις 5 Αυγούστου του 2011 από το Κανάβεραλ και αμέσως τέθηκε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, η οποία και εκτεινόταν πέραν της τροχιάς του Άρη. Μετά από δύο αλλαγές που έγιναν στην τροχιά του τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 2012, το διαστημόπλοιο πέρασε ξανά τον Οκτώβρη του 2013 πάνω από τη Γη, όπου η βαρύτητά της το ώθησε στην τελική, ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, με προορισμό τον Δία!

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, όταν και θα έχει τελειώσει την αποστολή του, θα διαλυθεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, για να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα μελλοντικής πρόσκρουσής του στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, που ίσως θα τη μόλυνε με γήινους μικροοργανισμούς, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Προστασίας των Σωμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος.

Ακούστε εδώ τους ανατριχιαστικούς και απόκοσμους ήχους του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του «γίγαντα» του νυχτερινού μας ουρανού.

Υπάρχει, εξάλλου, μία απίθανη εφαρμογή της NASA, με την οποία μπορείτε να... ταξιδέψετε και εσείς με το Juno. Κατεβάστε τη εδώ.

Αμέσως μετά την επιτυχία της αποστολής, η Google συνεχάρη τη NASA με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο



Τα «τιτιβίσματα» στο Twitter πριν και μετά την άφιξη του Juno στον Δία

































































































Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x