Κι όμως η επιστήμη... προτείνει στους τερματοφύλακες να μην βάζουν τείχος στις εκτελέσεις των απευθείας φάουλ.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ. Μετά από ειδικές μετρήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τερματοφύλακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουν σε μια εκτέλεση ενός τέτοιου φάουλ καθώς τα σώματα των παικτών του τείχους που παρεμβάλλονται περιορίζουν την ορατότητα του τερματοφύλακα και αντίστοιχα καθυστερούν την αντίδρασή τους.
Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη ενός τείχους περιορίζει την ορατότητα στους γκολκίπερ για περίπου 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου και καθυστερεί τα... αντανακλαστικά τους κατά 90 χιλιοστά του δευτερόλεπτου.
Αυτό σημαίνει –όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έρευνα- ότι υπάρχουν 13% λιγότερες πιθανότητες τελικά να γίνει η επέμβαση από έναν τερματοφύλακα εάν η μπάλα έχει πορεία προς το τέρμα.
«Παρά το γεγονός ότι η στρατηγική του τείχους είναι αποτελεσματική σε κάποιες περιπτώσεις, είναι γεγονός ότι εμποδίζει και την ορατότητα του τερματοφύλακα. Μέχρι τώρα αυτό δεν είχε αποδειχθεί και επιστημονικά», αναφέρει ο δρ.Τζουστ Ντέσινγκ και συνεχίζει: «Η μελέτη μας αποδεικνύει πως όταν η ορατότητα προς την μπάλα εμποδίζεται τότε οι τερματοφύλακες χρειάζονται και περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να κινηθούν προς την μπάλα. Αυτό σημαίνει πως έχουν λιγότερο χρόνο για να αντιδράσουν και να κάνουν μια επέμβαση».
Η ίδια μελέτη αποφάσισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει και η θέση στην οποία έχει στηθεί η μπάλα για την εκτέλεση. Έτσι οι ερευνητές αναφέρουν πως όσο πιο κοντά στο κέντρο της εστίας είναι η εκτέλεση ενός φάουλ, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για έναν τερματοφύλακα... Πάντα εάν υπάρχει τείχος ανάμεσα.
«Σε όλα τα αθλήματα η επιτυχία κρίνεται από την δυνατότητα του αθλητή να διατηρεί την οπτική επαφή του εκεί που χρειάζεται. Αντίστοιχα και η ικανότητα ενός τερματοφύλακα να αποκρούσει σε ένα απευθείας φάουλ εξαρτάται από την οπτική επαφή που έχει με την μπάλα. Αν και οι τερματοφύλακες υποστηρίζουν μπορούν να βλέπουν την μπάλα ανάμεσα στα σώματα των παικτών πριν εκτελεστεί το φάουλ, τα πάντα αλλάζουν όταν η μπάλα αρχίζει να κινείται και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η πληροφορία αυτή για τον εγκέφαλο να πάρει μια απόφαση, η θέση της μπάλας, το πότε και το πώς αρχίζει να κινείται», κατέληξε ο έτερος υπεύθυνος της μελέτης αυτής του πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.